Vi tror långsiktigt på Atlant Stability

Fondanalys Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk.

Atlant Stability tillhör en av Placeras favoritfonder i gruppen lågriskhedgefonder. Sedan vi inledde bevakning på fonden på sommaren 2010 har avkastningen varit utmärkt. Den genomsnittliga avkastningen uppgår till 0,33 procent per månad. Det ger en årsavkastning på drygt 4 procent, vilket är i linje med vad fondbolaget har som mål.

Sedan starten i oktober 2008 fram till september i år har fonden visat positiva avkastningar under samtliga månader utom vid två tillfällen, augusti och september 2011. Men i höstas hände något som har oroat oss. Fonden har börjat förlora pengar. Under september till november var det knappt märkbara nedgångar, totalt 0,02 procent.

Men i december blev fallet desto större. Fonden backade med över 1 procent. Det var lika mycket som under augusti 2011, se diagram. Det är inte vad vi har önskat, inte heller det som vi har kommunicerat till fondspararna.

Placera har frågat sig om det är ett trendbrott eller enstaka händelser? Ett trendbrott vore riktigt illa och därför har vi granskat fonden närmare. Fondens förvaltningsfilosofi och strategi har inte ändrats och förvaltarna är desamma.

Det som spökar är oljepriset. Det har fallit med 50 procent sedan i höstas och fonden har investerat cirka 6 procent av sitt kapital i ett antal företagsobligationer som är utgivna av norska bolag inom oljesektorn. Dessa har fallit kraftigt i värde och dragit ned fondens avkastning.

Likviditeten i norska oljerelaterade obligationer är mycket låg så även små transaktioner påverkar priset kraftigt. Vissa aktörer menar att marknaden har slutat fungera som den ska.

Mot den bakgrunden bedömer Placera att det inte är ett trendbrott utan speciella omständigheter som påverkar Atlant Stability negativt. Med tanke på hur orolig marknaden är för utvecklingen av oljepriset är risken stor att osäkerheten fortsätter ytterligare en tid innan oljepriset stabiliseras.

Därför ändrar vi vår rekommendation för Atlant Stability från köp till neutral. Långsiktigt tror vi att fonden kommer att tillhöra de bästa lågriskhedgefonderna. Men det förutsätter att oron kring oljepriset dämpas så att marknaden återgår till det normala.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlant Stability Neutral 1 313,04 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -