Fritt fall i Vardia

Kvartalsrapport Norska Vardia redovisar en ordentlig förlust för det fjärde kvartalet, når inte kapitalkraven och planerar nyemission.

Det norska försäkringsbolaget Vardia redovisade på måndagsmorgonen ett nettoresultat om -219 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet, sedan bolagets revisor valt en enligt bolaget ny tolkning av redovisningsreglerna som har en negativ effekt på nettoresultatet om 272 miljoner kronor.

Vardia uppfyller därför inte kapitalkraven per årsskiftet och har efter en dialog med norska myndigheter erhållit ett tillfälligt och villkorat undantag från kapitalkraven. En nyemission om 275 miljoner norska kronor planeras.

Den nya tolkningen av redovisningsreglerna, som revisorn framförde strax före publikationen av bokslutsrapporten, rör interna försäljningskostnader och provisioner.

"Ärendet är komplext och bolaget har erhållit motstridiga råd", skriver Vardia i måndagens bokslutrapport.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet uppgick till -293 miljoner norska kronor och vinst före skatt till -295 miljoner kronor. Ett antal extraordinära utbetalningar i december hade en negativ effekt på resultatet, uppger bolaget.

Den genomsnittliga nyförsäljningen per månad uppgick under det fjärde kvartalet till 96,7 miljoner kronor, en ökning med 51,8 procent jämfört med samma kvartal 2013..

Resultatet skulle enligt tidigare planer ha offentliggjorts på torsdag 26 februari, men sköts först upp en dag till fredagen efter "ny information från revisor om redovisningsprinciper", för att senare skjutas upp ytterligare en gång till måndagen. Aktien var handelsstoppad på Oslobörsen både på torsdagen och på fredagen.

Vardia, som grundades sommaren 2009 och börsnoterades i april 2014, har knappt hälften av sina cirka 400 anställda i Sverige. Svenskkopplingar finns också i ägarbilden. Aktien har uppmärksammats av flera aktiebloggare i Sverige och många småsparare har satsat på aktien. Även investmentbolaget Latour var en tidig investerare.

Bolaget levererade i det tredje kvartalet ett rörelseresultat om -4 miljoner norska kronor (-17,3) och har utlovat att det ska nå lönsamhet mot slutet av 2014.

Aktien faller omkring 57 procent på måndagen efter det tidigare handelsstoppet i slutet på förra veckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -