Var försiktig med bioteknik

Fondanalys Efter makalösa uppgångar de senaste åren tappade bioteknikfonderna farten i mitten av mars. Placera tror inte att uppgången fortsätter utan manar hoppfulla fondspararna till försiktighet.

Redan 2012 drog bioteknikfonder starkt. Som grupp steg de med nästan 20 procent. Det var 10 procentenheter bättre än breda globala aktiefonder. Sedan dess har de fortsatt att distansera sig från aktiemarknaden som helhet.

Förra året steg breda globala aktiefonder med nästan 25 procent och bioteknikfonderna med drygt 60 procent. Året innan var det nästan samma sak. Som grupp steg bioteknikfonderna med drygt 57 medan globala aktiefonder ökade i värde med cirka 22 procent.

Bakom den makalösa uppgången finns många förklaringar. Det har varit ett bra drag i aktiemarknaden i allmänhet och för bioteknikbolag i synnerhet. Tillgången till billigt kapital, i form av låga räntor, har också underlättat för bioteknikbolagen att satsa.

Under åren har också det amerikanska läkemedelsverket godkänt fler produkter, vilket har gjort att fler läkemedel närmat sig en kommersiell fas.

Det har också lett till en rad företagsförvärv inom sektorn. De beror bland annat på att fler och fler bolag har blivit lönsamma och har blivit intressanta förvärvsobjekt. De stora läkemedelsbolagen har haft mycket pengar men liten andel egen forskning inom bioteknik, så de har gärna köpt bioteknikbolag som närmar sig kommersiell fas. Inte sällan har uppköpen inneburit att bolagens aktiekurser har flerdubblats.

Det stora intresset för sektorn bidrog också till att många bioteknikbolag börsnoterades. I takt med den gynnsamma utvecklingen har också intresset från investerare ökat, vilket har spätt på kursuppgångarna. Man kan säga att det blev lite av ett självspelande piano.

I år har uppgångarna fortsatt. Fram tills i mars hade bioteknikfonderna stigit med 25-30 procent. Men sedan dess har uppgången avtagit. Placera tror inte att den kraftfulla uppgången fortsätter utan manar hoppfulla fondspararna till försiktighet.

Inget växer till himlen. Nu när finansmarknaden är orolig över vad den amerikanska centralbanken kommer göra med räntan och hur det kommer påverka riskaptiten bland investerarna är det lätt att de trycker på säljknappen. Inte sällan säljer man det som har stigit mest och dit hör utan tvekan bolag inom biotekniksektorn.

Placeras senaste bioteknikanalys gjordes på senvåren 2013. Vår favoritfond då var Franklin Biotechnology Discovery. Sedan dess har den stigit med 145 procent. Nu drar vi ned rekommendationen till neutral.

Alltför ofta har det visat sig ödesdigert att försöka jaga de sista tio procenten efter en kraftig uppgång. Det känns helt enkelt bättre med en fågel i handen än tio i skogen. För att enkelt kunna följa vår rekommendation taggar vi också upp en global aktiefond som jämförelse. Denna gång väljer vi SPP Aktiefond Global.

Avkastning (%) 1 vecka 1 mån I år  1 år  3 år
Bioteknikfonder 1,27 3,6 21,86 80,2 236,3
Globalfonder 1,25 2,38 13,45 36,6 71,2
Källa: Morningstar          
           
Avkastning (%) 2014 2013 2012 2011  
Bioteknikfonder 60,40% 58,7 18,2 5,7  
Globalfonder 23,30% 22,2 8,6 -8,5  
Källa: Morningstar          
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD Neutral 298,67 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 99,48 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -