Buffertsparande

Fonder Ett buffertsparande är ett sparande för oförutsedda utgifter. Det skapar en trygghet i din ekonomiska vardag. Här ger vi förslag på hur du ska tänka vid buffertsparande.

Hur stor din buffert ska vara beror på hur ditt liv ser ut. Om du har barn behöver du mer än om du inte har det. Bor du i hyresrätt behöver du mindre än om du har bostadsrätt, hus eller kanske ett fritidshus.

Jag har valt att dela upp buffert sparande i två delar: en leva-buffert och en bo-buffert.

Leva-bufferten är tänkt som en reserv på en till två månadslöner efter skatt för att klara av oförutsedda utgifter där lönen inte räcker till. Det kan exempelvis vara plötsliga tandläkarkostnader eller reparation av bilen.

Det är pengar som du behöver komma åt enkelt och snabbt och därför bör du placera din buffert i tillgångar med låg risk. För lågrisk investeringar se exempelvis räntefonder, se Placeras fondlista för förslag på fonder med lågrisk.

Skälet till att du ska placera i lågrisktillgångar är att du inte vet när du behöver pengarna – om en månad eller om fem år. Du kan inte planera när den här typen av utgifter dyker upp och därför vill du inte vara beroende av tillfälliga och stora svängningar i värdet på de placerade tillgångarna.

Genom att månadsspara fyller du på din buffert regelbundet och den ökar stadigt. Utvärdera din buffert då och då. En lågriskplacering ger oftast inte mycket avkastning, därför ska du ha en lagom stor summa som leva-buffert. Har du mer leva-buffert än du behöver beredskap för det närmaste året så bör du flytta en del av summan till din bo-buffert eller till ett mer långsiktigt målsparande för att få bättre avkastningsmöjligheter.

Hus och fritidshus kostar mer i underhåll än en lägenhet. Vi som bor i hus vet att det händer oväntade saker och att kostnaderna oftast blir högre än planerat.  Jag månadssparar varje månad så att jag har en buffert att ta av - en så kallad bo-buffert.

Jag har nedan försökt uppskatta hur stort sparande man bör göra per år för sin bo-buffert och en tumregel är 10 kronor per kvadratmedel och månad i sparande för ett normalt hus. För en lägenhet är tumregeln 5 kronor per månad.

Nedan är ett förslag på budget med uträkningar som jag använder mig av privat för att ha beredskap för kommande kostnader för vårt boende. I min budget utgår jag ifrån att alla arbeten utförs av hantverkare eftersom min egen tid inte är gratis och jag köper standardvarumärken som Electrolux och Nibe. Jag har inte räknat med eventuellt rotavdrag av det enkla skälet att jag inte vet om det kommer att finnas den dag utgifterna kommer.

Byggnadsdel

Utbyteskostnad, kronor

Livslängd, år

Årskostnad, kronor

Tak, med pannor

100 000

40

2 500

Bergvärmepump

50 000

20

2 500

Kyl och frys

15 000

12

1 500

Spis

7 500

15

500

Diskmaskin

5 000

12

500

Tvättmaskin

5 000

12

500

Badrum

100 000

20

5 000

Kök förutom vitvaror

100 000

20

5 000

Dränering

150 000

50

3 000

Ommålning träfasat

40 000

12

3 333

Källa: byggahus.se

   

23 917

 

Jag sparar 2 000 kronor per månad i min bo-buffert och jag tar mer risk med det kapitalet än i leva-bufferten.

Bo-bufferten är på betydligt längre sikt och jag vill få högre avkastningsmöjligheter. Jag investerar i tillgångar med medelrisk för att få ett balanserat sparande, se gärna Placeras fondlista för förslag på fonder med medelrisk.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -