Målsparande

Fonder Att målspara är ett vitt begrepp som inbegriper många olika möjligheter. Vi på Placera definierar målsparande som sparande till en viss sak: En bil, en resa, en sommarstuga eller varför inte den kommande 50-årsfesten för nära och kära?

Jag har valt månadssparande eftersom det sprider riskerna över tiden, och efter bästa förmåga försöker jag att parera sämre börstider med att vikta över till räntesparande.

Målsparandet har olika tidshorisonter beroende på vad man sparar till. Mitt eget målsparande på kort sikt är till en 50-årsfest och på längre sikt till en sommarstuga. Jag tar liten risk med det sparandet och har lagt huvuddelen i lågriskfonden Brummer & Partners Multi-Strategy. Det viktigaste är att jag månadssparar så att kapitalet växer stadigt.

Många är beroende av bil i sin vardag, trots att en bilaffär ofta är en dålig affär då värdet på den minskar över tiden. Privatleasing marknadsförs stenhårt som ett alternativ till det konventionella billånet och sparat kapital. Lockelserna är ingen kontantinsats och bilbyte efter tre år. Hur man än räknar så ser Placera många fördelar med att spara eget kapital till bilbytet.

Frågan är hur ofta vill man byta bil? Är det var tredje, femte eller var sjunde år? Hur stor bil behövs? Vad kostar den per mil i totalkostnad? Flera frågor styrs av familjens ekonomi och behovet av bil. Själv sparar jag en slant så att familjen förhoppningsvis kan byta bil var femte år.

Den stora fördelen med att spara till bilbytet tycker jag är att man inte köper dyrare bil än man klarar av ekonomiskt. Avkastningen på sparandet blir vägledande för bilköpet. Jag sparar i blandfonden Sensor Select Sverige.

Eftersom jag inte byter bil ofta tar jag mer risk i bilsparandet än till min planerade 50-årsfest. Naturligtvis månadssparar jag för att fånga fonder både i upp och nedgångar.

Sparandet till sommarstugan är mer riskbetonat än sparandet till bilen eller 50-årsfesten.

Här har jag högriskfonder tillsammans med medelriskfonder för att få en bra balans i portföljen. Sensor Select Sverige i kombination med Didner & Gerge Aktiefond och AMF Aktiefond Europa. Eftersom jag har hög risk i portföljen så känns det bra att månadsspara. På så sätt kan jag köpa när det är både billigt och dyrt på börserna.

Men framför allt är det fonder med låg avgift som gäller i första hand. Om inte den låga avgiften är vägledande så ska det vara en riktigt bra förvaltare som levererar en stabil och jämn överavkastning över tiden. Börja leta bland indexfonder de är synonymt med låg avgifter och i fondlistan hittar ni bra förvaltade fonder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -