Litet kan vara stort

Fondanalys I USA har storbolagen under de senaste åren överglänst de mindre. Men nu kan det vara ändring på det. Här är en av våra favoritfonder för små och medelstora bolag som vi tror kan ha framtiden för sig.

Vi har tidigare skrivit om att investera i USA som ett bra sätt att sprida sina risker och ta del av den goda tillväxten i världens största ekonomi.

USA står inte högst upp på investerarnas lista, mycket på grund av den starka amerikanska dollarn som ger exportbolagen problem. Men man kan inte blunda för att landet växer mer än sitt historiska snitt och att konsumtionen är hög när arbetslösheten är rekordlåg.

Flera teknikjättar som Amazon, Facebook och Google har gått som tåget de senaste åren vilket skapat överavkastning för storbolagen jämfört med små och medelstora bolag. Men året har börjat tufft för högt värderade stora tillväxtbolag. Allt går i cykler och nu kan det i stället vara fördel de lite mindre bolagen.

Genom att investera i små och medelstora bolag får man en större exponering mot den inhemska konsumtionsdrivna USA-ekonomin och mindre exportberoende bolag. Det finns dock en del potentiella fallgropar värda att hålla koll på.

Det är ju inte vår hemmamarknad och vi känner inte bolagen särskilt väl. Det innebär att vi inte har samma förutsättningar som på hemmamarknaden, Stockholmsbörsen. Rätt väg kan då vara att hitta en bra förvaltad fond som hittar guldäggen åt oss.

Det bör i sammanhanget påpekas att den amerikanska aktiemarknaden anses vara en av världens mest effektiva, vilket innebär att det är svårt att skapa överavkastning genom aktiv förvaltning bland de stora bolagen. Då flertalet av de små och medelstora bolagen oftast är betydligt mindre genomlysta och ibland helt saknar bevakning så är det en bättre mylla för aktiv förvaltning.

Placera har grävt bland de små och medelstora Nordamerikafonderna och hittat en som vi sätter köprekommendation på. Det är SEB Nordamerika Små och medelstora bolag.

Fonden bytte förvaltare i februari 2015 och använder nu extern förvaltning. Värt att notera är att förvaltningen sköts av brittiska Hermes Investment Management, som grundades 1983 och i dag förvaltar mer 1 760 miljarder kronor. Hermes är bland annat specialist på aktivt hållbart ägande.

Fonden förvaltas sedan februari 2015 av Mark Sherlock. Han har flera års erfarenhet av förvaltning av amerikanska små och medelstora bolag hos Hermes vilket skapar förutsättningar för en god och stabil förvaltning. 

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad där man drar fördel av Hermes stora analysorganisation. Mark Sherlock värdesätter den egna bolagsanalysen då flera av de mindre bolagen han investerar i inte har traditionell analytikerbevakning från banker.

Fondens investeringsunivers utgörs av ungefär 200 små och medelstora bolag med ett marknadsvärde upp till 80 miljarder kronor. Fondens jämförelseindex är Russell 2500-index, vilket består av de 3 000 största bolagen på de amerikanska börserna, minus de 500 absolut största bolagen som i princip ingår i det välkända S&P 500-index.

Fondens mål är att främst investera i kvalitetsbolag – inte högvärderade tillväxtbolag. Bolagen ska ha en uthållig affärsmodell med bra långsiktig tillväxt och hög marknadsandel i kombination med ett stabilt kassaflöde.

Fokus ligger på kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Exempel på det är regionala försäkringsbolag och parkeringsbolag. Investeringshorisonten för fondens innehav ligger på mellan tre och fem år.

Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med runt 60 aktier, vilket avviker mycket från index. Snittet för Nordamerikanska fonder inriktade på små och medelstora bolag är hela 350 aktier. Av investeringarna ligger 58 procent i medelstora bolag och 38 procent i småbolag. Resterande 4 procent hittar vi i stora bolag. Även det avviker mycket från index där hela 25,6 procent är placerade i stora bolag.

Industri- och finansbolag är fondens största "bet" just nu med tillsammans 41 procent av fondens placeringar. Tredje största är sektor är cykliska konsumentvaror med 17 procent, följt av den stabila hälsovårdsektorn på 15 procent och teknikbolag med 13 procent.

Fondens fem största innehav är Jarden Corporation (3,1 procent), Equifax (2,9), Steris (2,8), American Water Works (2,7) och West Pharmaceutical Services (2,7). Tillsammans utgör de fem största innehaven drygt 14,1 procent av fondens värde, vilket ger fonden en bra riskspridning.

Som framgår av grafen har fondens värde stigit med 73 procent under de senaste tre åren till en något lägre risk än kategorin. Den har klarat sig bra riskjusterat och levererat en hög avkastning sett till risken.

Vän av ordning påpekar att fonden har en ny förvaltare sedan februari i fjol. Vi tycker att det första årets avkastning får väl godkänt, då fonden gick bättre än sitt jämförelseindex Russell 2500 och Morningstars kategoriindex. Fonden har också inlett 2016 med att gå bättre än amerikanska storbolagsindex vilket kan vara en intressant signal.

Förvaltningsavgiften på 1,75 procent per år är inte billigast i kategorin. Den överavkastning som förvaltarna visat det senaste året gör dock att vi på Placera tycker att den motiverar sin avgift för en genuint aktiv förvaltning.

Med reservation för att fonden bytte förvaltare för ett drygt år sedan har den fyra stjärnor av fem möjliga på tre års sikt och tre stjärnor på fem års sikt hos Morningstar och förvaltar i dag drygt 1,7 miljarder kronor.

Placera ser SEB Nordamerika Små och medelstora bolag som ett bra komplement i en portfölj. Den aktivt förvaltad fonden fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig USA-indexfond mot storbolag.

Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på åtminstone tre år till fem år.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 1 923,12 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -