Köpvärda fonder i juni

Fondtips Det har varit en svängning börs och det kan det vara läge att ta det lite försiktigare med fondvalen.

Den tilltagande marknadsoron kan till stor del tillskrivas osäkerheten kring Federal Reserves eventuella räntehöjning i sommar och Brexit-omröstningen i Storbritannien i slutet av juni.

Utifrån Pekka Kääntäs makrobild ser vi en ökad osäkerhet kring den globala konjunkturutvecklingen. Lägg därtill oro inför EU-valet i Storbritannien och en ökad volatilitet på världens börser. Placera ser försiktigare på fondvalen och rekommenderar i första hand medel- och lågriskfonder.

Inför juni gör vi en förändring bland våra rekommenderade spetsfonder. ODIN Emerging Markets får lämna listan.

Intresset för infrastrukturinvesteringar har varit stort i flera år bland tunga institutioner. Dessa fonder ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger skydd mot konjunktursvängningar och behovet av vägar och sjukhus är lika stort i dåliga tider som i bra. De skyddar även mot inflation eftersom intäkterna ökar med prisuppgångar.

Vi lyfter därför in First State Global Infrastructure som en spetsfond på listan över tio köpvärda fonder inför juni.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har fortsatt en räntefond bland våra köpvärda fonder i juni.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.

SEB Nordamerika Små Och Medelstora Bolag har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 72 procent, vilket är betydligt mer än våra förväntningar. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 60 procent med en högre risk.

Den andra är First State Global Infrastructure, som har levererat en väldigt hög riskjusterad avkastning under perioden. Noterbart är att risken i fonden är på samma nivå som en global aktiefond med betydligt högre avkastning.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska kika vidare bland våra medel- och lågriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta gå upp hänvisar vi till våra fonder med högre risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i juni.

HÖGRE RISK                              

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader. Läs hela analysen här.

Didner & Gerge Aktiefond: En stabil Sverigefond som presterat bra och gett en bra avkastning över tiden. Vi tror på fonden som har en tydlig fokus på bolag med stabil och etablerad affärsidé. Läs hela analysen här.

Spetsfonder

AMF Aktiefond Europa: Har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 65 aktier, jämfört med index som har cirka 600 aktier. Läs hela analysen här.

First State Global Infrastructure: Behovet av att både underhålla och bygga ny infrastruktur är stort i såväl den rika världen som i tillväxtländer. Privatiseringsvågen erbjuder flera möjligheter för investerare när antalet börsnoterade infrastrukturprojekt växer. Läs hela analysen här.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med runt 60 aktier, vilket avviker mycket från index. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Läs hela analysen här.

Spetsfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge: Behovet av bra hedgefonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Spetsfonder

Merrant Alpha Select SEK: Är en multistrategifond som investerar i 8-15 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln. Läs hela analysen här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 92,21 -
Didner & Gerge Aktiefond Köp 2 251,55 -
Köp 141,40 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 23,75 -
AMF Balansfond Köp 238,56 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 239,55 -
AMF Aktiefond Europa Köp 161,17 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 047,77 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 117,24 -
Köp 126,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -