Mer Norden i barnens portfölj

Så gör jag Efter brexit har jag sett över barnens sparportfölj och växlat från Didner & Gerge Aktiefond till en bred Nordenfond.

Jag har tidigare skrivit om mina barns sparande i krönikan Så sparar jag till barnen. Där berättade jag hur jag tänker kring ungarnas sparande.

För att få bra riskspridning mellan olika regioner, länder och valutor har jag valt att spara i åtta olika fonder. Nu har jag valt att byta ut en av dem. Didner & Gerge Aktiefond får lämna över till förmån för Delphi Nordic.

I rådande brexitoro har jag blivit mer oroad över den ekonomiska utvecklingen i världen. Här hemma växer ekonomin snabbare än på flera decennier men frågan är om inte Sveriges bästa tid är nu. Det talar för ett skifte i investeringsfokus från en ren Sverigefond till en bredare Nordenfond.

Stockholmsbörsen är som bekant väldigt bank- och verkstadstung. En fördel med att investera på de nordiska börserna är att det ger en jämnare fördelning mellan sektorer än Stockholmsbörsen och det är klokt att sprida riskerna.

Jag tycker att den svenska börsen saknar några intressanta sektorer. Norge har en utvecklad oljeservice och intressanta laxodlare. Köpenhamnsbörsen är hem åt flera utpräglat defensiva bolag som en blomstrande läkemedelsindustri och vindkraftstillverkare. Finland har en stark industrikultur med världsledande företag inom bland annat hisstillverkning och förpackningar.

Norge har pressats av fallande oljepriser men vi kan ha botten bakom oss. Finlands ekonomi, som kämpat i motvind efter att sanktionerna mot Ryssland slagit mot landets exportsektor, har hämtat sig förvånansvärt snabbt under våren. Och i Danmark leder ökad sysselsättning och stabil export till optimistiska BNP-prognoser.

Didner & Gerge Aktiefond en gammal Placera-favorit som har varit med i barnens portfölj under flera år. Fonden är aktiv och har slagit index på såväl ett, tre, fem som tio år – och därmed betalat tillbaka den årliga förvaltningsavgiften med råge. Men är tiden kommen för en breddning mot mer nordiska bolag.

Delphi Nordic är en stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

Danmark är fondens viktigaste geografiska marknad: 37,4 procent är investerat där. Sveriges andel är 32,2 procent, Norges 21,3 procent och Finlands 6,7 procent – det är en bra nordisk riskspridning precis som jag vill ha det.

Aktuella fondfördelningen finns i bilden nedan.

Jag har gjort det enkelt med att månadsspara lika stor del i varje fond och jag rebalanserar portföljen vid varje årsskiftet till lika stora fonddelar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -