Köpvärda fonder juli – så gick det

Utvärdering Sedan Brexit har det har varit ett synnerligen bra klimat för aktier. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig riktigt bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder.

Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli månad 2016.

Globalt aktieindex har ökat hela 20 procent i svenska kronor, det senaste halvåret. Vår egen Stockholmsbörs har gått upp med lika mycket.

I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig bra. Sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex.

Bland högre risk fonderna har utvecklingen varit bra, hela tre fonder har avkastat mer än 20 procent.

Den fonden som avviker och levererat sämre än sitt kategorisnitt är vårt val bland Nordenfonder, Delphi Nordic. En förklaring är att fonden har underviktat cykliska industribolag och råvarubolag som gått starkt under halvåret.

Den bästa fonden är för andra månaden i rad SEB Nordamerika små- och medelstorabolag som avkastat hela 26 procent.

Europafonden AMF Aktiefond Europa har utvecklats bättre än kategorisnittet för liknande fonder. Även indexfonden SPP Aktiefond Global har i vanlig ordning ökat mer än snittet av liknande fonder.

Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är Aktie-Ansvar Kvanthedge. Det är den enda fonden med negativavkastning under perioden.

Frånvaro av tydliga och vinnande trender har gjort det tufft att leverera positiv avkastning. Den senaste månaden har den gått riktigt bra och fonden placerar sig i toppen på kategorin.

Listans två blandfonder har haft bra utveckling. Båda blandfonderna har nått upp till våra högt ställda förväntningar och slagit sina respektive kategorisnitt.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har varit bra och den har gått som kategorisnittet. Den har tidigare haft några svaga månader i år då den presterat sämre än kategoriindex.

Lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har haft en positiv utveckling. Den dock har inte nått  upp till kategorisnittet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -