Årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Stockholmsbörsen har haft en överraskande stark utveckling årets första kvartal. Här är listan över de Sverigefonder som lyckats bäst – och sämst.

Såväl OMXS30 som omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen på Stockholmsbörsen, som SIX Return Index som omfattar hela Stockholmsbörsen, är upp 6,4 inklusive utdelningar. Enligt Morningstar har kategorisnittet för Sverigefonder inte orkat upp till aktieindex utan snittfonden har avkastat 6 procent.

Men det finns så klart fonder som lyckats bättre än index. Placera har listat de bästa och de sämsta Sverigefonderna från Avanzas fondutbud.

Överst på vinnarlistan hittar vi lite överraskande en passivt förvaltad fond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har stigit knappt 10 procent sedan årsskiftet. Fonden investerar i svenska investmentbolag, vilket visat sig över tid vara ett vinnande koncept.

De två största innehaven i Spiltan Aktiefond Investmentbolag,  Investor och Industrivärden, utgör runt 50 procent av fondens värde. De har avkastat 9,9 procent respektive 14 procent. Den bäst presterande investmentbolaget i fonden är Creades som har startat året starkt med en uppgång på 27 procent.

Alla investmentbolag har inte gått bra. De två sämsta investeringarna är Bure Equity och Ratos med nedgångar på knappt 5 procent respektive 3,2 procent.

Framgången slutar inte här för fondbolaget Spiltan. De tar även en topplacering med sin småbolagsfond, Spiltan Aktiefond Småland,  som gått upp med 9,6 procent.  Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Småländska Bufab

De största bidragen till fondens avkastning är  Troax och Bufab. De har seglat upp som fondens största innehav och väger runt 6 procent var. Avkastningen skäms inte för sig, de har avkastat hela 24 procent respektive 25 procent under kvartalet. Det slutar inte här, Garo som utgör drygt 2 procent är fondens raket och den har gått upp med otroliga 51 procent.

Garo med laddstolpen

Fondens svarta får är Autoliv och ITAB som haft ett kämpigt kvartal och båda har backat 12 procent.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt småbolagsfonder. Sämst utveckling har Coeli Sverige Select haft. Fonden har haft en tung start på 2017 med negativ avkastning på 0,1 procent.

Coeli Select Sverige är en koncentrerad och aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora och medelstora svenska bolag. Fonden är koncentrerad och består av 8–15 bolag. De sämsta bidragsgivare till fondens svaga avkastning står Hennes & Mauritz för med  minus 12 procent och danska smycketillverkaren Pandora med minus 17 procent. De väger 8 procent respektive 7,5 procent i fonden.

Pandora

En annan fond som har startat året med en svag avkastning är Affärsvärldenfonden. Fonden förvaltas av Lundmarkfonder och gått upp 1 procent. Förvaltningsprocessen bygger på idéer från tidningen Affärsvärldens modellportfölj. Även här spökar den svenska börsgiganten Hennes & Mauritz svaga avkastning. Den har varit fondens största innehav på 8,5 procent. Två andra aktier som bidrag negativt är Eltel och spelbolaget Betsson, båda med en nedgång på cirka 11 procent.

Missa inte TV: Placeras nya fondtips

Läs också: Köpvärda fonder i april

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -