En bra aktie att ha på lager

Aktieanalys SKF:s budskap är glädjande för verkstadssektorn som helhet. Vi ser uppsida i aktien när det ekonomiska uppsvinget kommer att synas i bolagets resultat.

Kullagertillverkaren SKF hade ett viktigt budskap på sin kapitalmarknadsdag som ägde rum i Göteborg i torsdags förra veckan. Vd:n Alrik Danielson uppgav nämligen att man ser en bred återhämtning i alla regioner inom de viktigaste segmenten.

Det var visserligen i linje med kommentarerna i samband med bokslutskommunikén, men ändå en viktig bekräftelse inför den stundande rapportsäsongen för första kvartalet: att de positiva signaler från ledande ekonomiska indikatorer äntligen kommer börja synas i bolagens böcker.

Efter två år av negativ organisk tillväxt är chanserna goda att 2017 kommer visa positiva tal, även om Alrik Danielson inte ville ge en prognos för helåret. SKFs målsättning är att växa med 5 procent organiskt årligen över en konjunkturcykel.

SKF:s vd Alrik Danielson

De amerikanska inköpscheferna har varit optimistiska i flera månader och den senaste läsningen för mars, enligt Institute for Supply Management (ISM), var på 57,2 på en skala där allt över 50 tyder på tillväxt. Framförallt den viktiga kategorin över nya ordrar ligger på en imponerande nivå på 64,5.

 

Kopplingen mellan ISM och den globala industriproduktionen, och därmed efterfrågan på SKFs produkter, har historiskt varit bra, även om Kina har vunnit i betydelse.

SKF:s officiella prognos är en relativt oförändrad efterfrågan under det första kvartalet jämfört med det fjärde kvartalet 2016, och en något högre efterfrågan jämfört med första kvartalet 2016. SKF väntar sig högre efterfrågan i Europa och Nordamerika, något lägre i Latinamerika och betydligt lägre i Asien.

Ytterligare ett fokusområde vid kapitalmarknadsdagen var implementeringen av det nya affärssystemet som genomfördes i januari. Enligt ledningen har lanseringen varit lyckad och problemfri.

Systemet ska leda till effektiviseringar och ett bättre beslutsfattning vilket ska hjälpa bolaget att sänka sitt rörelsekapital mot målet om högst 25 procent av omsättningen. Vid slutet av december var den siffran strax under 30 procent. Tack vare en bättre uppkoppling mot både kunder och leverantörer ska framförallt lagernivån minskar framöver. Affärssystemet, som går under namnet Unite, är en stor investering för SKF och väntas belasta resultatet med flera miljarder kronor upp till 2022.

Ett annat område där SKF miljardsatsar är inom automatiseringen av sin produktion. På kapitalmarknadsdagen presenterades en ny produktionslina för sfäriska rullager där man har kunnat minska personalstyrkan med nästan 80 procent och ökat flexibiliteten dramatiskt.Sparpotentialen är enorm och fler fabriker ska genomgå liknande moderniseringar framöver.

SKF:s första laboratorium, i Göteborg

Vi ser goda chanser att SKF kommer vara optimistisk i sina kommenterar kring efterfrågeutvecklingen när rapporten för det första kvartalet 2017 publiceras den 27:e april klockan 8:00. Med en bred återhämtning av konjunkturen kommer volymökningen ha en positiv effekt på lönsamheten.

En bieffekt av stigande volymer är dessutom en förbättrad möjlighet att höja priserna och på så sätt kunna kompensera för kostnadsökningar. Intressant i sammanhanget är att vd:n Danielson inte heller ser någon strukturell prispress från konkurrenterna i Kina.

Analytikerna som följer SKF räknar enligt databasen Factset med en omsättningsökning om 4 procent i år och 2,8 procent nästa år. Rörelsemarginalen väntas stiga med 0,3 procentenheter till 10,7 procent i år, och ytterligare 0,3 procentenheter nästa år. Vinsten per aktie väntas uppgå till 10,93 kronor i år och 11,91 år 2018.

På dessa estimat handlas SKF för nuvarande till p/e 16 respektive 15. Det är ungefär i linje med snittet för de senaste 10 åren. Det är redan attraktiv i sig, och dessutom tycker vi att konsensusestimaten är för konservativa med tanke på den ekonomiska utvecklingen och vi tror på prognoshöjningar under året, när uppsvinget kommer bli synligt i bolagens rapporterade siffror. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 179,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -