Tio köpvärda fonder i maj

Köptips Flera av världens börser handlas på rekordnoteringar och Trump-effekten har börjat att avta, vilket sätter griller i huvudet på investerarna.

Den senaste månaden är alla våra rekommenderade fonder på plus och vi gör inga förändringar inför maj. Vill du läsa mer om Placeras marknadssyn så hänvisar jag till Pekka Kääntäs marknadssyn för maj.

April har bjudit på ovanligt starka börser. Stockholmsbörsen har rusat hela 5 procent inklusive utdelningar till ny toppnivå och utklassat de flesta andra. Globalt aktieindex har avkastat knappt 2 procent i svenska kronor.  Det amerikanska teknikindexet Nasdaq Composite nådde för första gången över 6 000-nivån, och tyska Dax-index slår nya rekord.

De tidigare Trump-effekterna på aktiemarknaden har avtagit. Motgången med att få kongressen att skrota hälsovårdsprogrammet Obamacare var tydlig. Donald Trump har även backat kring NAFTA-avtalet. Den tidigare aggressiva tonen mot Kina har tonats ner och Kina anses inte längre vara en valutamanipulatör. Marknadens reaktioner på nytt skatteförslag fick en sval reaktion.

Marknaden börjar inse att flera av vallöftena är svåra att uppfylla för en nyvald president. Dollarn har backat från tidigare höga nivåer, och de globala inflationsförväntningarna börja avta.

I den positiva vågskålen fortsätter den ekonomiska makrostatistiken att visa starka siffror, vilket ger tydliga signalerna om en starkare världskonjunktur. Rapportsäsongen har börjat bra, vilket eldat på riskviljan och börserna.  Det behövs sannolikt för att försvara de höga börsvärderingarna

Globalt aktieindex har ett p/e-värdering på 21 och USA-börserna på hela 24. Värt att notera är att de amerikanska börserna handlas på historiskt mycket höga nivåer.

Just nu ser vi fler risker än möjligheter, när börserna når nya rekordnotering. Vi är mitt inne i en rapportperiod.  Marknadens oro över Trumps möjligheter att få igenom många av sina vallöften har ökat.

Vi gör inga förändringar på fondlistan och rekommenderar i första hand låg- och medelriskfonder.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.

Två fonder sticker ut. Det är Storebrand Global Multifaktor som har levererat den högsta genomsnittliga avkastningen under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 68,6 procent. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 45,4 procent till en högre risk.

Didner & Gerge Småbolag har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på lägre nivå än Stockholmsbörsen.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska titta vidare bland våra låg- och medelriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta upp hänvisar vi till våra fonder med hög risk.

 

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära: En indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

 

HÖGRE RISK                       

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

AMF Aktiefond EuropaFonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

Didner & Gerge SmåbolagEn småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30–50 bolag.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Läs även:

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 128,37 -
BGF World Financials A2 Köp 212,21 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 134,20 -
AMF Aktiefond Europa Köp 188,95 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 732,51 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 265,57 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 264,57 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 119,93 -
Atlant Stability Köp 1 343,39 -
Köp 127,57 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -