Tesla och Nibe i topp i ren energi-fond

ETF Intresset för att investera i ren energi ökar. Extra roligt är att en svensk aktiefavorit ryms bland toppinnehaven i den börshandlade fonden Powershares Global Clean Energy Portfolio.

USA har lämnat klimatavtalet tecknat i Paris i december 2015 till världens förtret. Och det möjliggör en renässans för smutsiga kolbolag. Men investerarnas intresse ökar snarare för grön energi och för bolag med produkter som bidrar till en bättre miljö och minskade utsläpp.

I djungeln av möjliga investeringar är det lätt att gå bort sig. Och flertalet av de mest intressanta investeringarna går bara att göra avlägsna marknader, vilka kan vara svåra att nå för småsparare.

Just därför är det extra intressant att titta närmare på Powershares globala portfölj med bolag verksamma inom ren energi och lösningar för framtiden.

Powershares Global Clean Energy Portfolio

Powershares Global Clean Energy investerar i en bred portfölj av bolag med fokus på ren energi och minskade utsläpp. Fonden jämförelseindex är Thomson Reuters Global Renewable Energy index. Powershares är dock tydliga med att ETF:en och indexet inte kommer dra jämt. Powershares investeringsmandat är nämligen betydligt bredare är indexet.

Inget innehav i fonden får väga tyngre än 5 procent, vilket innebär en naturlig diversifiering. Det är mycket bra i en sektor där vinnarna är långt ifrån självklara på förhand.

Att investeringarna sker globalt ger stora möjligheter. Knappt 35 procent av kapitalet har investerats i Nordamerika, 33 procent i Asien och resterande i Europa och Latinamerika.

Från Sverige kan vi stoltsera med värmetekniksbolaget Nibe som ryms bland fondens topp fem största innehav, tillsammans med bland annat Philips Lighting och Tesla.

Portföljen ger en hygglig direktavkastning kring 2 procent men har en förvaltningsavgift på 0,8 procent.

Läs också: Batteriboomens heta råvaror

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -