Företagsobligationsfond till Topplista

Fonder I spåren av en tuffare miljö för aktier väljer Placeras fondexpert Pär Ståhl att bredda fondutbudet på Fondtopplistan.

Intresset för fonder med lägre risk är stort efter att aktiemarknaden har börjat svaja över sommaren. Jag väljer att lägga till en ny  lågriskfond till Fondtopplistan.

Ny på Fondlistan är Carnegie Corporate Bond A. Fonden förvaltas av Niklas Edman och Maria Andersson som har belönats med fem stjärnor av Morningstar. Det är en aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag.

Niklas Edman och Maria Andersson

Fonden ger ett räntesparande med lite högre risk än en obligationsfond som placerar i statsobligationer. Förvaltarna letar efter obligationer utgivna från företag i hela Norden. Bolagen ska vara välskötta och ha en bra ledning med lång erfarenhet. Det är viktigt men en stabil intjäning och bra likviditet.

Förvaltarna vill uppnå en väl diversifierad portfölj för att minska risken i fonden. Svenska investering utgör drygt 50 procent av fondensvärde. Följt av Norge på knappt 16 procent och Danmark på 12,7 procent.

Största sektor är finansbolag på 19 procent följt av bostadsobligationer på 16 procent. Inget innehav väger mer än 2,2 procent och de tio största innehaven väger tillsammans 17 procent. Det ger en bra riskspridning. Alla innehav i utländska valutor är säkrade mot svenska kronan, för att fonden ska slippa valutarisk.

Carnegie Corporate Bond A har avkastat bättre än kategorisnittet för liknande fonder de senaste fem åren. Den tenderar att ge en stabil avkastning på månadsbasis – det är riktigt bra för den som vill ta lägre risk.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 417,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -