Tio köpvärda aktier i september

Köptips Sommarbörsen har varit redigt syrlig. Men kvartalsrapporterna har gett oss tillräckligt underlag för att gå mot hösten med en lite större tilltro till aktiemarknaden och konjunkturen.

Förutsättningarna är för den skull inte bländande. Det historiska säsongsmönstret talar för en svag börs även under september. Men värderingarna har kommit ned och det ser därmed hyggligt attraktivt ut på flera håll - sett till prognoserna för 2018.

Sommaren var en svag period för Placeras tio köpvärda aktier. En nedgång på 7,3 procent i snitt för vårt urval kan ställas i relation till totalindex (OMXSGI) som backat med 3,9 procent

När vi stämde av listan inför sommarvilan var det med närmare 20 procents vinstmarginal mätt från startdatum i Dometic, Nibe och Hexpol. En allmän aktieflykt har snuvat oss på stora delar av den avkastningen.

Eftersom vi tror på trion mer långsiktigt finns det ingen anledning att skrota något av valen inför september bara för det. Snarare känns det som ett rätt bra startfält - om vi får en positiv vändning på börsen. Det samma gäller övriga aktier i vårt urval.

Nibe uppfattas ofta lite för dyr, så även nu. Försäljningen är konjunkturkänslig och i sämre tider tar aktien lätt stryk. Men bolaget har historiskt bevisat sig värdig en högre prislapp. Och det ligger en tydlig plan för bolagets framfart närmaste åren.

Dometic har varit en storfavorit hos kapitalförvaltarna under året. Bolaget har stor USA-exponering och det goda konsumtionshumöret talar fortfarande för Dometic. Men delar av analytikerkåren befarar att optimismen kring den amerikanska markanden kan vara överdriven.

Marknadens förväntningar på Hexpol är ganska lågt ställda och vi ser goda chanser att bolaget kan överträffa dem. Men en möjlig inbromsning i efterfrågan på amerikanska fordonsmarknaden oroar. 

Att våra två investmentbolag fallit i takt med börsen är ingen skräll. I skrivande stund är substansrabatterna i Investor och Kinnevik respektive cirka 20 procent, vilket är en bra nivå.

Wallenbergarnas Investor ger god exponering med rabatt mot cykliskt men också mot bank och sjukvård. Kinneviks portfölj består till stor del av näthandlarundret Zalando, ett spännande bet på konsumtion, samt två goda utdelare i teleoperatörerna Millicom och Tele2.

Inför september gör vi följande förändringar på listan.

Placeras Lars Frick har gjort en gedigen genomgång av Stockholmsbörsens fyra storbanker. Hans favoriter i sektorn var Swedbank, som är tunga på bolån, och affärsbanken SEB.

Nordea sänktes till en neutral rekommendation och ersätts därför av SEB på listan över tio köpvärda aktier. Under tio månader på listan levererade Nordea en totalavkastning på mer än 30 procent.

Här är hela listan för juni:

SEB:

Trots lågräntemiljön visar bankerna solida resultat och för en fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna så smått börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Kinnevik: 

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Dessutom har bolaget äntligen fått en ny vd. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Det många onoterade tillgångarna följer med på köpet.

Investor: 

Investors noterade portfölj rymmer elva kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade bolag. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en god substansrabatt.

Bonava: 

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i Norra Europa och en avknoppning från byggbolaget NCC. Bolagets vinst ökade kraftigt under första kvartalet och det bör finnas goda tillväxtmöjligheter utanför Sverige. Inte minst i Tyskland.

Bufab: 

Bufab rapporterade i senaste kvartalet en planenligt bra tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet. Mycket går bolagets väg även det finns orosmoln inför 2017. Dessutom ökar ägarfamiljen löpande sitt ägande.

Capio: 

Ledingen ligger inte på latsidan. Senare delen av 2016 och inledningen av 2017 har präglats av förvärv. Vinstutvecklingen är stark inte minst på grund av synergier och effektiviseringar som fått genomslag. Dessutom har bolaget tydligt defensiva kvaliter.

Scandic Hotels:

Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Dometic:

Konsumenterna mår bra och spenderar allt mer pengar på fritidsaktiviteter. Campingbesöken har nått rekordnivåer på fler europeiska marknader under fjolåret, och det finns en allt större vilja att spendera mer tid och pengar nära naturen.

Nibe: 

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Bolagets omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Hexpol: 

Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lite lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i september.

Här finns Placeras fullständiga Strategidokument för september: Vår börssyn, tio köpvärda aktier, tio köpvärda fonder och mer därtill.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB A Köp 104,00 -
Kinnevik B Köp 239,40 -
Investor B Köp 371,10 -
Bonava B Köp 128,40 -
Bufab Köp 94,50 -
Köp 44,70 -
Scandic Hotels Group Köp 109,00 -
Dometic Group Köp 65,75 -
NIBE Industrier B Köp 73,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -