Rusning till cannabisaktier

Börs Cannabisaktierna har dragit iväg de senaste veckorna. Bakom uppgången ligger en stark underliggande marknad som växer i takt med att fler legaliserar drogen både för medicinskt och allmänt bruk.

Flest aktieägare bland cannabisproducentaktierna hos nätbanken Avanza har kanadensiska Aurora Cannabis som värderas till drygt 6,4 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 41,6 miljarder kronor. Aktien har nästan femdubblats under de senaste tolv månaderna. 

Näst populärast är Canopy Growth Corp som har 2864 aktieägare hos Avanza. 

Canopy Growth Corp är största cannabisproducenten i Nordamerika. De har kortnamnet WEED. Aktien är upp nära 254 procent på ett år i första hand för att efterfrågan på medicinsk cannabis stiger kraftigt. 

Bara i Kanada rapporteras antalet patienter som får cannabis utskrivet ha ökat med 10 procent per månad under 2017. Företaget har nu även fått licens att exportera cannabis för medicinskt bruk till Tyskland. 

I slutet av oktober köpte amerikanska dryckesbolaget Constellation Brands 9,9 procent av Canopy Growth Corp. Constellation Brands är ett av världens största dryckesbolag. De säljer bland annat ölmärket Corona i USA. 

Tanken bakom köpet är att börja lansera marijuanaprodukter i dryckesform så snart som Kanada fullt ut legaliserar marijuana 1 juli 2018. Constellation Brands hoppas på så vis dra fördel av att vara först på marknaden. 

Canopy Growth Corp värderas till 6,9 miljarder kanadensiska dollar. 

Bäst bland de största cannabisaktierna har det gått för producenten Cronos Group, vars aktie stigit med hela 556 procent på ett år. Bolaget har för närvarande drygt 400 aktieägare hos Avanza.

Merparten av bolagen som producerar och säljer cannabis kommer från Kanada. I Kanada tillät man användningen av drogen för medicinskt bruk redan 2001. 

På Torontobörsen skapades under hösten indexet Horizons Marijuana Life Sciences som innehåller de tjugo största nordamerikanska cannabisföretagen. Horizons Marijuana Life Sciences finns att handla som ETF. Bara under de två första handelsdagarna i år är indexet upp med nära 19 procent. 

Andra stora cannabisproducenter är Aphria, MedReleaf Corp, Scotts Miracle-Gro Co, GW Pharmaceuticals, Cronos Group, CannTrust Holdings, Supreme Cannabis och Cannabis Sativa Inc.

Senast ut att avkriminalisera försäljning och innehav av cannabis är delstaten Kalifornien. Från och med 2018 kan vem som helst i Kalifornien från 21 års ålder köpa upp till 28,3 gram cannabis. 

Det är också tillåtet att själv odla upp till sex cannabisplantor. Droghandeln är endast tillåten med tillstånd. Skatten ligger på 35 procent, vilket många odlare anser vara för högt.

I en färsk rapport från konsultföretaget Arcview spås att cannabis år 2021 kommer att omsätta 40 miljarder amerikanska dollar och skapa över 400 000 jobb bara i USA. I rapporten har man försökt räkna med alla delar av marknaden från cannabisodlare, underleverantörer och slutkundsförsäljare.

Förra året beräknades intäkterna från cannabisprodukter uppgå till 16 miljarder dollar i USA. Om prognosen slår in så skulle den innebära en ökning från dagens nivå med 150 procent. 

Totalt är cannabis nu tillåtet i en eller annan form i 29 amerikanska delstater. Cannabis för allmänt bruk är nu förutom i Kalifornien tillåtet i delstaterna Colorado, Oregon, Alaska och Nevada. De två delstaterna Massachusetts och Maine står på tur att legalisera drogen under 2018. 

Till sommaren beräknas även cannabis legaliseras för allmänt bruk i samtliga provinser i Kanada. Att fullt ut legalisera produktion och försäljning är ett av premiärminister Justin Trudeaus vallöften.

Justin Trudeau

En ett år gammal rapport från revisionsfirman Deloitte värderar den kanadensiska cannabismarknaden till 18 miljarder amerikanska dollar.   

Att den amerikanska marknaden på federal nivå skulle öppnas upp på samma sätt som kommer att ske i Kanada är det i det korta perspektivet få som tror. USAs justitieminister Jeff Sessions är klar motståndare mot att luckra upp lagen. Han har bland annat sagt att: ”Rediga människor röker inte marijuana.” 

Han har också uppmanat USAs domare att vara förbli hårda när det gäller drogrelaterad brottslighet. 

Eftersom cannabis på federal nivå fortsatt betraktas som en drog i samma klass som heroin eller LSD får cannabisproducenter eller försäljare inte lov att öppna bankkonton i USA. Det i sin tur leder till omfattande kontanthantering.  

I Sverige beslutade man nyligen att inte tillåta cannabis för medicinskt bruk i motsats till Tyskland och Danmark, där läkare från och med i år får lov att skriva ut cannabis för medicinskt bruk.  

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -