"Jag var en ganska vanlig sparare"

Privatekonomi Placera har träffat Maria, tjejen som genom diciplinerat sparande lämnat livet som anställd. Hon berättar hur hon lyckats och vad ekonomisk frihet innebär för henne.

Maria är 42 år gammal och bor i Stockholm. Just nu ägnar hon större delen av sin tid åt de tre barnen, hunden, andrahandsuthyrning och den egna bloggen ”Fru Efficient Badass” där fokus ligger på spartips.

I somras lämnade hon sitt 18-åriga yrkesliv där hon haft flera olika positioner inom marknad och försäljning.

Innan hon sade upp sin anställning tjänade hon 55 000 kronor före skatt per månad, nu får hon in mellan 0 - 8 000 kronor efter skatt per månad.

”Livet är kort och tid kan du inte få tillbaka. Jag var rätt less på det administrativa härke min yrkestillvaro blivit. Jag såg FIRE och bygget av en pengamaskin som ett sätt att våga kliva ut ur hamsterhjulet”, säger hon.

Inom ett par år planerar även maken att säga upp sig och då är tanken att de båda ska börja plocka ut kapital från investeringarna som nu ligger på runt tre miljoner kronor, enligt 4-procentsregeln.  

Maria

Det var för fyra år sedan som Marias liv tog en ny vändning när hon halkade in på ”Mr Money Mustache” blogg, som drivs av kanadensaren Peter Adeney. Mannen som bidragit till att begreppet FIRE, ”Financial Independence, Retire Early” fått stor spridning.

”Innan dess var jag en ganska vanlig sparare som klappade mig själv på axeln om jag lyckades lägga undan fem procent av nettolönen”.

Men sedan gick det undan. Maria började skala ned sina kostnader ordentligt och lyckades därigenom spara halva nettolönen på ett Investeringssparkonto, ISK.

”Jag lade även in alla extrainkomster från till exempel bloggen, bonusar och skatteåterbäring under de här åren så innehavet växte fort, särskilt med tanke på hur börsutvecklingen sett ut”.

Hon förtydligar att hon inte är ekonomiskt oberoende i den bemärkelsen att hon kan lägga sig på soffan för resten av livet, vilket heller aldrig har varit målet med sparandet.

”Men jag har tillräckligt för att kunna gå från en heltidsanställning till gig och säsongsjobb fram tills dess att yngsta barnet flyttar hemifrån. Då är planen att sälja vår bostadsrätt och flytta till en hyresrätt via SKB, vilket kommer att fylla på mitt ISK tillräckligt mycket för att jag ska kunna fortsätta den livsstil jag valt. Jag utesluter inte på något sätt att jag kommer att jobba framöver. Men det kommer att handla mer om tidsbegränsade gig än fasta anställningar”.

Maria tror för övrigt att en av de vanligaste missuppfattningarna om FIRE är att det handlar om en grupp företrädesvis manliga Excelnördar som sitter hemma och äter havregrynsgröt framför börsskärmen.

”Det finns säkert några sådana också. Men jag upplever att merparten är vanliga människor som genom några enkla omställningar kring konsumtion och mat- och resvanor lyckas spara undan så mycket pengar att de inom tio-tolv år kan klara sig utan en vanlig anställning. Utan att egentligen offra så mycket på vägen”.

Hon berättar att en vanlig reaktion i början av resan mot FIRE är att man plötsligt börjar uppskatta de enkla sakerna i livet mer när man inte ständigt jagar efter nästa konsumtionsprojekt.

”Fortsätt att umgås med vänner, fortsätt att resa och fortsätt att konsumera. Men du kanske kan bjuda hem folk istället för att alltid umgås på krogen, du kan resa och bo hos bekanta i andra länder istället för att ta in på dyra resorts. Du kan köpa prylar begagnat, skapa en enkel basgarderob kryddat med second handfynd och så vidare”.

Hon menar att allt det där som du gjorde som student även går att applicera som yrkesarbetande.

Maria tycker att en annan vanlig missuppfattning med FIRE är att många tycks hänga upp sig på ”RE” som i ”Retire Early”.

”Ett bättre namn vore kanske ”Financial Independence Retirement Optional”. För det är åtminstone så de jag känner inom rörelsen ser det. Man vill ha tillräckligt med börsplacerat kapital för att kunna välja att i perioder göra annat i livet än att jobba heltid”.

”Eller så vill man kunna gå ner på deltid eller säsongsarbeta snarare än att jobba nio - fem, fem dagar i veckan. Helt ekonomiskt fri blir du inte förrän du kan leva på fyra procent av ditt börsplacerade kapital. Men du kan redan innan dess börja leva ett liv med större frihet förutsatt att du drar in lite pengar då och då.

Maria säger att familjen, på totalt fem personer, i dagsläget får in en del pengar genom uthyrning av deras lantställe vilket gör att hon inte behöver sälja av sina investeringar ännu. Eftersom familjen har låga omkostnader behöver de inte heller så mycket pengar in. Hon berättar att hon själv kostar 15 000 kronor i månaden om hon räknar med att hon bär familjens omkostnader till 50 procent.

”Med en rejäl diversifierad buffert och ett kreativt sinne står du enligt mig bättre rustad inför framtiden än om du har en hög lön, liten buffert och ett tomt lönekonto den 24:e varje månad”.

”Jag ser mitt ISK mer som en stor emergencyfund, som jag tar av om jag helt tappar förmågan att dra in de där små inkomstströmmarna”.

Hon anser att en central del av FIRE är förmågan till flexibilitet eftersom ingen vet vad som kommer att hända med börs, inflation, världsläget, framtida arbetsmarknad och så vidare.

”Det här gör att jag vissa år säkert kommer att ha sämre inflöden än andra. Då får jag rätta mig efter dessa förutsättningar och till exempel hyra ut lite mer, gigga lite extra, och kanske lägga ut annonser på bloggen. Man ska inte låsa sig vid en fix idé, exempelvis att du ska ha en viss kostnadskostym för resten av livet.”

Maria äger bara indexfonder, förutom en som är aktivt förvaltad. Fonderna har hon sparat i regelbundet sedan 2011 och de har i egenskap av indexfonder, följt börsens positiva utveckling under dessa år.

Någon större finansiell motgång har hon inte drabbats av under spartiden, vilket kanske inte är så konstigt givet hur börsen har utvecklats sedan 2011 och det faktum att hon bara äger indexfonder och därmed inte stått någon bolagsrisk.

 

”Mitt största finansiella misstag var att initialt köpa min förra banks aktiva förvaltning med höga avgifter”.

Hon tror för övrigt inte att en finanskris skulle drabba varken henne eller majoriteten av dem i FIRE-rörelsen nämnvärt.

”De flesta av oss har vad jag upplever hyfsat realistiska förväntningar på börsen och om du fortfarande är på resan mot FIRE är en korrektion bara positivt eftersom man inom communityn är rätt ense om att det då är som att handla aktier och fonder på rea”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -