Fonderna som faller med Swedbank

Fonder Det finns många förlorarfonder när Swedbank-aktiens kursslakt är inne på dag två. Placera har listat de fonder som överviktat banken mest i sina portföljer.

Swedbankaktien sjunker omkring 8 procent på Stockholmsbörsen. Det är dagen efter att bankens aktie packade ihop totalt med 14 procent efter uppgifter från Uppdrag Granskning om att banken kan vara inblandad i en omfattande och systematisk rysk/baltisk penningtvätt. En nyhet som nådde nyhetsdeskarna före börsen öppning i går. Hittills har knappt 50 miljarder kronor i börsvärde eroderats bort.

Före nedgången var Swedbank värderat till 238 miljarder kronor och vägde knappt 3,6 procent i SIX Return Index, som innehåller alla noterade aktier på Stockholmsbörsen. Swedbankaktien väger ännu mer i Nasdaq OMXS30 där den vägde 6,3 procent, vilket gjorde aktien till den nästa tyngsta i indexet efter Ericsson-B.

Ironiskt nog vägde Swedbank aktien absolut mest i Nasdaq OMX GES OMXS30 Ethical, vilket är en etisk variant på OMXS30 index, med en vikt på hela 7 procent.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst övervikt i aktien – och är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns många aktiva fondförvaltare som överviktat Swedbankaktien. Och det är både fonder med fokus på etik och hållbarhet och vanliga Sverigefonder.

Mest överviktad i Swedbank är Cliens Sverige Fokus. Men lite överraskande är det bara fondens tredje största innehav på 7,6 procent. Både Essity och Investor väger mer i fonden. Att Swedbank-aktien lyckats väga så pass mycket har att göra med att det är en specialfond med ett mer koncentrerat innehav. Total har fonden mellan 20 - 25 innehav.

Vi hittar även Swedbank som tredje största innehav i systerfonden Cliens Sverige. Här väger aktien mindre och landar på 5,7 procent.

Hedgefonden Adrigo Hedge har Swedbank som sin favorit. Det är fondens största innehav på 7,5 procent.

Vi hittar Swedbank med en klar övervikt i två fonder hos fondbolaget SEB fonder. SEB Sverige investerar i stora och medelstora bolag på Stockholmsbörsen. Swedbank är fondens näst största innehav på 7,4 procent, efter Investor.

I indexfonden SEB Swedish Value Fund som har fokus på värdebolag hittar vi Swedbank som näst största innehav på 7,3 procent., efter Investor som väger knappt 10 procent.

Swedbank finns i flera populära indexfonder. Aktiespararna Direktavkastning, en indexfond som replikerar indexet SIX Dividend 15 index, har placerat 6,7 procent i aktien. Indexet är relativt lika viktat mellan innehaven vilket gör att den inte hör till de tio största innehaven i fonden.

Men listan har flera indexfonder som följer OMXS30 index och det snarlika indexet SIX30 index. Här är ju bolaget inte överviktat utan Swedbank-aktien motsvarar bara den vikt den har i index runt 6,3 procent. Det gör den till fondernas näst största innehav efter Ericsson B.

Den aktivt förvaltade fonden Jämställda Bolag Sverige, som investerar bland bolag som har minst 40 procent män respektive kvinnor i styrelsen, har Swedbank som sitt största innehav på 6,4 procent.

Hållbarhetsfonden Lannebo Sverige Hållbar har Swedbank som sitt näst största innehav efter läkemedelsgiganten AstraZeneca. (Enligt ett mail från förvaltaren Peter Lagerlöf minskade fonden sitt ägande i Swedbank den 5 februari till ca 4 procent av portföljen.)

Enligt ägartjänsten Holdings finns det inga fonder som har rapporterat in aktien som en stor blankningsposition. Men det krävs att det blankade innehavet motsvara minst 0,5 procent av bolagets värde.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 januari.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -