Köpvärda fonder i januari

Köptips I december har börserna fortsatt ånga på norrut. Två riktiga surdegar på den geopolitiska arenan ser ut att lösa sig, vilket fått marknaden öka riskviljan. Placera väljer att göra ett fondval inför januari.

Äntligen så ser det ut som att en första fas i handelsavtalet mellan USA och Kina kommer att skrivas under i början på januari. Tullar försvinner, samtidigt som risken för en global recession är borta hos investerarkollektivet. I och med det starka valresultatet för Boris Johnson konservativa parti så ser det ut att öppna dörren för ett EU-utträde den 31 januari 2020.

Det är faktorer som har fått investerarna på gladare humör. Det är också tydligt i svaren på BofA Global Research senaste månadsenkät. Investerarnas optimism är på topp och kassan rekordlåg.

Placeras köpvärda fonder har haft en bra månad. Alla fonder - med olika risknivå - har landat på plus. Högst avkastning har Spiltan Aktiefond Stabil som är listans Sverigefondsval. Den har avkastat knappt 4 procent. Flera av fondens bolag har gått stark under månaden.

MS INVF Global Opportunities A som har utvecklats mycket bra sedan årsskiftet har haft en svag månad med en liten avkastning. Den negativa avkastningen beror till stor del på den starkare kronan.

Placeras strateg Pekka Kääntä vilar på hanen och låter aktiedelen vara oförändrad på 60 procent aktier. Pekka höjde aktiedelen så sent som förra månaden. För den som vill läsa om hur Pekka resonerar inför janauari så hänvisar jag till hans marknadssyn. 

Inför januari väljer jag att ta hem vinsten i hälsovårdsfonden DNB Health Care. Jag ökar vikten i Asien betydligt och tar in den aktivt förvaltade MS INVF Asia Opportunities. Fonden har fokus på kvalitetsbolag som har en bra förmåga att generera ett långsiktigt aktieägarvärde. Man letar gärna bolag med ledande positioner inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna.

Fonden förvaltas av Kristian Heugh och Krace Zhou sedan 2016. Fonden är koncentrerad och avvikelsen från index är stor. Kristian Hoegh förvaltar samtidigt Placeras globalfondsfavorit MS INVF Global Opportunities framgångsrikt.

 Krace Zhou och Kristian Heugh

Investeringsprocessen påminner mycket om den för Globalfonden. Det är ett starkt fundamentalt fokus med en grundlig aktieanalys. Bolagens värdering är central i investeringsprocessen. Bolagen ska vara lågt värderade relativt utsikterna för det hållbara resultatet, och med en god kassaflödestillväxt. Investeringsmandatet är brett. Fonden har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Fonden är väl diversifierad och koncentrerad på mellan 30 till 40 bolag. Idag finns det totalt 30 innehav i fonden. Förvaltarna investerarar en ganska stor del i bolag man tror mest på. Oftast får de största investeringarna en andel på 6 procent. De tio största innehaven väger runt 50 procent, vilket ger en stor avvikelse mot index och fondkategorin.

Förvaltarna har lyckats med konststycket att soch kapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren och inte minst i år. De senaste tre åren har fonden en avkastning per år på otroliga 25 procent. Betydligt bättre än kategorisnittets 10,7 procent.

Risken i fonden mätt som standardavvikelse är lite högre än kategorisnittet. Men den stora överavkastningen gör det till en ovanligt bra prestation riskjusterat. För det har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar. Vi tror att fonden har bra förutsättningar att fortsätta gå bättre än kategorisnittet av liknande fonder på en uppåtgående marknad.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Vill du öka risken i ditt sparande inför det nya året hänvisar jag till våra övriga fem fonder inom hög och högre risk segmenten.

För den som vill ta högst risk finns Swedbank Robur Östeuropa. Fonden ger en bra exponering mot våra närmaste tillväxtmarknader: Ryssland och det snabbväxande Östeuropa inklusive Grekland och Turkiet.

MS INVF Global Opportunity är vår globalfondsval. Fonden investerar förträdevis i stora tillväxtbolag. Tror du att Europa har mer att ge nu när Brexit ser ut att få en lösning så är Fidelity European Dynamic Growth Fund listans val.

Vill du ha en lägre risk men fortfarande aktieexponering, så erbjuder PriorNilsson Realinvest en bred exponering mot nordiska realtillgångar. Ett defensivt tillgångsval, fondens största innehav är SCA som är Europas tredje största privata skogsägare. Stockholmsbörsen haft ett riktigt starkt börsår.

Vårt val bland Sverigefonder är Spiltan Sverige Stabil. En fond som historiskt levererat en stabil avkastning oavsett marknadsentiment.

Vill du minska risken erbjuder Placeras fondlista två bra aktivt förvaltade blandfonder.bCarnegie Strategifond  letar investeringar bland välskötta värdebolag och klassas som en balanserad blandfond, vilket innebär att den har lägre aktievikt och risk än Placeras andra blandfondsval, Sensor Sverige Select.

För den som vill ta mer risk är valet Sensor Sverige Select. En aggressiv blandfond som har tillväxtaktier i fokus och en aktiv förvaltning av fördelningen mellan aktier och ränteinvesteringar.

Listans två lågriskfonder utgörs av räntefonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan räntefond Sverige. 

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över januari.

 

HÖGST RISK

Spetsfond

Swedbank Robur Östeuropa: En Östeuropafond som förvaltas av stjärnförvaltaren Elena Lovén, som levererar en hög riskjusterad avkastning till fondkategorins lägsta risk.

MS INVF Asia Opportunities: Fokus är på kvalitetsbolag med en tydlig förmåga att generera ett långsiktigt aktieägarvärde. Man letar gärna bolag med ledande positioner inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna.

 

HÖGRE RISK                 

Spetsfonder

PriorNilsson Realinvest: Fonden har tydligt fokus på realtillgångar, och har levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att den investerar i aktier.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden investerar i välskötta bolag med en bra balansräkning och god utdelningspotential. En stabilfond med relativt låg risk och en av fondkategorins högsta avkastningar.

Fidelity European Dynamic Growth Fund:  Fonden är aktivt förvaltad sedan november 2008 av Fabio Riccelli. Han har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som är bäst i klassen för de tre senaste åren såväl som på fem år och inte minst i år. Risken i fonden mätt som standardavvikelse är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

 

MEDELRISK

Spetsfonder

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på tio köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Januariutgåvan av Placeras Strategidokument

Tolv köpvärda aktier i januari

Hopp om konjunkturvändning

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Östeuropafond A Köp 42,53 -
PriorNilsson Realinvest A Köp 3 682,68 -
MS INVF Asia Opportunity A Köp 480,77 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 844,01 -
Fidelity European Growth A-Dis-EUR Köp 177,03 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 813,96 -
Sensor Sverige Select A Köp 280,37 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 554,97 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 123,77 -
IKC Avkastningsfond Köp 121,74 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -