Apple: Rekordresultat och värdering

Aktiekommentar Apple överraskade positivt i första kvartalet. Bolagets försäljning sätter nya rekord precis som värderingen. Enligt förhandeln förväntas kursrallyt fortsätta under onsdagen.

Efter årets fenomenala uppgång har Apple ett marknadsvärde på 1 390 miljarder dollar, vilket är ett större värde än de tyska DAX30-bolagen har tillsammans.

Teknikjättens framfart saknar motstycken och trots högt ställda förväntningar var Apples senaste kvartalsrapport en positiv överraskning.

Intäkterna i kvartalet, som är bolaget första för räkenskapsåret 2020, steg till 91,8 miljarder. Det var en ökning på 9 procent mot motsvarande period föregående år. Det var också ett nytt rekord för förstakvartalet. Vinsten per aktien ökade 19 procent och till styvt 5 dollar per aktie - även detta är en rekordsiffra.

Bakom framgången ligger en bred ökning i efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Antalet Apple-enheter i bruk uppgår nu till 1,5 miljarder stycken världen över, enligt vd Tim Cook.

Efterfrågan på Iphone 11 och 11 Pro har varit stark. I kvartalet stod Iphoneförsäljningen för 61 procent av intäkterna. Det är en något lägre andel än tidigare. Samtidigt håvar bolaget in rekordintäkter på tjänsteförsäljning och wearables som Apple Watch och Airpods.  

Försäljningen av wearables steg 37 procent och till 10 miljarder dollar. Tjänsteförsäljningen ökade 17 procent till 12,7 miljarder dollar. Och marginalen på tjänsteförsäljningen är betydligt bättre än på hårdvaran. Tillsammans står de två affärsområdena för 25 procent av omsättningen, vilket är en ökning från närmare 22 procent ett år tidigare.

Däremot föll Ipad-försäljningen med 11 procent, vilket innebär att man missar på estimaten. Samma sak gäller för datordivisionen Mac som missar konsensus med 3 procent.

Kursuppgången i Apple-aktien är nu närmast parabolisk och trots att sifforna talar sitt tydliga språk finns det skäll att oroa sig för utvecklingen. Oavsett vad som händer i framtiden är det orimligt att anta att Apple-aktien kan stiga i samma takt som tidigare.

Också värderingen har stigit snabbt. Apple som tidigare handlats med en framåtblickande vinstmultipel på mellan 10 och 15. Idag värderas aktien till närmare p/e 21 på det väntade resultatet nästa år.

Rekordhöga resultat och en rekordhög värdering. Men den starka utvecklingen inom tjänstförsäljning och wearables kan tvinga även bolagets belackare att höja sina estimat. Det skulle kunna få multipeln att falla. I rådande börsklimat och räntemiljö kan man också fråga sig om det tidigare värderingspannet kanske är för restriktivt.

Under kvartalet återköpte Apple egna aktier till ett värde av 20 miljarder dollar och delade ut 3,5 miljarder dollar i kontanter till sina aktieägare. Den stabila återköpstrenden bidrar till en syntetiskt högre vinst per aktie, kvartal efter kvartal.

Coronavirusets utbrott riskerar störa världsekonomin. Även Apple förväntar sig att stängda butiker och öde flygplatser samt en störd kinesisk nyårshandel riskerar sänka försäljningssiffrorna.

Därför breddar Apple intervallet i sin guidning inför andra kvartalet. Intäkterna förväntas komma in mellan 63 och 67 miljarder dollar. Bruttomarginalen uppskattas till mellan 38–39 procent.

I ett längre perspektiv förväntas Apple-aktien att bli en vinnare på utrullningen av 5G.  Drivkraften är möjligheterna ett snabbare nät skulle kunna innebära för teknikjätten. En ny Iphone och inte minst ännu större möjligheter inom wearables

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -