Är perspektiv till hjälp vid börsras?

Marknadskommentar Perspektiv är nyttigt när det kommer till att smälta börsens nedställ, men det hjälper inte för att ta reda på vart den rör sig härnäst.

Gårdagens börsras var det största fallet på Stockholmsbörsen sedan brexit-kraschen 2016 och efter en kort uppstuds ser fallet ut att fortsätta under tisdagen.

Det är sällan som storbolag och Spotlight-listade värdepapper faller nästan lika hårt över hela linjen, vilket indikerar att försäljningarna var en allmän flykt från risk.

Samtidigt saknades panik i marknaden, visst var gårdagens fall stort men nedgången pågick kontrollerat under hela dagen. Skräcken brukar komma först efter att börsen rasat kraftigt under minst ett par dagar, och då rör sig kurserna mer volatilit.

Hittills är försäljningarna närmast mekaniska. Sannolikt var det också en och annan börsrobot som gått emot den uppgående marknaden, byggt en kortposition och sedan tjänat storkovan när de tidigare FOMO-köparna plötsligt lyste med sin frånvaro.

Kanske utvecklas nedgången till en värre börskris. Även om så sker har nedgångsperioderna på aktiemarknaden blivit något som avhandlats allt snabbare. I samma nedgångstempo som under gårdagen är en rejäl björnmarknad avklarad på mindre än en arbetsvecka.

När börsen återigen faller under tisdagen har det redan kommit ljusare uppgifter från Corona-virusets epicentrum. Allt fler kinesiska fabriker har dragit igång även om de bara går på halvfart.

Att viruset kommer att få ekonomiska effekter för många bolag framstår nu närmast som självklart. Kanske kommer vi kunna kalla Corona för en engångspost i de kommande kvartalsrapporterna.

”Justerat för engångskostnader” är ju sedan länge ett favoritbegrepp bland både bolags-CFO:er och aktieanalytiker.

De senaste nio månadernas kraftiga börsuppgång har skapat massor av nya miljonärer. Intresset för börsen kokar, vilket märks på läsarsiffrorna här på Placera. Det innebär också att antalet nya investerare som aldrig upplevt ett blixt-ras i den här storleken faktiskt är ganska många.

Perspektiv är nyttigt. I verkliga livet men också på aktiemarknaden. Det kraftiga raset som vi hittills genomlidit har tagit oss tillbaka till index-nivåer som vi var glada för att ha stigit till för bara drygt två veckor sedan.

Det senaste tjurruset på Stockholmsbörsen tog fart den 3 februari och toppade sedan kring den 20 februari. Under den perioden gick det att få en fenomenal avkastning på sina håll.

Det räcker alltså med ett perspektiv på bara 30 dagar för att se att alla som köpt index innan den 3 februari fortfarande har tjänat pengar. Det är på vippen att januarilönens autogiro till fondportföljen ännu visar gröna siffor.

Ett annat målande exempel är investmentbolaget Latour. Innan fallet handlades aktien till en onormalt hög premie, kring 25 procent. Efter tumulten har premien fallit till nättare 20 procent, vilket fortfarande är långt över snittet.

Information här ovan kan tolkas på två sätt, allt beror på hur man ser det. Antingen har raset potential att bli mycket, mycket värre (vilket det har).  Eller så tolkar man det som att det bara är att fortsätta lasta in pengar på börsen för allt vad ekonomin håller.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -