Dags för revansch för infrastruktur?

Fonder Det har varit ett utmanande år för defensiva infrastrukturinvesteringar i år. Men det finns flera bolag i sektorn som kan bli vinnare när corona ebbar ut. Det säger Pekka Niemelä, infrastrukturförvaltare på UB Fonder.

Pekka Niemelä

Hur har avkastningen sett ut för Infrastrukturaktier i år?

”Återhämtningen efter sättningen i mars för infrastrukturbolagen har varierat en hel del, men är långt ifrån samma takt i återhämtningen som vi sett i många teknikbolag. Infrastrukturbolagens återhämtning påminner betydlig mer om ett brett europaindex.”

”Vissa infrastrukturbolag som exempelvis allmännyttiga bolag med monopolliknande situation inom vatten, energi och gas har inte tappat några kunder alls under pandemin och bolagen har fortsatt att betala utdelningar till aktieägarna. Och kurserna har börjat att återhämta sig. Den typen av bolag kommer inte att behöva ändra i sina affärsmodeller eller se något nytt beteende. De största förlorarna inom infrastruktursektorn är flygplatser när resandet förvunnit nästa helt. Däremot har flygfraktdelen haft en fortsatt efterfrågan god. Men de senaste veckorna har marknaden börjat handla upp flygplatsaktier rejält i hopp om att vaccinet ska få folk att börja resa igen”, säger Pekka Niemelä.

Är återhämtningspotential störst för flygplatsaktier i infrastrukturuniverset?

”Jag tror att flygplatsaktier kommer att fortsätta att återhämta sig i takt med att man får kontroll på pandemin och vaccinet rullas ut under nästa år. Och jag tror att resandet kommer att öka snabbare i Asien än i Europa på kort sikt för både privatpersoner och affärsflyget.”

Ser du några nya spännande trender inom infrastruktursektorn?

”Vi har sett i USA under en period att allmännyttiga energibolag börjat strukturera om företagen och bli mer hållbara genom att stänga ner kolkraftverk och fossila energikällor till förmån för förnybar energi. En annan trend som pågått ett tag är att elektrifieringen av fordonsflottan kommer att skapa större efterfrågan på el och energi.

Hur kommer Bidens vinst att påverka amerikanska infrastrukturbolag inom energisektorn som du just nämnt?

”Det händer mycket på delstatsnivå i USA även om det inte hänt så mycket på statlig nivå. Allmännyttiga energibolag som har monopolliknande situation har börjat en transformering mot att minska sina CO2-utsläpp och satsa mer på förnybar energi. Vi har investerat i den typen av bolag som transformerar sig och nästan alla bolagen vi investerar i håller på att se över sitt engagemang inom fossil energi."

"Jag tror det kommer att hända mycket de närmaste två åren inom den sektorn. Pressen från investerarna är stor för en transformering och nu kommer sannolikt den amerikanska regeringen att trycka på för att minska den fossila energianvändningen hos bolagen. De allmännyttiga energibolagen som är bäst i klassen har haft en bra aktiekursutveckling i år. Det är tydligt att ESG är en viktig faktor på finansmarknaden.”

Hur ser värderingen ut för infrastruktursektorn?

”Det är inte extremt billig, men med tanke på de låga räntorna är infrastrukturbolagen intressanta. Jag tror att det stora värderingsgapet som vi ser idag mellan allmännyttiga bolag och snittet på aktiemarknaden kommer att minska under nästa år. I år har investerarna inte gillar bolag i den gamla ekonomin. Men jag tror att investerarna kommer att allokera mer kapital till traditionella sektorer som infrastrukturbolag under nästa år. Flera traditionella infrastruktursektorer kommer att ha en bra vinsttillväxt under nästa år. Även utdelningar kommer att börja växa under nästa år igen, vilket är en viktig faktor för investerarna.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -