Investera i amerikanska småttingar

Fondkommentar USA erbjuder den absolut största marknaden för börsnoterade bolag, från teknikgiganterna Apple och Microsoft till en uppsjö av microcap-bolag. Placera har ett tips om du vill investera i snabbväxande småttingar i USA.

Att USA:s börser utgör epicentrum för världens börser är oomtvistat. Omfattningen av olika bolag, en enorm likviditet, mycket kapital och inte minst många etablerade regelverk har skapat världen största kapitalmarknad.

Just omfattningen och dynamiken attraherar mig. New York-börsen (NYSE) grundades redan 1791 och har idag över 3000 noterade bolag. Här är gamla bolag som Walmart och Coca-Cola noterade.

Börsoperatören Nasdaq som även äger Stockholmsbörsen får ses som en nykomling i sammanhanget, trots sina 50 år. Nasdaq är den näst största börsen med över 2 700 bolag noterade. Här hör Apple, Microsoft och Intel hemma.

AMEX som står för American Stock Exchange (även kallat NYSE Amex Equities) ägs numera av NYSE Euronext som även driver New York-börsen. Det är den tredje största aktiebörsen i USA mätt efter omsättning, och fokuserar i huvudsak på små och medelstora bolag. Det är lite av en unik börs att hitta framtida vinnare på och antal noterade bolag landar på runt 800.

Det finns en uppsjö med bolag, väl över 6 000 är noterade på de amerikanska börserna. Det finns flera etablerade aktieindex om man väljer att investera i en indexfond eller en börshandlad fond /ETF.

Dow Jones 30 index innehåller 30 utvalda bolag som ska vara ett tvärsnitt av USA:s ekonomi. Indexet är det äldsta, vilket tyvärr gör beräkningsmetoden gammalmodig då den bara tar hänsyn till aktiens pris vid beräkningen. Ju högre pris en aktie har, ju större vikt i indexet. Störst vikt har United Health Group på 7,9 procent före Goldman Sachs med 7,7 procent. Apple återfinns först på 19 plats med en vikt på 2,9 procent

Det vanligaste är sannolikt S&P 500 index som innehåller de 500 största, mest likvida (och bara lönsamma) bolagen i USA. Indexet är marknadsviktat efter bolagens börsvärde. Det gör att Apple som är världenss största börsnoterade bolag med ett börsvärde på 2 540 miljarder dollar är indexets största bolag med en vikt på 6,3 procent.

För de investerare som vill ha ett mer tillväxtorienterat index erbjuder börsuppkomlingen Nasdaq sitt flaggskeppsindex Nasdaq 100 index. Indexet tar med de 100 största bolagen noterade på Nasdaq-börsen. Även här intar Apple första platsen med en vikt på 11,4 procent före Microsoft med en vikt på 10 procent.

När det gäller småbolagsindex är Russell 2000 index det mest etablerade småbolagsindexet i USA. Indexet inkluderar 2 000 små- och medelstora bolag noterade på USA:s börser.

Vill du inte leta småbolag på USA-börserna själv, så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Jag har valt den börshandlade fonden Xtrackers Russell 2000 med börskoden XRS2 och ISIN kod: IE00BJZ2DD79. Det är en passiv fond som investerar efter Russell 2000 index.

Russell 2000 index består av de 2000 minsta bolagen som ingår i huvudindexet Russell 3000 index som omfattar de 3000 största bolagen noterade på de amerikanska börserna. Indexet omfattar medelstora bolag ner till microcap-bolag. Det minsta marknadsvärdet för ett bolag vid inkludering i indexet är 30 miljoner dollar. Att marknadsvärdet sjunker betydligt efter de 1000 största bolagen är tydligt. De minsta 2000 bolagens totala marknadsvärde motsvarar bara 10 procent av Russell 3000 indexets totala marknadsvärde.

Indexet ger en bred och förhållandevis jämn exponering mot flera viktiga sektorer och det genomsnittliga börsvärdet är 3,2 miljarder dollar. Det största bolaget AMC Entertainment har ett börsvärde på 22,5 miljarder dollar.

Den största sektorn är hälsovård på 21 procent, följt av industrisektorn och teknologisektorn med drygt 14 procent vardera. Finanssektorn är fjärde störst på knappt 14 procent. Alla elva sektorer ingår i indexet och minst är allmännyttiga bolag med 2,4 procent.

Russell 2000 Index förändras bara en gång om året i maj. Tanken med förändringen är att de mest relevanta och mest likvida bolagen ska representera indexet.

De tio största innehaven i Xtrackers Russell 2000 utgör precis som det underliggande indexet bara 3,2 procent av fondens värde. Det är ett väl diversifierat index med bra riskspridning då det omfattare hela 2000 små innehav.

Största bolag är biografkedjan AMC Entertainment med en vikt på 0,6 procent. Bioteknik- och genterapibolaget Intellia Therapeutics, med nobelpristagaren i kemi 2020 Jennifer Doudna som en av grundarna, är näst störst på 0,4 procent. Tredje störst med en vikt på 0,3 procent är Foppatofflan eller Crocs som skobolaget heter.

Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI SLI UCITS ETF 1D är 0,3 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS som är en tysk kapitalförvaltare och spin-off från Deutsche Bank.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -