Så fyndar hon bland teknikaktier

Börs Marknaden insåg efter den inledande kraschen att tekniksektorn var vinnare på coronapandemin. Men nu börjar marknaden skilja mellan vilka av teknikbolagen som gynnas på kort sikt respektive lång. Det säger Helen Groth som förvaltar fonden Lannebo Teknik Småbolag.

Helen Groth

Vad är fondens inriktning och hur gå investeringsprocessen till? 

“Vi investerar i teknikdrivna tillväxtbolag. Inom området har vi identifierat olika investeringsteman. Dessa olika kategorier tror vi kommer ha bäst förutsättningar för att växa och skapa värde på sikt. De olika kategorierna är: Säkerhet, hälsa, digitalt innehåll, resurseffektivitet, hållbarhet och datahantering. Fonden har hela världen som spelplan och vi fokuserar på investeringar i lönsamma bolag eller nära lönsamhet som har en tvåsiffrig tillväxt.

”Enligt en studie från USA har bolag, vars omsättning växer med över 40 procent – hypergrowth - fem gånger så hög värdering jämfört med företag som växer med ungefär 15 procent. Vi försöker hitta bolag till attraktiva värderingar och därför väljer vi hellre ett bolag som växer lite långsammare men till en bättre värdering än ett hypergrowth-företag med en högre värdering. Vi brukar träffa bolagen vi investerar i och ha avstämningar med dem vid delårsrapporter. Det är väldigt viktigt att vi känner förtroende till ledningen.”

Finns det några områden som du tror kommer växa extra snabbt?

“Digital säkerhet är ett område som vi tror kommer accelerera i tillväxt. I och med att samhället digitaliseras i större utsträckning finns det ett stort behov av digital säkerhet. Det är oerhört kostsamt för företag som utsätts för cyberattacker. Ett annat område som kommer växa fort är hållbarhetsområdet, vi tror att ny teknik är lösningen på hållbarhetsproblemen.“

Och enskilda aktier i fonden?

“Irisity är ett av bolagen som vi har i portföljen. I och med det nya förvärvet av Agent Vi blir bolaget ledande inom AI-baserad videoanalys. Bolaget är egentligen inte det typiska innehavet i vår portfölj men det finns så många aspekter i bolaget som gör att vi tror att utveckling av bolaget kommer vara bra. Vi tror de kommer nå lönsamhet inom en relativt snar framtid, dessutom har vi ett stort förtroende för bolagets ledning.”

“It-säkerhetsbolaget Ping Identity Holding är ett annat bolag som vi har i fonden. Företaget är verksamma inom lösningar för identifikation, exempelvis vem som ska ha tillgång till vad inom ett företag. Man kan förenklat säga att det är som ett mobilt bank-id. Ping har under det senaste året haft det tufft. Mycket har varit relaterat till guidance som varit sämre än vad marknaden trott, dessutom har bolaget släppt en del rapporter som inte rosat marknaden. Ping är ett bra bolag inom sin nisch och jag tror det är fullt möjligt att ett större plattforms-bolag som Palo Alto Networks köper upp ett bolag som Ping.”

“Vi har även Karnov i portföljen vars verksamhet är att digitalisera juristbranschen. Det som är spännande med Karnov är att de allra flesta jurister använder produkten dagligen. Intäktsmodellen är en prenumerationsmodell där de får återkommande intäkter och marginalerna är bra. Företaget växer inte särskilt mycket, bara några procent organiskt. Karnov är ett av de bolagen med lite mer defensiv karaktär i fonden, jurister kommer även i sämre tider betala för tjänsten.”

“Ett bolag som vi nyligen gått in i är IT-konsulten Knowit. Bolaget är enligt oss bäst i branschen. Vi tror företaget kan fortsätta växa organiskt och även göra bra förvärv i framtiden.” 

“Ett av de mest spännande bolagen i portföljen är det finska företaget Revenio. Bolaget har en ny teknik som mäter ögontrycket på patienter hos optikern och på kliniker. I samband med Corona ansåg många länder att den gamla luftpuff-teknologin kunde sprida virus, vilket skapade oro och resulterade i större efterfrågan på Revenios produkter. Företaget växer snabbt, har en god lönsamhet (ungefär 30 procent ebit-marginal) och värderingen reflekterar de ljusa framtidsutsikterna.”

Det kommer mycket nya bolag till börsen, finns det några som ni äger? 

“Ladd-bolaget Ctek som noterades nyligen har vi tagit in i fonden. Innehavet går under kategorin hållbarhet för oss och vi tror att företaget kommer att kunna generera bra aktieägarvärde. Vi gillar bolag med starka varumärken vilket Ctek har.

Ett annat bolag vi har i fonden, är Scandinavian Biogas som är verksamma inom, precis som det låter, biogas. Företaget noterades i januari.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -