Se upp om du är dubbelförsäkrad

Försäkringar Att ha flera försäkringar för samma sak kan vara en god idé, men är oftast totalt onödigt. Om det är bra eller dåligt – det beror på vilken typ av försäkring det handlar om.

Du och dina saker är försäkrade från flera olika håll. Dels är du försäkrad från samhället genom exempelvis föräldra- och sjukförsäkring. Du som har ett arbete och dessutom har kollektivavtal har ytterligare en rad försäkringar via din arbetsgivare.

Sen har du förstås en rad privata försäkringar som du har tagit direkt från ett försäkringsbolag och kanske några via betalkortet. Det är inte alltid lätt att hålla reda på allt.

Själva definitionen att vara dubbelförsäkrad betyder inte nödvändigtvis att du har två försäkringar för samma sak. Ditt liv, till exempel, kan du försäkra hur många gånger som helst. Du, eller snarare dina efterlevande, får ändå ut försäkringspengar från alla försäkringsbolagen.

Att vara dubbelförsäkrad är att ha två eller flera försäkringar som täcker en händelse som bara kan ersättas en gång. Du kan ju inte få ersättning för två bilar om du krockar med din bil även om den har två försäkringar.

Det kan alltså i vissa fall vara fullt rimligt att ha fler försäkringar för samma sak, men oftast är det bara en onödig kostnad.

Ha koll på vilka försäkringar du har

Ett vanligt skäl till att man är dubbelförsäkrad är att man har ett paket av försäkringar där man inte har koll på vad som ingår, genom exempelvis arbetet eller ett fackförbund, utöver sina privata försäkringar. Också i hemförsäkringen ingår ett flertal skydd för både det ena och andra.

”En sak man ska se upp med är försäkringar mot id-kapningar. De ingår i ungefär 7 av 10 hemförsäkringar nu för tiden, men är ändå vanligt att man är försäkrad mot vid sidan om”, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Gustav Jonsson

Att välja avbeställningsskydd när man beställer resor är en annan vanlig försäkring som gör att man blir onödigt dubbelförsäkrad. Ofta ingår detta om man betalar med kort.

Produktförsäkringar är många gånger onödiga

Prylar är ofta dubbelförsäkrade. Det är bra om du har koll på vilket skydd din hemförsäkring ger för saker du köper. Många produktförsäkringar som man blir erbjuden vid köp av exempelvis smycken och elektronik är ofta helt onödiga.

”Det är generellt mer ekonomiskt att ha ett tillägg för elektronik i sin hemförsäkring än att ha separata försäkringar för enskilda produkter, men man ska vara medveten om att mobiltelefoner inte ingår”, säger Gustav Jonsson.

Produkter kommer ofta med garanti och konsumentköplagen ger skydd mot ursprungliga fel om du reklamerar inom tre år, det gör att många försäkringar blir överflödiga. Köper du en ny bil ingår till exempel ofta vagnskadegaranti vilket gör att du kanske inte behöver en helförsäkring de första åren.

Fler försäkringar kan vara bra ibland

Två försäkringar man ofta har fler av är olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar. Det behöver inte vara dåligt, eftersom de utbetalar beloppen ändå. Däremot kan det ju ändå vara en god idé att fundera på om det är värt att betala premien för fler försäkringar.

Det kan också vara möjligt att det går att höja beloppet på din försäkring. På det sättet minskar du risken för överlappning, men får ändå ut mer pengar om olyckan skulle vara framme.

”Det är generellt bättre att ha en bra försäkring i stället för flera, inte minst för att det är enklare att hålla reda på”, säger Gustav Jonsson.

Det är inte hela omfattningen av olycksfallsförsäkringen som du kan flera ersättningar av. Du kan till exempel inte få dubbel ersättning för kostnader såsom transport och läkarvård. Däremot kan du få ersättningen för den del som gäller en skada som är bestående.

Att ha två försäkringar kan också vara en god idé om det finns ett tak för hur mycket ersättningen kan ge om skadan överstiger detta belopp. Då kan man nämligen få ersättning från båda försäkringsbolagen.

Ett exempel på tak skulle kunna vara att du bara blir ersatt för ett visst belopp, till exempel 1 500 kronor, för dina kläder, väska och glasögon, om du trillar med cykeln, men du vet att dina saker är värda mycket mer än så.

Om jag ändå är dubbelförsäkrad – vilken försäkring gäller?

Dubbelförsäkringar regleras i försäkringsavtalslagen. Båda försäkringsbolagen har skyldighet att ersätta skadan fullt ut, men du har ingen rätt att få ersättning för mer ersättning än vad skadan motsvarar. Det är alltså upp till försäkringsbolagen att lösa dem emellan hur de fördelar ersättningen du ska ha och du kan välja vilken försäkring du använder.

Följ mig gärna på Twitter

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -