En dold investmentbolagspärla?

Investmentbolaget VEF stängde året 2021 med rekordhögt substansvärde drivet av framförallt en fin utveckling i portfölj-bolaget Creditas. I år har det inte varit lika glädjande att äga aktien då den är ner runt 35 procent.

placera-redaktionellt-2021-VEF_700.png

9 mars, 2022

VEF (tidigare Vostok Emerging Finance) är noterat på Nadaq First North och dagens börsvärde uppgår till 4,1 miljarder kronor. Bolaget investerar i onoterade tillväxtbolag med fokus på fintech. Marknaden bolaget är verksamma inom är tillväxtregioner som Latinamerika och Afrika. VEF knoppades av 2015 från Vostok New Ventures (nuvarande VNV Global). 

VEF fokuserar på bolag som erbjuder finansiella tjänster med inslag av teknik, det vill säga bolag som sysslar med fintech. Detta avser bland annat digitala betalningar, alternativ kreditgivning, och en rad andra digitala tjänster. VEF är aktiva ägare och investerar i regel minoritetsandelar på cirka 10 till 20 procent i portföljbolagen. 

Exempel på bolag, vars affärsmodeller hamnar under VEFs definition av fintech, är Klarna och Fortnox.

2019 fick både ryska Tinkoff och turkiska Lyzico lämna portföljen. Tinkoff bidrog med en IRR (årlig avkastning) på 65 procent och Lyzico på 57 procent. Att dessa bolag givit bra avkastning tyder på att investeringar i fintech på tillväxtmarknader kan skapa bra aktieägarvärde. Å andra sidan finns det också exempel på investeringar som inte blivit lika lyckade, exempelvis Exerpa och Guiabolso som idag lämnat portföljen. 

Utvecklingen i net asset value (NAV) har historiskt varit stark. Under det senaste kvartalet ökade substansvärdet, mätt i dollar, med 37,5 procent. Sedan bolaget noterades har VEF haft en substansvärdes IRR på 32,7 procent. 

placera-redaktionellt-2021-VEFbild080322.png

Bolagets portfölj är idag inte särskilt diversifierad. “Vi investerar i bra bolag, backar våra bästa bolag hårdare och ser dem växa – portföljkoncentration är ett mål, inte en risk”, skriver VEF på sin hemsida. De tre största innehaven utgör cirka 75 procent av substansvärdet där det enskilt största innehavet Creditas utgör hela 52 procent. 

Den brasilianska befolkningen betalar bland de högsta räntorna i världen, där konsumentlån utan säkerhet har en genomsnittlig årlig ränta på 230 procent. 70 procent av de brasilianska bostäderna och bilarna ägs idag skuldfritt. Låneplattformen Creditas tillhandahåller ett ekosystem som utnyttjar kundernas tillgångar (exempelvis bil) för att erbjuda fintech-, insurtech- och konsumentlösningar. Tack vare att Creditas erbjuder krediter med säkerhet har de möjlighet att få ner räntan till ungefär 20 procent.

placera-redaktionellt-2021-creditas.png

Bolaget är verksamt främst i Brasilien men har på den senaste tiden expanderat i Mexico. Under våren 2020, när pandemin startade, minskade Creditas sina marknadsföringskostnader och vände till positivt kassaflöde på några veckor. Detta visar på att det finns en underliggande lönsamhet i affärsmodellen. För tillfället gör bolaget förluster på sista raden då fokuset ligger på tillväxt. Creditas uppges göra sig redo för en IPO under andra halvåret 2022. 

Mexikanska bolaget Konfio är det näst största bolaget och utgör cirka 18 procent av substansvärdet. Bolaget erbjuder krediter, betalningslösningar och affärshanteringsverktyg till små och medelstora företag. 

Det tredje största innehavet är indiska Juspay och uppgår till 5,6 procent av portföljen. Bolaget tillhandahåller en betalningsplattform med fokus på mobila betalningar. Juspay har haft mer än 200 miljoner nedladdningar av sin mjukvara och faciliterar mer än 50 miljarder dollar i årliga betalningsvolymer för några av Indiens största e-handelsplattformar. 

Den enda direkta ryska exponeringen i portföljen är Revo. Det finns dock ett annat bolag i portföljen som påverkas av konflikten mellan Ukraina och Ryssland vilket är TransferGo som har stor exponering mot central- och östeuropa. Sammantaget har 5,5 procent av portföljen exponering mot dessa regioner. 

Bolaget rattas av David Nangle som har över 20 års erfarenhet inom fintech på tillväxtmarknader. Nangle har ett ägande i VEF som motsvarar ungefär 57 miljoner kronor. 

I nuläget handlas VEF till en substansrabatt på 40 procent (utan hänsyn till optionsprogrammets utspädning) baserat på den senaste kvartalsrapporten. Samtliga innehav i VEFs portfölj är tillväxtbolag vilket gör dem extra känsliga för både högre räntor och riskpremier. Såvida inget dramatiskt inträffar behöver VEF sannolikt värdera ner sina innehav i kommande rapport och då ser substansrabatten inte lika hög ut. 

placera-redaktionellt-2021-080322vefgrafa.png

Bolaget har en relativt hög risk i jämförelse med andra investmentbolag på Stockholmsbörsen. VEF är ett intressant investmentbolag för investerare som vill ha krydda till portfölj.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,92%

Senast

2 434,06

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.