Ryssland: Sanktioner och åtgärder

Ryska invasionen Utrikesministrar, olja, produktionsstopp, Moskvabörsen.

Den ryska staten ligger nu nära att klassificeras som i default-läge.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte på onsdagen med sex steg till C, med hänvisning till såväl inhemska åtgärder som utländska sanktioner i spåren av den ryska invasionen av Ukraina. Det innebär att en betalningsinställelse, default, är nära.

Fitch uppgav att sedan den senaste nedgraderingen i förra veckan har utvecklingen förvärrats, inklusive dekretet att ryska låntagare kan använda rubel för att betala sina skulder och den ryska centralbankens restriktioner för kupongbetalningar. Det är indikationer om att Ryssland är mindre intresserat av att hantera sin skuld.

Sanktionerna ökar också sannolikheten för en policyrespons från Ryssland som ökar risken för åtminstone en partiell betalningsinställelse.

Fitch sänkning innebär att betyget ligger precis över RD, restricted default.

Tidigare har Moodys sänkt Rysslands kreditbetyg till Ca och Standard & Poors till CCC-, ett respektive tre steg över default-nivå.

Ryssland och Ukrainas respektive utrikesminister kommer att mötas under veckan.

Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti kommer den ryska mångåriga utrikesministern Sergej Lavrov att resa till Turkiet idag för att träffa sin motsvarighet hos Ukraina, Dmitro Kuleba, imorgon, enligt Forexlive.

Det finländska skogsbolaget UPM-Kymmene kommer tillsvidare att sluta köpa virke i och från Ryssland, samt stoppa verksamheten vid bolagets plywoodbruk Chudovo beläget i Ryssland.

Norska växtnäringsbolaget Yara stoppar tillfälligt produktionen på sina anläggningar i italienska Ferrara och franska Le Havre på grund av de rekordhöga naturgaspriserna i Europa.

De två anläggningarna har en kombinerad årlig kapacitet om 1 miljon ton ammoniak och 0,9 miljoner ton urea.

Handeln på Moskvabörsen är stängd även på onsdagen men handeln i ryska valutan rubel kommer att vara igång. Det meddelar ryska centralbanken, enligt bland annat Wall Street Journal.

Moskvabörsen har varit stängd sedan 25 februari och det förväntas bli ett kraftigt ras när handeln väl öppnar. På Londonbörsen har till exempel många ryska bolag kollapsat innan det blev handelsstopp.

På grund av rådande höga energipriser har Norske Skog tillfälligt belagt pappersbruket, Brucks, beläget i Österrike, med driftstopp.

Den nya pannan som är planerad att tas i drift i april förväntas bidra till att lindra situationen genom att minska brukets gasförbrukning och förbättra dess energiförsörjning, heter det vidare.

USA:s president Joe Biden bekräftade under tisdagskvällen att USA inför ett importförbud på olja, gas och energi från Ryssland.

Biden sade att beslutet togs i samråd med USA:s allierade. Han uppgav också att han hade förståelse för att många allierade inte har möjlighet att gå med i beslutet. De europeiska kollegorna, särskilt Tyskland, har inte velat se ett importförbud för att man är betydligt mer beroende av rysk energi än USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -