Nu kan du bospara i HSB på ISK

Skatt Möjligheten att spara i HSB Bospar har funnits i nära 100 år. Nu kan man även spara på investeringssparkonto, vilket inte gått tidigare.

Efter att HSB fått utstå kritik för att ha varit ett dyrt och dåligt alternativ för spararna bytte HSB från Swedbank till Danske Bank. Utbudet blev därmed bättre och billigare.

Helt kort kan man säga att erbjudandet ändrades från två till arton valbara fonder, en rejäl sänkning av lägsta fondavgiften och, till en början, en höjning av räntan på bosparkontot (nu är den 0,2 procent, alltså betydligt lägre än vad du kan få på nischbanker med insättningsgaranti).

En stor förbättring i HSB Bospar är alltså att man numera, två år efter bankbytet, kan erbjuda sparande på ISK. Givetvis är det av skatteskäl bara aktiefonder som ska vara på ISK.

Nu kan vara ett bra tillfälle att flytta till ISK

Är du redan bosparare på Danske Bank kan du flytta dina aktiefonder till ett ISK. Nu kan rentav vara ett bra tillfälle eftersom börsen gått ned ganska rejält och flytten utlöser skatt. Är du dessutom student är ännu en bra anledning att CSN tillfälligt tagit bort fribeloppet för de som har studiemedel. Gäller det dig har du till och med sista juni på dig att göra flytten.

Tänk på att avsätta 30 procent av eventuell vinst på ett sparkonto så att du har råd att betala skatten nästa år. Det kan även vara klokt att ta fundera på om du kan passa på att kvitta eventuell vinst eller förlust mot något annat.

Har du aktiefonder gäller generellt att det lönar sig att byta till ISK, men utfallet av flytten är beroende av flera faktorer. Här kan du läsa varför och hur du kan tänka. Har du i dagsläget en dyr och mindre bra fond i ditt bosparande blir valet att göra en flytt förstås enklare.

Här kan du läsa om de olika sparalternativen som finns hos Danske Bank. Se till att välja rätt. För ett långsiktigt sparande är 100 procent aktiefonder att rekommendera. Välj enbart Global Index för enklast möjliga portfölj och stor riskspridning till en hyfsat låg kostnad. Vill du även ha en Sverigefond, se då till att välja den som är en indexfond, det vill säga Sverige Beta.

Se upp med de aktivt förvaltade fonderna (som i många fall gått sämre än motsvarande indexfonder), möjligen med undantag för småbolagsfonden, som kan vara en krydda i en långsiktig fondportfölj. Undvik de externt förvaltade temafonderna BNP Paribas Climate Impact och Aqua Classic. De har hög avgift, varav Danske Bank får över en procent i provision, och hög risk, eftersom de är så nischade.

Blandfonderna som erbjuds är dyra och om man nu gärna vill ha såväl aktie- som ränteplaceringar, till exempel för att du vill ta ut pengarna på medellång sikt, är det antagligen bättre att kombinera en billig indexfond med sparkontot.

Har du en kort sparhorisont är det klokt att dra ned på aktieandelen och öka andelen på sparkontot. Med dagens ränteläge är räntefonderna i HSB-erbjudandet inte ett gott alternativ, trots att den rörliga räntan på konto bara är 0,2 procent. På fasträntekontot är räntan blygsamma 0,3 procent, bundet i tre år.  

Är HSB Bospar något för mig?

Ur ett spararperspektiv gäller det fortsatt alltså att uppskatta värdet av de bosparpoäng som du får och göra en avvägning mot vilka villkor du kunnat få för ditt sparande på annat håll.

En global indexfond på ISK till en kostnad om ca en halv procent, som nu HSB tillsammans med Danske Bank kan erbjuda, är ett bra långsiktigt sparande. Gör du andra val inom HSB-erbjudandet är det däremot lätt att gå fel.

Att skaffa sig en uppfattning om själva värdet av köpoäng är inte helt enkelt eftersom uppskattningen du måste göra bland annat innefattar faktorer som bostadsförutsättningar och kölängd i den ort du vill bo den dagen du vill använda poängen och eventuell inflation till följd av ändringar i poängsystemet – förutom egna framtida preferenser och familjesituation förstås. Något som kan vara ännu svårare att förutspå om sparandet inte gäller dig själv utan, som ofta är fallet, ett barn eller barnbarn – vilket det ju ofta gör när det handlar om bosparande.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -