Nu har årets deklaration öppnat

Skatt Från och med idag, den 15 mars, kan du deklarera. Placera ger dig årets nyheter och hur du gör lätt och rätt.

Det är ganska få nyheter i årets deklaration. Nytt är att rut-avdraget är utvidgat till gälla fler sorters tjänster och upp till 75 000 kronor. En annan skattereduktion är den för grön teknik som får uppgå till 50 000 kronor per person.

I årets deklaration kan du som tjänat mellan 60 000 och 500 000 kronor förra året få lägre skatt som ett led i regeringens politik att lätta de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Reduktionen, som kallas "Tillfällig reduktion för arbetsinkomster" är förtryckt i deklarationen och kan maximalt bli 2 250 kronor.

På temat coronapandemi kan nämnas att det inte kommer att vara möjligt att dra av kostnader för hemarbete, till exempel för att du köpt en ergonomisk skrivbordsstol eller liknande. Det och annan information om hemarbete under pandemin finns samlade på den här sidan.

Undvik de vanliga felen

Knappt hälften av de som gör avdrag för reser till och från jobbet gör fel. Det vanligaste misstaget är att man helt enkelt inte uppfyller villkoren vad det gäller avstånd till arbetet, tidsvinst och vilket belopp du lagt på dina resor. Använd beräkningshjälpen för att undvika att det blir fel och få användbara tips här.

Ett annat område som ofta blir fel är bostadsuthyrning. Även här kan man använda beräkningshjälpen för att undvika att få avslag. Läs gärna vad jag har skrivit i ämnet i Placeras deklarationsguide.

Har du sålt en bostad under förra året betyder det att försäljningen ska deklareras i år och att du ska bestämma om du vill betala eventuell vinstskatt eller begära uppskov. Tänk på att det hänt en hel del med uppskovet de senaste åren. Exempelvis så är räntan slopad och ett tak satt till 3 miljoner kronor. Även när det gäller bostadsvinster- och förluster är det bra att använda sig av Skatteverkets beräkningshjälp. Placera har dessutom skrivit om hur man räknar ut vinst eller förlust.

En annan del av deklarationen som ofta blir fel är värdepappersdeklarationen. För de flesta är det dock förtryckta uppgifter som bara ska kontrolleras. Om du behöver räkna själv finns beräkningshjälp även för att beräkna omkostnadsbeloppet i K4:an. På sidan finns också länkar till lika aktiers historik och en guide hur man gör. Placera har också skrivit en guide som förhoppningsvis kan vara till hjälp.

K4:an används också ifall du köpt och sålt kryptovalutor. Tänk på att 70 procent av förlusten är avdragsgill. Det betyder att om du gjort 50 000 kronor i vinst och 50 000 kronor i förlust kan du inte dra av förlusten fullt ut, utan endast 35 000 kronor.

Kolla att allt stämmer – i tid – och glöm inte godkänna

För övrigt måste du förstås kolla att allt stämmer med de kontrolluppgifter du fått. Försök att inte vara en av alla dessa som är ute i sista sekund. Skatteverket brukar få in ungefär 40 000 samtal från folk som behöver ha hjälp med sin deklaration sista dagen.

Och sist men inte minst – det är tydligen inte helt ovanligt att man glömmer att godkänna sin deklaration, hur konstigt det än kan låta. Så även om du inte behöver ändra något så räcker det inte att bara gå in och titta på den, du måste också godkänna. Passa också på att se till att dina kontaktuppgifter och kontonummer stämmer. Se till att du får en kvittens.

Jag vill få min skatteåterbäring så snart som möjligt – hur gör jag?

Om du bara ska godkänna din deklaration och gör det digitalt före den 30 mars så är det första tillfället när man kan få sina pengar i början av april.

Har du något att ändra eller lägga till så kommer generellt pengarna i juni.

Jag har fått två deklarationer. Varför då?

Skatteverket hade tekniska fel när vissa av deklarationerna skickades ut. Det är alltså den deklarationen som du fick senast som är den rätta. I e-tjänsten är ligger den rätta deklarationen.

Jag har ingen digital brevlåda, när kommer pappersdeklarationen?

Pappersdeklarationen skickas ut mellan 15 mars och 15 april till de som inte har digital brevlåda, men du kan logga in och godkänna din deklaration så fort deklarationen öppnar (alltså idag).

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Deklarerar du på papper gäller att deklarationen är hos Skatteverket denna dag. Om du av någon anledning inte känner att du kommer att hinna deklarera till den 2 maj går det att begära anstånd. Det är då den 16 maj som gäller och sista dagen att be om mer tid är 2 maj.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -