Årets bästa och sämsta Sverigefonder

Fondkommentar Sverigefonder hörde till fjolårets bästa fondkategorier, med en rekorduppgång. Men i år har det varit betydligt tuffare. Placera synar första kvartalets vinnar- och förlorarfonder.

Efter tomterallyt på Stockholmsbörsen som ledde fram till det bästa börsåret på Stockholmsbörsen sedan 2009, startade 2022 med stora utförsäljningar av svenska aktier.

SIXRX

Under årets första kvartal summeras nedgången för det breda index som innehåller alla bolag noterade på Stockholmsbörsen till 14 procent.

OMXS30 Return index som omfattar de 30 största och mest likvida bolagen har klarat sig lite bättre med en nedgång på 12,3 procent.

Störst har nedgången varit för Carnegie småbolagsindex som backat 16,1 procent inklusive årets utdelningar.

Flera av fjolårets populäraste aktier har haft det motigt och kämpigt i en investeringsmiljö med fokus på allt högre inflation, ränteuppgångar och nu senaste kriget i Ukraina.

Vi hittar bland annat en uppsjö av serieförvärvare, fastighetsbolag och snabbväxare på förlorarlistan i år.

På sektorbasis är det tre bara tre sektorer som landar på plus i år. Bästa sektor är energisektorn som stigit närmare 20 procent, följt av råvarubolagen med en uppgång på 5,5 procent och allmännyttiga bolag 1,6 procents uppgång.

Mest motvind har sällanköpsektorn som har tappat drygt 21 procent. H&M är sektorns klart största bolag och årets nedgång för aktien summeras till närmare 28 procent.

Vi hittar även tekniksektorn i den absoluta botten med en nedgång på knappt 19 procent. Ett antal av bolagen som ingår i sektorindexet är ner med mer än 40 procent i år. Sivers Semiconductors har förlorat över halva börsvärdet i år. Relativt nynoterade Truecaller har backat 43 procent. Mjukvaru-och förvärvsbolaget Sinch som hör till sektorns större bolag har haft ett blytungt år med en nedgång på 44 procent.

Andra noterbart populära aktier under fjolårets uppgång som startat året i rejäl motvind är värmeteknikbolaget Nibe som backat 23 procent. Fastighetssektorn var glödhet under fjolåret men den populära SBB-aktien har i år backat närmare 35 procent.

Bland serieförvärvarna sticker Storskogen ut med en nedgång på över 62 procent.

Storskogen

Placera har listat första kvartalets tio vinnar- respektive förlorarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder såväl som indexfonder och omfattar totalt 100 fonder

Enligt Morningstar har fondkategorin ”Sverige, små-/medelstora bolag” haft det tyngst i år med en nedgång på i genomsnitt 17,6 procent. Samtidigt har fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, haft en bättre miljö med en nedgång på igenomsnitt 14 procent.

Vinnarfonder i år 1 år
Case All Star −4,4% 9,4%
Aktiespararna Direktavkastning A −5,8% 10,5%
PLUS Mikrobolag Sverige Index −6,8% 19,4%
SEB Swedish Value Fund −7,7% 6,3%
Carnegie Sverigefond A −9,9% 3,0%
Aktie-Ansvar Sverige A −10,2% −1,5%
Länsförsäkringar Sverige Vision A −10,5% 2,2%
Aktiespararna Topp Sverige Hållbar A −11,0% 0,4%
Kvartil Investmentbolag+ Calculus A −11,1% 6,6%
Evli Aktieindex B −11,1% −0,6%
SEB Sverigefond −11,3% 7,7%
Källa: Avanza & Morningstar 31 mars -22    

 

Bland Sverigefondsvinnarna hittar vi inte så många fonder som hörde till de högst avkastande fonderna under fjolåret. Häften av de tio högst avkastande fonderna är indexnära fonder. Men alla fonder har minusavkastning.

Överst hittar vi en aktivt förvaltad fond. Case All Star har lyckats sjunka minst av alla med en nedgång på 4,5 procent sedan årsskiftet. Det är betydligt bättre än kategorisnittets. Fonden förvaltas av Andreas Rask och Tom Andersson.

Fonden har ett hållbarhetsfokus i investeringsprocessen, och är koncentrerad till 25 - 30 aktier, det  är en specialfond med friare placeringsmandat. Drygt 34 procent utgörs av finansbolag, följt av råvarubolag med 16,5 procent. Industrisektorn är tredje störst med 13 procent.

Det största innehavet är Investor på 6,5 procent. AstraZeneca är fondens nästa största innehav på 5,8 procent. Tredje största är Lundbergföretagen på 5 procent. De tio största innehav väger 47 procent.

Till årets bästa bidragsgivare hittar vi Boliden som avkastat hela 37 procent och Astrazeneca som stigit 18 procent.

Tvåa på listan och bästa passivt förvaltade fond är Aktiespararna Direktavkastning A. Fonden efterliknar faktorindexet SIX Sweden Dividend 21 SRI index. Det indexet är beprövat och har flera år på nacken och omfattar totalt 21 bolag.

Investeringsprocessen utgår från de 60 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste treårsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets avkastning 30 procent och resterande del tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

Indexet tar hänsyn till hållbarhet och placerar inte i bolag som är involverade till mer än 5 % av vapen, tobaksprodukter, alkohol, pornografi, fossila bränslen och spel.

Aktierna i fonden fördelas efter samma vikt vid revideringstillfället som sker i slutet på mars varje år. Sedan får de fluktuera fritt till nästa revideringstillfälle ett år senare.

Fonden får en bred exponering mot olika sektorer. Största sektorer är industri och Finans som tillsammans väger runt 48 procent. Sedan följer råvarusektorn med 15 procent.

Fondens största innehav är SSAB på 4,8 procent och Securitas med 4,7 procent, följt av Boliden. De största bolagen ger en klar indikation på aktierna med högsta avkastning i fonden det senaste året. Fonden har en klar lutning mot värdebolag.

Boliden

Även tredjeplatsen intas av en indexnära fond. Här hittar vi PLUS Mikrobolag Sverige Index som investerar i de allra minsta bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen. Det är en klar skillnad mot Aktiespararna Direktavkastning som letar investeringar bland de 60 största och mest likvida bolagen. Men som vanligt finns det flera vägar som leder till Rom.

PLUS Mikrobolag Sverige Index investerar i ett 100-tal bolag, alla noterade på Nasdaq OMX Small Cap lista. Det största bolaget har ett marknadsvärde på drygt 4 miljarder kronor och det genomsnittliga börsvärdet på bolag som ingår i index är en miljard kronor – så det är verkligen börsens småttingar vi talar om.

Plus Mikrobolag Sverige Index ger en stor exponering mot industri, teknik och hälsovårdsbolag. Och en liten exponering mot finansbolag och fastighetsbolag. I den här fonden hittar vi några riktiga aktieraketer.

Störst bolag är teknikkonsulten Semcon på drygt 3 procent följ av Kabe husvagnar.

Listan över de Sverigefonder som haft en tuff start på årets första kvartal är lång. En majoritet av förlorarna är aktivt förvaltade fonder med småbolagsfokus och vi hittar ingen indexnära fond här.

Och det är till stor del en inverterad lista från fjolårets vinnarlista för den som minns. Inte så konstigt kanske med tanke på att många av fjolårets fondvinnare prickat in bolag som fastighetsbolaget NP3, mönsterkortstillverkaren NCAB, serieförvärvare som Addlife och flera av fonderna hade Nibe bland de stora innehaven. Det är aktier som backat betydligt mer än snittet under årets första kvartal när investeringssentimentet svängt.

Förlorarfonder i år 1 år
Spiltan Småbolagsfond −23,0% 12,2%
Enter Sverige A −22,7% −4,5%
Enter Select A −21,6% −5,7%
Evli Sverige Småbolag B −21,6% 5,6%
Enter Select Pro −21,4% −4,6%
Enter Sverige Pro −21,2% 1,12%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A −20,9% 0,0%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK −20,8% 18,1%
ODIN Small Cap C SEK −20,2% 19,5%
Enter Småbolagsfond A −20,2% 9,8%
Källa: Avanza & Morningstar 31 mars -22    

 

Tuffast har året startat för Spiltan Småbolagsfond på minus 23 procent. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008. Fonden var under fjolåret den fjärde bästa Sverigefonden med en avkastning på 50 procent.

Fonden har en lutning mot kvalitetsbolag med tillväxtfokus. Det är en koncentrerad fond med 34 bolag och de tio största väger runt 53 procent.

Fondens fyra största innehav Addnode, Mips, Thule Group och Addlife som tillsammans väger 25 procent av fondens värde, har rekylerat efter fjolårets stora uppgång. Mips har backat 26 procent, Addlife 30 procent, Thule Group 31 procent. Bäst har det varit för Addnode som bara tappat 10 procent av börsvärdet i år.

Andra fondvinnare från fjolåret som backat mycket i år och är sämre än kategorisnittet små-/ och medelstora bolag är bland annat Danske Invest Sverige Småbolag och ODIN Small Cap samt Enter Småbolagsfond.

Näst tuffast har det varit för Enter Sverige A, en aktivt förvaltad Sverigefond, som backat knappt 23 procent i år. Fonden är koncentrerad och äger 26 innehav med ett tydligt tillväxtbolagsfokus.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -