Bankerna kickar igång USA-rapporter

Börs Den amerikanska rapportperioden står för dörren med flera storbanker på veckans agenda. Trots en orolig omvärld är analytikerna förhållandevis optimistiska kring den samlade vinsttillväxten och köpråden är rekordmånga.

Enligt prognosdatabasen Factset väntas bolagsvinsterna i USA öka med 4,5 procent under det första kvartalet för bolagen i S&P500-indexet. Visserligen en marginell nedjustering från vad analytikerna såg framför sig vid årsskiftet, men givet den storm av negativa faktorer som har dykt upp under 2022 får det ändå sägas vara en försiktigt optimistisk prognos.

Orsaken är främst att de höga olje- och metallpriserna smörjer sektorer som Energi och Råvaror och dessa väntas öka vinsten mest, tillsammans med industribolag. Såväl när det gäller kvartalet som helåret 2022 är energisektorn i särklass i termer av förväntad vinsttillväxt. Närmare 250 procent spås bolagen i sektorn öka sina vinster med under första kvartalet och för helåret 2022 handlar det om nästan 80 procent.

Finansbolag, konsumentprodukter och kommunikationstjänster spås samtidigt visa fallande vinster under första kvartalet. Sämst i klassen är Finans som kommer att tappa 25 procent av vinsterna under första kvartalet om analytikerna får rätt.

Det första riktiga testet på om prognoserna håller kommer redan nu i veckan då många tungviktare ligger i startblocken för att rapportera. Först ut är storbankerna med JP Morgan på onsdag följt av kvartetten Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup och Wells Fargo på torsdag.

Normalt sett trivs bankerna i en miljö med stigande räntor men den aktivitet som 2021 bjöd på med mängder av börsintroduktioner, företagsaffärer och stigande tillgångsvärden blir samtidigt svår att överträffa.

Att de flesta bankbjässarna väntas krympa sina vinster en hel del i första kvartalet har också en mer bokföringsteknisk förklaring. Under första halvan av 2020 gjorde bankerna massiva reserveringar för befarade kreditförluster, som sedan kunde återtas under 2021 när det visat sig att coronakrisen inte blev så illa som befarat. Nu stundar mer normala kreditförlustnivåer, men i jämförelse med återvinningarna från jämförelsekvartalet i fjol innebär det ändå en kraftig resultatförsämring.

Intressant att notera inför USA-rapporterna är också att andelen köprekommendationer sticker ut positivt. Drygt 57 procent av alla rekommendationer på börsbolagen innehöll en köpstämpel vid kvartalsskiftet, medan 37 procent var neutrala och resten var säljråd. Det hör visserligen till vanligheterna att köpråden står för strax över 50 procent men nuvarande nivå, som är i linje med hur det såg ut i februari, är den högsta sedan åtminstone 2010 enligt Factset.

Sektormässigt är det energibolag, IT och kommunikationstjänster som är mest köprekommenderade. Högst andel säljråd hittar man i konsumentvarusektorn. På bolagsnivå är tilltron till teknikjättar som Alphabet, Amazon och Microsoft alltjämt hög med nästan bara köpråd.

Efter veckans bankrapporter är det nästa vecka dags för ett par teknikjättar, som Netflix och Tesla, samt de stora flygbolagen och aluminiumtillverkaren Alcoa att rapportera. Totalt för alla bolag i S&P500 summerar analytikernas prognoser för årets vinster till knappt 10 procent, och det första kvartalet väntas vara det svagaste.

I tabellen nedan har vi tagit med ett urval intressanta rapporter som kan sätta tonen för börshumöret både i USA och på andra marknader under kommande tre veckor.

Rapporttungviktare
13-apr JP Morgan
14-apr Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo, Blackrock
18-apr Bank of America, Charles Schwab
19-apr Netflix, Las Vegas Sands, Lockheed Martin
20-apr Alcoa, United Airlines, Proctor&Gamble, Tesla, Nasdaq
21-apr American Airlines, Snap
22-apr American Express, Kimberly-Clark
25-apr Alphabet, AMD, Coca-Cola, Whirlpool, Microsoft
26-apr Ford, GE, GM, UPS, Visa
27-apr Amazon, Meta, Mastercard, Spotify
28-apr Apple, McDonalds, Caterpillar, Twitter
29-apr Chevron, Exxon Mobil

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -