Så länge varar en björnmarknad

Marknadskommentar De globala investerarna har den senaste veckan fortsatt att sälja aktier och företagsobligationer. Det visar den senaste veckorapporten från den amerikanska investmentbanken Bofa Securities, som konstaterar att vi är inne i historiens tjugonde björnmarknad.

Björnmarknaden har satt klorna i det negativa investerarsentimentet. Och den senaste veckans flöde indikerar på ett fortsatt risk-av-läge hos investerarna.

Nettoutflödet från aktier fortsätter. USA-aktier har nu fyra veckor med konstant nettoutflöde. Japanska aktier är nu inne på åttonde veckan med betydande nettoutflöde, men hårdast drabbat är Europa. Veckans nettoutflöde var dubbelt upp mot det från USA-aktier och det är inne på den tolfte veckan i rad. Det följer starten av Rysslands invasion av Ukraina.

Men det finns en region dit aktier vågat sig till och det är tillväxtmarknaderna. Nettoflödet till tillväxtmarknadsaktier har nu varit stabilt under sex veckor.

sektornivå har fastighetssektorn haft störst nettoutflöde tillsammans med finanssektorn och teknikbolagen. Flera defensiva sektorer, dagligvaror, material och allmännyttiga bolag har haft störst nettoinflöde den senaste veckan.

Flödena på räntemarknaden påminner mycket om aktieflödet i år. Störst nettoutflöden den senaste veckan noterar säkra företagsobligationer, så kallade Investment grade. Det var femte månaden på rad med betydande nettoutflöden.

Även tillväxtmarknadsobligationer såg betydande nettoutflöden den senaste veckan. De har tillsammans med högriskföretagsobligationer haft fyra veckor av nettoutflöden. Tuffast har det varit för kommunobligationer som har tolv veckor av nettoutflöden. Samtidigt har nettoflödet till statspapper varit det största på elva veckor.

Värt att notera är att inte ens guldet har haft nettoinflöde den senaste veckan.

En synnerligen intressant del i veckans rapport är en kommentar kring björnmarknadssentimentet vi nu alla upplever.

Bofa Securities hänvisar till att under de senaste 140 åren har aktiemarknaden upplevt 19 björnmarknader, och vi är nu inne i den tjugonde. Den genomsnittliga nedgången landar på minus 37,3 procent och har i genomsnitt varit 289 dagar.

Om historien upprepar sig kan botten för aktier nås i oktober och S&P 500 index vänder då upp från indexvärdet 3 000, vilket motsvarar en fortsatt nedgång med 27 procent. Nasdaq spås vända vid indexnivån 10 000.

Vill man se det från den positiva sidan handlas 49 procent av aktierna på Nasdaqbörsen 50 procent under sin högsta notering det senaste året. Och 58 procent av bolagen har sjunkit mer än genomsnittsnedgången på 37,3 procent.

Värt att lägga på minnet nu när det är som mörkast är att en björnmarknad är betydligt kortare och snabbare över, än en uppåtgående bullmarknad.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -