Så värderas Bures portföljbolag

Bures aktie har kommit ner ordentligt under 2022 och trots det försämrade marknadsklimatet har inga nedskrivningar gjorts. Så här ser portföljen ut idag.

placera-nyabilder-Bure_flagga.png

1 juni, 2022

Idag uppgår Bures börsvärde till 19 miljarder kronor och aktien är ner över 40 procent i år. Vid vissa tillfällen under 2021 handlades Bure till en substanspremie på över 40 procent och nu uppgår premien till ungefär 15 procent, detta enligt Ibindex. Anledningarna till substanpremien kan anses vara den starka historiken och att investerare vill åt den onoterade portföljen. Investmentbolaget Bure bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och börsnoterades på Nasdaq Stockholm 1993.

placera-redaktionellt-2021-20220601bURE.PNG

Aktiekurs fem år 

Bure bedömer varje investering baserat på en tidsperiod på 3-5 år. Investeringshorisonten kan vara längre om den framtida avkastningen fortfarande bedöms vara tillfredsställande för Bure. Bures målportfölj är att ha 25 procent i bolag med hög potentiell avkastning vilket kännetecknas av en IRR (årlig avkastning) på över 20 procent. Här handlar det oftast om entreprenörsledda företag med en hög tillväxt. Även nästa grupp av bolag ska stå för 25 procent. Dessa bolag kallas för kassaflödesgenererande bolag vilket karaktäriseras av relativt mogna bolag med en stabil direktavkastning. Den tredje kategorin av investeringarna ska bestå av målavkastande bolag vilket definieras som företag med en förväntad IRR på 12 procent. Dessa bolag kännetecknas av beprövade affärsmodeller med starka kassaflöden och bra utdelningskapacitet. Bure är aktiva ägare i samtliga portföljbolag. 

placera-redaktionellt-2021-Bureaffärsmodell.png

Störstainnehavet i Bures portfölj är Vitrolife som står för runt 35 procent av substansvärdet. Vitrolife är verksamma inom medicinteknik där de utvecklar och producerar  produkter för fertilitetsbehandling. Bland produkterna som Vitrolife erbjuder finns bland annat analys av embryon, kylningsprodukter, lasersystem och även oljor som används i fertilitetsprocessen. I fjol omsatte bolaget nästan 1,6 miljarder kronor och rörelsemarginalen låg på 26 procent. Vitrolife gynnas av att allt fler par skaffar barn senare i livet (svårare att bli gravid i högre ålder). Under 2021 förvärvades spanska Igenomix vilket gör det sammansatta bolaget dubbelt så stort sätt till försäljning. 

Under 2021 steg aktiekursen med 160 procent men i år har aktien fått en rejäl baksmälla med en nedgång på över 50 procent. Efter det kraftiga kursfallet handlas bolaget till en ev/ebit-multipel, baserat på innevarande år, till 50.

Näst största innehavet är Mycronic som utgör ungefär 28 procent av portföljen. Mycronic är verksamma inom produktionsutrustning till elektronikindustrin. Bland bolagets produkter finns bland annat laserbaserade maskritare som används för tillverkning av fotomasker för bildskärmar och halvledare. I fjol uppgick försäljningen till 4,6 miljarder kronor och ebit-marginalen landade på 23 procent. Aktien är i år ner runt 15 procent. 

Det tredje största innehavet, som står för ungefär 8 procent av substansen är medicinteknikbolaget Xvivo. Xvivo utvecklar metoder för att hålla organ i bra skick utanför kroppen i samband med transplantationer. Xvivo fick stor uppmärksamhet efter att deras teknik användes när världens första människa fick ett hjärta från en gris. Under 2021 omsatte bolaget 260 miljoner kronor och på sista raden i resultaträkningen redovisades en vinst på 8 miljoner kronor. Aktien har gått ner 10 procent i år. 

Andra mindre noterade innehav i Bures portfölj är spac:en ACQ Bure (4 procent), verkstadskoncernen Cavotec (3,5 procent), satellit-bolaget Ovzon (2 procent) och simulatorbolaget Mentice (1,7 procent). 

Förutom den noterade portföljen finns det även en onoterad del som står för ungefär 15 procent av det totala substansvärdet. Bure värderar sina onoterade tillgångar med hjälp av senaste transaktion, diskonterad kassaflödesanalys och relativvärdering mot branschkollegor (i allmänhet justerar Bure relativvärderingen med en likviditetsrabatt).

De olika värderingsmetoderna används till olika innehav. Exempelvis används senaste transaktion på Yubico och P/AuM-multipel (förvaltat kapital) på TIN Fonder. I den senaste kvartalsrapporten värderades inget onoterat innehav ned. Detta trots lägre marknadsmultiplar och försämrade framtidsutsikter. Bure menar på att man inte värderat upp sina innehav så aggressivt under de senaste årens tech-uppgång vilket innebär att nedskrivningar inte behövdes i senaste rapporten. Exempelvis har Yubico inte värderats upp på 2 år. Marknaden har försämrats sedan sista mars vilket sannolikt talar för nedskrivningar i framtiden.  

placera-redaktionellt-2021-Yubico Bure.PNG

Yubico 

Bure Growth, som står för ungefär 8 procent av det totala substansvärdet, är ett helägt dotterbolag som investerar i onoterade tillväxtbolag. De företag som finns inom Bure Growth är bioteknikbolaget BioLamina, trafikskolan My Driving Academy Sweden, ScandiNova Systems och Yubico som tillhandahåller säkerhetsnycklar till datorer. 

En annan relativt stor del av den onoterade portföljen är det tidigare noterade bolaget Allgon. Både Bure och investmentbolaget Latour var intresserade av att köpa ut Allgon från börsen. Bure lade ett högre bud och fick således aktierna. Allgon, som står för 4,5 procent av det totala substansvärdet, är verksamma inom industriell radiostyrning. 

Mindre innehav inom Bures onoterade del är Atle Investment Management (1 procent) och Mercuri International Group (0,8 procent). Genom Atle Investment Management investerar Bure i olika fondbolag. Bland dessa investeringar finns bland annat TIN Fonder, Alcur Fonder och Humle Fonder. Mercuri International Group är ett konsult- och utbildningsbolag. 

Resterande del av Bures substansvärde består av optioner och kassa vilket utgör ungefär 5 procent av substansvärdet. 

Ämnen i artikeln

Bure Equity

Senast

307,00

1 dag %

−2,72%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,01%

Senast

2 448,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.