Alkoholaktierna sänks av inflationen

Börs Inflationen slår mot världens största alkoholproducenter. I genomsnitt har världens tio största alkoholdryckesaktier backat drygt 4 procent i år.

Bäst bland alkoholdryckestillverkarna är amerikanska Molson Coors Brewing, vars aktie klättrat 17 procent i år.

I tisdags rapporterade Molson Coors siffror för det andra kvartalet. Omsättningen sjönk till 2,92 miljarder dollar mot förra årets 2,94 miljarder.

Kvartalsvinsten minskade från förra årets 388 miljoner dollar till 47 miljoner. Resultatet påverkades negativ av en strejk i Kanada och hård konkurrens. Siffrorna gjorde marknaden besviken. 

Molson Coor är världens femte största ölbryggare. Bolaget ligger på andra plats i USA, Kanada och i Storbritannien.

Molson Coors Brewing bildades 2005 genom en sammanslagning av bryggerierna Molson och Cors.

De mest kända ölmärkena är Coors Light, Miller Lite och Blue Moon Brewing. Runt 70 procent av omsättningen kommer från den amerikanska ölmarknaden som sakta krymper.

Det är huvudskälet till att aktien är förhållandevis lågt värderad samtidigt som bara fem av 20 analytiker sätter köp på aktien.

En annan alkoholdryckstillverkare som klarat sig helskinnad i år är Brown Forman, vars aktie stigit 4 procent.

Endast två av 17 analytiker sätter köp på aktien.

Brown Forman tillverkar bland annat Jack Daniel's Tennessee Whiskey. Bolaget grundades redan 1870 och huvudkontoret ligger i Louisville i delstaten Kentucky.

Världens största ölproducent Anheuser-Busch InBevs aktie har hittills i år backat med 12 procent. Anheuser-Busch InBev äger åtta av de tio mest värdefulla ölmärkena globalt.

Till exempel tillhör Corona, Budweiser, Stella Artois och Becks samtliga bryggerijätten. I USA är varannan öl som säljs bryggd av bolaget. Sett globalt kontrollerar företaget runt 30 procent av marknaden.

17 av 29 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 66 euro.

Namnet Anheuser-Busch InBev är en sammansättning av belgiska Interbrew, brasilianska AmBev och amerikanska Anheuser-Busch. Huvudkontoret är i Leuven som ligger i Belgien.

Anheuser-Busch InBevs stora fördel är dess storlek och dominans, vilket gör att bolaget har prissättningskraft.

Problemet är att de i likhet med andra alkoholdryckestillverkare är blottade för den höga inflationen både vad det gäller energi, råvaror och logistik.

Utöver det drabbas kunderna av inflationen generellt, vilket i sin tur kan slå mot efterfrågan på bolagets breda produktportfölj.

Världens största sprittillverkare brittiska Diageos aktie är hittills i år ner 13 procent. Diageo värderas till 108 miljarder dollar.

Diageo äger Johnnie Walker som är världens mest sålda whiskey. I portföljen ingår också vodkan Smirnoff och likören Baileys. Spritprodukterna står för runt 80 procent av omsättningen. Bolaget äger även ölbryggeriet Guiness.

Diageo växer bra. Främst sker tillväxten i USA och på tillväxtmarknaderna. Diageo gynnas av att efterfrågan på hög kvalitet ökat.

15 av de 24 analytiker som bevakar aktien sätter köp.

Framöver spås efterfrågan på högre kvalitet öka. Idag är runt en fjärdedel av den alkohol som säljs illegalt tillverkad.

Främst säljs denna alkohol på tillväxtmarknaderna och det är främst här som alkoholtillverkarna söker efter tillväxt under det kommande decenniet.

Att köpa globala alkoholdryckesproducenter blir på så vis ett sätt att investera i tillväxtmarknader.

När det gäller öl kommer över hälften av omsättningen från tillväxtmarknaderna och för sprit är motsvarande siffra drygt 30 procent och trenden är stigande. 

Aktie % i år
Molson Coors Brewing  17
Brown Forman 4
Tsingtao Brewery Co 4
Constellation Brands -2
Heineken -8
Pernod -9
Remy Cointreau -10
Anheuser-Busch InBev -12
Diageo  -13
Carlsberg -15
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -