Så kan du hitta dina 100 Baggers

Aktier Att hitta aktier som ger en avkastning på över 10 000 procent är alla investerares dröm. Placera har med inspiration från boken 100 baggers listat några faktorer som kännetecknar aktierna.

Lyssna på artikeln inläst här

Författaren till boken är Christopher Mayer som idag är portföljförvaltare och grundare till Woodlock House Family Capital. I boken beskriver Mayer vad som historiskt kännetecknat en 100 Bagger och hur du kan hitta dem. 

(Christopher Mayer)

Ordet Bagger härstammar egentligen från baseball. En så kallad four-bagger är synonymt med en home run. I aktiesammanhang var det dock den legendariske fondförvaltaren Peter Lynch som tog upp begreppet först i sin bok One Up on Wall Street. Där berättar Lynch om Ten Baggers som innebär att en aktie går upp med 1000 procent. I Christopher Mayers bok kan man istället läsa om 100 Baggers, det vill säga att en aktie går upp 10 000 procent. Så här hittar du 100 Baggers. 

Mindre bolag

Rent matematiskt är det betydligt lättare för ett mindre bolag att växa än ett stort. Det krävs nog en hel del fantasi för att kunna tro att exempelvis jättarna Apple och Microsoft skulle kunna bli 100 Baggers från dagens nivåer. Större bolag behöver dock nödvändigtvis inte betyda att en investering är dålig men det är inte där vi hittar 100 baggers. En bättre idé är att istället leta efter micro- och small-caps (USA-definition).

Mayer betonar dock att man inte ska leta efter de allra minsta bland dessa bolag (ingen försäljning och kanske inte någon färdig produkt) eftersom där är risknivån mycket högre. Enligt författaren ska man lägga kraft på bolagen som har ett marknadsvärde på 300 miljoner dollar till 1 miljard dollar och har en årlig omsättning på runt 175 miljoner dollar.  

De två motorerna och hög ROIC 

Tillväxt är en av motorerna. Omsättningstillväxt är ett måste för att en aktie skall kunna bli en 100 Bagger och en bonus är om tillväxten dessutom sipprar ner till sista raden i resultaträkningen och skapar en marginalexpansion. Vinsttillväxt är dock inte nödvändigt. Exempelvis hade Amazon hög intäktstillväxt men ingen vidare stark vinsttillväxt eftersom de kontinuerligt återinvesterade kassaflödet i verksamheten. Som 100 Bagger-investerare vill vi hitta företag som har möjlighet att ha och behålla hög avkastning på investerat kapital (ROIC). En stark och uthållig konkurrensfördel är viktig för att kunna skydda en hög ROIC över tid. Läs mer om konkurrensfördelar här. Utdelningar och aktieåterköp försämrar företagets tillväxtmöjligheter och vi vill därför att bolaget hellre återinvesterar allt kassaflöde i verksamheten. 

Den andra motorn är multipelexpansion. Säg att ett bolag har ett p/e-tal på 15 med 175 miljoner dollar i omsättning och att vinstmarginalen är konstant. Om företaget lyckas växa sina intäkter med 100 procent kommer aktien, allt annat lika, gå upp 100 procent. Om vi tar samma exempel som innan men lägger till att p/e-multipeln dubblas, på grund av ett ökat köptryck i aktien, får aktien en värdestegring på 300 procent. Det blir således en kraftfullare effekt när båda motorerna går på högvarv samtidigt.

Det är viktigt att inte betala en för hög prislapp. Om du gör det minskas möjligheten till att de båda motorerna jobbar för dig samtidigt. Risken med att köpa saftigt värderade bolag är att du ständigt kommer ha multipel-motorn emot dig och då kommer avkastningen vara sämre. 

Det skall tilläggas att författaren Mayer är en förespråkare av Warre Buffet-stilen som innebär att det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris än att köpa ett mediokert bolag till ett lågt pris. Bolagskvalitet är viktigt! 

Ägare och ledning

Ledningen och ägarna i bolaget måste ha rätt incitament, det vill säga att de ska agera aktieägarvänligt. Om dessa personerna äger mycket aktier i bolaget finns det stor möjlighet att personerna har en långsiktig vision med företaget. 

Ofta har grundarledda bolag högt insiderägande och dessutom har VDn då även riktigt bra koll på bolaget och branschen. Grundarledda bolag är att föredra enligt Mayer och studier visar att grundarledda bolag i snitt överpresterar index.

Summa summarum vill vi att de högsta hönsen i företaget ska vara duktiga kapitalallokerare.

Var långsiktig 

Historiskt har det i snitt tagit 26 år för att en aktie att bli en 100 Bagger. Hitta de bästa företag och låt de sedan vara. 

Mayer jämför investeringar med en fisk. Om betet rör på sig kommer fisken att bita. Men om betet istället är stilla kommer fisken att simma vidare. Samma grej gäller investeringar. Om aktien rör på sig mycket så ger investerare aktien mycket uppmärksamhet. När en aktie inte rör på sig eller underpresterar blir investerare otåliga och säljer förr eller senare, detta trots att bolaget presterar bra fundamentalt sett. 

Exempelvis uppnådde Monster Beverage 100 Bagger-nivå på endast tio år. Vid flera tillfällen var aktien ner över 20 procent och under en period tappade aktien mer än 40 procent. Genom att inte röra aktien kunde aktieägarna på sikt få en otroligt bra avkastning. 

Ignorera makro 

Att leta och hitta den kommande 100 Baggern är både otroligt svårt och tar mycket tid. Att försöka gissa på vad Fed kommer göra eller vad räntan kommer stiga till nästa år kommer bara göra din resa till att hitta 100 Baggers ännu mer komplex. När du väl hittat din potentiella 100 Bagger ska du inte bry dig om vad makroanalytiker säger om aktiemarknaden. Det är väldigt svårt att tajma marknaden så fokusera istället på att hitta kronjuvelerna (100 Baggers). 

Tur

Mayers tillägger givetvis att det även krävs en del tur för att kunna hitta 100 Baggers men om du lyckas upptäcka en kan du bli väldigt förmögen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -