Köpvärda fonder i maj - så gick det

Utvärdering Svängningarna på de globala finansmarknaderna har fortsatt under det senaste halvåret. Kasten är tvära både juli och oktober bar bjudit på ovanligt starka börser samtidigt som maj och september var ovanligt svaga börsmånader. Placeras utvärderar nu fondvalen inför maj.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj 2022.

 SIXRX senaste 12 månader

Under det senaste halvåret har de flesta regioner haft en rejäl motvind och backat.

US dollarns framfart under året är tydlig och det senaste halvåret har den stärkts med närmare 20 procent mot den svenska kronan. Även Euron har stigit betydligt mot kronan. Uppgången är inte lika starkt och stannar på drygt 5 procent.

Inget ont som inte har något gått med sig. Den starka dollaruppgången har lyft avkastningen för utländska investeringar som är noterade i US dollar. Det samma gäller för många Europafonder med tillgångar i euro.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond -5,1% -5,6%
Länsförsäkringar USA Indexnära -0,7% 1,5%
PLUS Alla bolag Sverige Index -9,2% -8,3%
Storebrand Europa A SEK -3,4% -2,9%
Atlant Opportunity -3,7% NA
Fondita Health Care -6,7% 6,9%
Storebrand Global Multifactor 3,3% -1,3%
Prior Nilsson Realinvest A -28,0% -34,0%
Carnegie Strategifond A -7,2% -6,8%
Fidelity Global Technology Fund 1,0% -10,8%
IKC Avkastningsfond -4,1% -6,8%
Källa: Morningstar den 28 oktober 2022    

 

Två fonder har lyckats leverera plusavkastning i absoluta tal under halvåret. Och det är uppenbart att kronans svaga utveckling har hjälpt till att lyfta flera av fondernas avkastning mätt i svenska kronor.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har tillsammans med den globala teknikfonden Fidelity Global Technology fortsatt att imponera. Båda fonderna klår sina respektive fondkategorier.

Inför maj månad adderade jag till en ny USA fond till fondutbudet. Jag tog in Länsförsäkringar USA Indexnära som följer det breda S&P 500 indexet som räknas som ett av världens mest erkända aktieindex. Indexet ger en bra riskspridning och exponering på unt 80 procent av USA:s totala börsvärde.

Länsförsäkringar USA indexnära har backat som index men har nästan levererat en positiv avkastning i kronor med hjälp av US dollarns styrka. Avkastningen är lite sämre än fondkategorin USA-fonder.

Det är tydligt att det senaste halvårets börsturbulens inte gynnat indexnära fonder utan gett en fördel för aktivt förvaltade fonder.

Den breda svenska indexfond, PLUS Alla bolag Sverige index. Fonden har backat som index men gått sämre än kategorisnittet. Det samma gäller för Storebrand Europa som backat i nivå med MSCI Europa index.

Placeras låg risk alternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har klarat sig relativt bra när oron på räntemarknaden för företagsobligationer ökat. Avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som backat hela 6,8 procent. Även lågriskhedgefonden Atlant Opportunity tappat i värde det senaste halvåret.

Listans två blandfondsval har gått olika vägar. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har backat mer än kategorisnittet. AMF Balansfond har haft en bättre period och nått upp till kategorisnittet.

Listans fond som haft mest motvind är PriorNilsson Realinvest A. Fonden har backat hela 28 procent när halvåret varit ovanligt tungt för fastighetsbolag. Carnegie fastighetsindex har backat över 34 procent det senaste halvåret.

Hälsovårdsfonden Fondita Health har backat med drygt 7 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som haft en tuffare period än de stora hälsovårdsbolagen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -