Fortsätter tillväxten i kursraketen?

Kommentar Nederländska Alfen är inget nytt teknikbolag som startats i en miljö där investerare letar innovativa bolag i branscher med hög strukturell tillväxt. Tvärtom har bolaget lång historia och gynnats av senaste årens utbyggnad av infrastruktur inom elektrifiering.

Alfen som idag är noterat på Euronext midcap grundades redan 1937 och tillverkade då sina första komponenter för distribution av el i J. Van Alfen’s fabriker. Idag tillverkar och säljer bolaget olika lösningar inom smarta elnät, energilagring och laddstationer för elfordon.

Under mitten av 60-talet fick bolaget sin första transformator-order och fram till 2002 hade de levererat totalt 10 000 transformatorer runt om i Europa. 2008 påbörjades utvecklingen av de första laddstationerna för elfordon. Försäljningen tog fart under 2011 och fram till 2020 hade Alfen tillverkat och sålt totalt 100 000 laddstationer. Laddstationerna används i både publika och privata miljöer.

Lyssna till artikeln inläst här

I takt med teknologin förbättrats har Alfens erbjudande kretsat kring innovativa lösningar inom eldistrubition och uppkopplade produkter som kan kommunicera med varandra för att optimera elnäten och fjärrstyras på distans. Samtliga produktområden kan integreras med varandra och dessutom erbjuds service och underhåll inom varje område.

Bolaget är idag marknadsledare i Nederländerna och senaste åren utökat verksamheten runt om i Europa. Per utgången av andra halvåret 2022 var ungefär hälften av bolagets försäljning från Nederländerna och andra hälften inom andra europeiska länder.

I förra veckan lämnade Alfen en mer sparsmakad rapport i form av en trading-update och visade på en kraftig tillväxt. De totala intäkterna under tredje kvartalet summerades till 123 miljoner euro vilket innebär en tillväxt om 103 procent. Bruttomarginalerna på nästan 35 procent var något lägre än tredje kvartalet förra året vilket bolaget säger är en konsekvens av fortsatta problem i logistikkedjorna. Den justerade rörelsemarginalen före avskrivningar växte från 9,7 miljoner till nästan 25 miljoner euro.

Energilagring var det området som växte bäst under kvartalet, dock från låga nivåer. Intäkterna inom energilagring är väldigt volatila då de är beroende av projektstarter. En stor del av intäkterna i tredje kvartalet var från tidigare kommunicerade ordrar som fördröjts och nu fick genomslag i intäkterna. Per utgången av tredje kvartalet stod energilagring för endast 13 procent av de totala intäkterna.

Inom laddstolpar för fordonsindustrin levererade Alfen en imponerande tillväxt om 180 procent och stod för mer än hälften av de totala intäkterna. Från att ha genererat 25 miljoner euro i intäkter under tredje kvartalet 2021, stod området för drygt 70 miljoner euro i tredje kvartalet i år. Tillväxttakten förväntas avta under slutet av året och hamna på cirka 100 procent för helåret 2022. Förutom en viss komponentbrist påverkas tillväxttakten av en något lägre efterfrågan på elbilar när ekonomin försämras. Inom laddstationer kom över 70 procent av intäkterna från utanför Nederländerna.

Intäkterna från smarta elnät är betydligt mindre volatila och tillväxttakten är lägre. I tredje kvartalet växte intäkterna med 7 procent och inom detta område påverkas projekten i en allt högre grad av kompetensbristen till följd av problemen i leverantörskedjan.

I samband med trading-update publiceras inga siffror gällande balansräkningen. Per utgången av första halvåret hade dock Alfen en nettokassa på nästan 16 miljoner euro. Bolaget säger att de fortsatt har en nettokassa per utgången av tredje kvartalet 2022. Trots detta har de valt att utöka sin kreditfacilitet från 30 till 100 miljoner euro för att möta efterfrågan på deras produkter och fortsätta tillväxten.

Alfen är inte opåverkade av den högre inflationen, problemen i leverantörskedjorna och en eventuell lågkonjunktur. Bolaget förväntar sig att problemen i leverantörskedjorna fortsätter under 2023 vilket lär fortsätta skapa volatila intäkter inom delar av verksamheten samtidigt som inflationen pressar marginalerna och en svalare efterfrågan på elbilar mattar av tillväxttakten inom laddstationer.

Idag är det sex analytiker som täcker bolaget och de förväntar sig en kraftig tillväxt för Alfen kommande år. Fram till 2024 förväntas både omsättningen och vinsten per aktie nästan fördubblas.

 

22e

23e

24e

Omsättning, MEUR

440

570

750

EPS, EUR

2,25

2,99

4,14

P/e

41

31

22,5

Källa: Marketscreener

Alfen kursgraf tre år

Våren 2018 noterades Alfen på 10 euro och har sedan dess gett en fenomenal avkastning då aktien handlas runt 90 euro idag. Bolaget intäktstillväxt har dock varit stark under perioden samtidigt som lönsamheten förbättrats under åren. Exempelvis var intäkterna under första halvåret 2018 på 41 miljoner euro, jämfört med motsvarande period i år där intäkterna har växt till drygt 200 miljoner euro.

ett år har aktien gett en positiv avkastning på cirka fyra procent, vilket får anses bra sett till senaste årets börs. Med den relativt höga värderingen på innevarande år får det även anses rimligt att bolaget behöver växa in i värderingen. Lyckas dock bolaget växa i takt med förväntningar halveras P/e-talet till 2024 och värderingen känns då betydligt mer aptitlig ut för ett bolag med Alfens tillväxttakt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -