En bister start på finansveckan

Makroveckan Konjunkturoron har tilltagit och de kinesiska Covid-restriktionerna har lett till inhemska protester. Det talar för en bister start på en finansvecka som är fullmatad med viktiga makrosiffror

I förra veckan rörde sig de flesta av västvärldens börser uppåt medan det var lite dystrare toner i delar av Asien. Den svenska börsen steg med 1,8 procent och S&P500 och Stoxx600 med 1,5 respektive 1,7 procent.

Att Riksbanken höjde räntan med 0,75 procentenheter drev visserligen upp de korta marknadsräntorna något men samtidigt har det skett stora nedgångar längre ut på räntekurvan. Den amerikanska tioårsräntan är nu nere runt 3,65 procent. Det bidrar till att lyfta riskaptiten i det korta perspektivet men är också ett tecken på att oron kring den globala konjunkturutvecklingen är på uppgång.

Ett skäl till ytterligare konjunkturoro är att Kina infört nya Covid-restriktioner, vilket den här gången även lett till inhemska protester. Marknaden bävar lite inför den kinesiska regeringens motreaktion och risken för ökade oroligheter.

Oljepriset har samtidigt fortsatt backa och Brentolja handlas nu kring 81,5 dollar per fat. Den lägsta nivån sedan januari. Detta trots att EU inte kunde enas om pristak på rysk olja.   

Den här veckan är fullmatad med tunga makrosiffror.

Till de riktiga höjdpunkterna hör onsdagens inflationssiffror för EMU-området och fredagens amerikanska inflationssiffror. Dessutom kommer inköpschefsindexen för industrin som rullas ut på onsdag och torsdag.

När det gäller inflationen i EMU-området väntas visserligen inga stora förändringar men det betyder samtidigt förväntningarna på kommande räntehöjningar cementeras.

De amerikanska sysselsättningssiffrorna får gärna vara åt det lite svagare hållet men inte så svaga att konjunkturoron får ytterligare fäste. Enligt tidiga indikationer gick dessutom försäljning under Black Friday sämre än väntat.

För svenskt vidkommande är tisdagen en riktig höjdardag med både BNP-siffrorna för årets tredje kvartal och en färsk konjunkturbarometer.  Tillväxten under tredje kvartalet väntas visserligen ha varit hygglig men konjunkturbarometern väntas visa på att nedgången har tagit fart under senhösten.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Dallas Fed:s aktivietetsindex väntas ha backat ytterligare i novembermätningen vilket kan lägga lite sordin på börsstämningen.

Tisdag

Svenska BNP-siffror för årets tredje kvartal samt en färsk konjunkturbarometer för november. Tillväxtsiffrorna för tredje kvartalet kan visserligen vara hyggliga men risken är att det ser betydligt svalare ut i Konjunkturinstitutets rapport över läget i svensk ekonomi. Mest intressant är hur industrin respektive hushållen ser på det ekonomiska läget. Håll också koll på amerikanska bostadspriser och hushållshumör. Prisfallet på den amerikanska bostadsmarknaden väntas ha tilltagit, vilket förstås också slår på hushållshumöret. Tyska inflationssiffror högintressanta.

Onsdag

Nya svaghetstecken i kinesisk ekonomi kan ge lite börsfrossa nu när även Covid-restriktionerna tilltagit. Inflationen i EMU-området väntas vara fortsatt hög, trots att energipriserna sjunkit en bit. Fed-chefen Jerome Powell deltar i en paneldebatt och kan kanske komma med ett och annat utspel kring penningpolitiken. Federal Reserve publicerar dessutom sin regionala sammanställning av läget i ekonomin.  

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska indexet var en negativ överraskning i den förra mätningen och det finns en viss risk för ytterligare nedgång men mer troligt med en stabilisering på låg nivå. Inköpschefsindex i USA väntas ha sjunkit under 50-strecket. PCE-deflatorn i USA väntas ha sjunkit en aning och det kan ge vissa positiva effekter på börsen.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för november. Lite svårt att bedöma vilket utfall som skulle ge bästa utfall för börsen. En svag sysselsättningsökning skulle visserligen bidra till ett lägre räntetryck men samtidigt väcka lite ytterligare frågetecken kring konjunkturutvecklingen. Lägre löneökningar och lite högre arbetslöshet skulle kunna ge börsen lite fart.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -