Börsen ner, fastighetsaktier stiger

Börsen Stockholmsbörsen backade lätt på tisdagen och vid lunchtid noterades de flesta sektorer lägre, med undantag för fastigheter som steg något.

Dagens vinnare bland storbolagen var än en gång SBB, som fortsatte upp efter måndagens kursrusning.

Storbolagsindexet OMXS30 hade strax efter klockan 13 sjunkit 0,3 procent till 2.133 och aktier för 6,7 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

SBB steg 3,2 procent, efter att på måndagen ha lyft hela 16 procent sedan kreditvärderingsinstitutet Fitch höjt bolagets utsikter till positiva.

SKF var en annan vinnare med en uppgång på 2,2 procent. På måndagskvällen rapporterade Bloomberg News med hänvisning till källor att SKF undersöker en försäljning av sin flygverksamhet, sedan aktivistfonden Cevian drivit på frågan. Enligt källorna kan SKF komma att meddela om en affär inom en vecka och enligt Barclays kan en eventuell försäljning inbringa runt 6 miljarder kronor.

En förlorare bland OMXS30-bolagen var H&M, som sjönk 2,7 procent till 117:16 kronor. Credit Suisse har sänkt riktkursen för bolaget till 80 kronor från tidigare 85. Sämst för dagen bland storbolagen var dock Getinge, som sjönk 2,9 procent.

Även Swedbank backade. Banken hade på tisdagen en digital kapitalmarknadsdag där ledningen bland annat lade fram mål om ett K/I-tal på 0,40, som ett medel för att nå målet om avkastning på eget kapital om 15 procent 2025. Aktien var ned 1,2 procent.

Orderingången på den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar, som är viktig för Volvo, uppgick preliminärt till 33.000 enheter i november enligt siffror från ACT Research. Volvo-aktien rörde sig upp marginella 0,1 procent.

Eyetrackingbolaget Smart Eyes aktie föll hela 36 procent. Bolaget ska sänka sina personalkostnader med 10 procent på årsbasis, vilket motsvarar cirka 30 miljoner kronor. Smart Eye avser också göra en företrädesemission på cirka 325 miljoner kronor.

"Vi landade i emissionen, som en följd av storleken på finansieringsbehovet för att vara fullt finansierade fram till att vi blir kassaflödespositiva", sade vd Martin Krantz vid en telefonkonferens på tisdagen.

Forskningsbolaget Ascelia Pharma rasade 31 procent efter en uppdatering om Sparkle-studien i fas 3. Studien, som dragits med förseningar, väntas nu bli färdigrekryterad under februari-mars 2023. Så sent som för en dryg månad sedan var vd Magnus Corfitzens besked att fokus var att under 2022 slutföra det kliniska fas 3-programmet.

Ett annat forskningsbolag, ISR, har enligt Dagens Industri skulder och betalningsförelägganden hos Kronofogden på över 2 miljoner kronor. Aktien, som sedan tidigare är observationslistad, backade 39 procent.

Jack Lundin har utsetts till vd för Lundin Mining och avgår därmed som styrelseledamot i bolaget. Peter Rockandel, tidigare både vd och koncernchef, är fortsatt koncernchef för Lundin Mining. Aktien var ned 0,8 procent.

Oljebolaget Enquest har utsett Gareth Penny till styrelseordförande i koncernen med omedelbar verkan. Han ersätter Martin Houston som lämnar styrelsen på tisdagen. Aktien retirerade 4 procent.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Knowit till behåll från köp. Aktien backade 3,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -