Språkutbildning till en saftig prislapp

Aktieanalys Den populära språkappen Duolingo fortsätter sin tillväxtresa men trots en rejäl kursnedgång är aktien högt värderad. Placera ställer sig vid sidlinjen.

Det amerikanska bolaget Duolingo grundades 2011 av datavetenskaps-professorn Luis von Ahn och en av hans doktorander Severin Hacker. Idag är både Von Ahn (VD) och Hacker (teknikchef) kvar i företaget. Bakgrunden till att företaget startades var att Von Ahn hade sålt företaget reCAPTCHA till Google och efter försäljningen ville Von Ahn starta något utbildningsrelaterat med Hacker. Tillsammans ville de göra det möjligt för människor att få gratis utbildning. 

Börsnoteringen skedde i juli förra året och sedan dess har aktieägarna åkt på en rejäl käftsmäll. Aktien har mer än halverats och bolagets marknadsvärde ligger nu på 2,9 miljarder dollar. Huvudkontoren ligger i Pittsburgh.

Duolingo är en onlineutbildningsplattform där individer kan lära sig över 40 olika språk. Några av språken som finns på plattformen är Japanska, Hebreiska och det mest populära språket Spanska med 32 miljoner “studenter”. Genom att göra appen till ett slags spel med korta kurser och övningar lär du dig som användare att tala, läsa, skriva och lyssna på det språk du vill lära dig. I “Duolingsspelet” kan användare exempelvis tävla mot andra elever. När du klarat en svårighetsgrad får du poäng och låser upp nästa nivå.

Bolaget tjänar pengar genom en freemium modell, likt Spotify, där man som kund kan använda tjänsten gratis (annonser) eller välja en annonsfri version mot betalning (Duolingo Plus).  Duolingo Plus kostar runt 7 dollar i månaden och ger även kunden andra funktioner som exempelvis offlineläge. Runt 75 procent av Duolingos intäkter kommer från betalande prenumeranter och resterande del kommer från annonser och Duolingo English Test. Duolingo English Test är ett prov som används av många universitet och institutioner.  

På rullande tolv månader uppgår Duolingos försäljning till 320 miljoner dollar och antalet månatliga aktiva användare ligger på 57 miljoner. Än så länge är det fortfarande röda siffror på sista raden som gäller. Kostnadsposten stock-based compensation är en stor anledning till förlusten. Bolaget genererar dock positivt fritt kassaflöde och balansräkningen ser solid ut. 

Duolingo har en kundbas som ökar konstant och andelen aktiva kunder som betalar för tjänsten växer. Vid utgången av första kvartalet 2020 betalade 3,5 procent av de aktiva användarna för tjänsten. Idag ligger samma siffra 7,5 procent och förhoppningsvis kan man fortsätta trenden med att omvandla gratiskunder till betalande. 

Duolingo har en kapitallätt affärsmodell och bruttomarginalerna ligger på över 70 procent. Det finns potential för en fin marginalexpansion framöver. Bolaget har dessutom möjlighet att fortsätta rulla ut nya tjänster inom utbildning, exempelvis lanserades nyligen en matematiktjänst.  

I en sämre konjunktur finns det risk att Duolingo tar stryk. Bolaget har exponering mot den cykliska annonsmarknaden och frågan är hur villiga de betalande kunderna är att ha kvar Duolingo Plus när tiderna blir tuffare. Kommer det bli svårare att omvandla gratiskunder till betalande? En annan risk på längre sikt är konkurrensen, har Duolingo någon bestående konkurrensfördel? Man skulle kunna argumentera för att all data Duolingo får ger en typ av konkurrensfördel. 

Än så länge är Duolingo den ledande spelaren med en marknadsandel på runt 60 procent. Bland Doulingos konkurrenter finns exempelvis Mondly och Babbel. 

Duolingo  2022E 2023E 2024E
Oms till,% 45 25 25
Ev/sales 6 5 4
P/cf 114 90 72

 

På 2023 års prognoser handlas aktien till en ev/sales-multipel 6 och p/kassaflöde på 90. Trots att aktien gått svagt är Duolingo fortfarande saftigt värderat. 

I och med försämrad konjunktur och den höga prislappen är det svårt att motivera ett köp.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Duolingo A Neutral 73,19 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -