Årets vinnare och förlorare på S&P 500

Aktier Efter tre starka år ser S&P 500 ut att gå mot det sämsta året sedan finanskrisen 2008. Placera har listat årets vinnare och förlorare.

S&P 500 består av de största bolagen i USA och står för cirka 80 procent av det totala värdet på amerikanska börsen. De aktier som väger tyngst är Apple (6,1 procent), Microsoft (5,5 procent) och Amazon (2,4 procent). Alphabet med två noterade aktieslag hamnar på en vikt strax över 3 procent vid en hopslagning av aktierna.

I år är indexet ner cirka 19 procent räknat i dollar inklusive utdelningar. Trots nedgången uppgår den årliga avkastningen till 9 procent räknat över en femårsperiod. 

Graf S&P 500 - I år

Senaste året S&P 500 stängde på minus var 2018 i samband med techfrossan. Nedgången stannade dock vid modesta minus 4 procent och är det enda året sedan finanskrisen som indexet haft en negativ avkastning. År 2008 var avkastningen minus 37 procent för att sedan återhämta sig under 2009 med en uppgång om 26 procent.

Av de 500 bolagen som inkluderas i S&P 500 är det cirka 150 som stigit i år. Det är en stor skillnad mot förra året då 425 av bolagen genererade en positiv avkastning. Av de tio bäst presterande aktierna förra året steg samtliga mer än 100 procent under 2021. I år är det endast ett bolag som dubblerat sitt marknadsvärde.

Det är stor skillnad på avkastningen sett till sektorer. Precis som förra året är energisektorn är den sektor som levererat absolut bäst avkastning med en uppgång om 58 procent. Det är även enda sektorn som är positiv under året. Mindre nedgångar ser vi i de mer defensiva sektorerna dagligvaror och hälsovård som är ner minus 2,3 respektive 3,4 procent.

Absolut sämst har det gått för telekom som är ner minus 40 procent. Vi ser även stora nedgångar i sektorerna sällanköpsvaror och teknik (IT). Tekniksektorn står för drygt en fjärdedel av S&P 500 och inom sektorn finns bland annat Microsoft och Apple.  

Trots den haltande avkastningen för S&P 500 i år är det flera aktier som gått väldigt starkt och nästan samtliga hittas inom energisektorn.

Den aktie som gått allra bäst är Occidental Petroleum Corporation. Bolaget som är en av USAs största olje- och gasproducenter har stigit 120 procent i år. På ägarlistan hittar vi den välkända investerarens Warrens Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway som den överlägset största ägaren med 21 procent av bolaget.

vinnarlistan hittar vi flertalet andra stora olje- och gasbolag som Hess Corporation, Exxon Mobil Corporation och Marathon Oil Corporation.

Förutom de stora olje- och gasbolagen är en av vinnarna under året First Solar. Bolaget ingår i tekniksektorn (IT) och är USAs största tillverkare av solpaneler. Förutom solpanelerna erbjuds även en rad olika tjänster runt produkterna som exempelvis finansiering och underhåll. I sin senaste rapport meddelade First Solar att de förväntar sig att intäkterna hamnar på 2,6 till 2,7 miljarder dollar för helåret 2022. Aktien inkluderades i S&P 500 under december månad i år.

förlorarlistan hittar vi istället en rad aktier som tidigare år levererat kraftiga uppgångar och toppade under slutet av förra året. Samtliga aktier på förlorarlistan har mer än halverats och vi hittar bland annat både Meta och Tesla bland årets förlorare.

Den sämst presterande aktien i år är Generac Holdings med en nedgång på minus 74 procent. Bolaget har en historik från 1959 och tillverkar bland annat generatorer och energilagringssystem för hushåll och företag. Aktien som toppade i november förra året på över 500 dollar per aktie handlas nu strax under 90 dollar.

Även Match Group som bland annat driver dejtingappen Tinder och en av de stora coronavinnarna haft ett tufft år på börsen med en nedgång på 70 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -