Därför tror hon på kinesiska aktier

Fonder De ekonomiska förutsättningarna för Asien ser relativt bra ut 2023, men det kommer att vara fortsatt skillnader i avkastning mellan de asiatiska börserna under året. Det säger Catherine Yeung på Fidelity.

”Det har varit stor skillnad i avkastning på de asiatiska börserna under fjolåret, Taiwan och Sydkorea tillsammans med Kina var de sämst presterande börserna med betydande nedgångar. Indonesien hörde till en av de få börser med positiv avkastning. Intressant att notera är att under det sista kvartalet landade i princip alla asiatiska börser på plusavkastning.”

Catherine Yeung är investeringsdirektör vid kapitalförvaltaren Fidelity Internationals Hongkong-kontor. Hon ger sin syn på de asiatiska börserna och var hon föredrar att investera 2023.

Catherine Yeung

Hur ser ni på de asiatiska marknaderna inför 2023?

”Det finns olika förutsättningar för de asiatiska börserna och avkastningen kommer att skilja under 2023 precis som det gjort under fjolåret. Vi tycker att Kina är den attraktivaste marknaden och överviktar det. Vi ser flera faktorer som talar för kinesiska aktier.”

”Det finns mycket som talar för Indonesien. Befolkningstillväxten är stark och den arbetande delen av befolkningen ökar samtidigt som medelklassen ökar. Landet har stora råvarufyndigheter och är störst i världen på tenn och nickel. Det genomförs flera reformer som gör landet attraktivare vilket skapar nya jobb. Indonesien är attraktivt men värderingen är betydligt högre än de kinesiska börserna.”

”Indien är speciellt och oftast går kapitalet hit när Asienförvaltare viktar ner kinesiska aktier - och vice-versa.”

”Sydkorea och Taiwan sticker ut bland de asiatiska marknaderna. De har var sitt enormt stort bolag i Samsung respektive TSMC. De påverkar börserna mycket. Sydkoreas Kospi-index har inte gett någon avkastning de senaste 33 åren. Det beror på att finansmarknaden allokerar kapitalet dåligt och att det är problem med ägarstyrningen. Sydkoreabörsen är en typisk varannanårsbörs”

Du gillar kinesiska aktier, vad ser du som de viktigaste faktorerna bakom en kinesisk börsuppgång under 2023

”Det är och har varit ett väldigt negativt investerarsentiment mot kinesiska aktier. Det har varit negatit fokus på fastighetssektorn och den hårda covidstrategin. Nu har covidstrategin förändrats. Det kommer att ta ett kvartal innan det får genomslag, men det gör investerarnas sentiment mer positivt. Det har redan drivit upp priserna på aktier som gynnas av en öppen ekonomi som kasinobolag och resebolag.”

”Aktievalen blir viktigare i år än på länge, även i Asien. Att jaga de stora asiatiska bolagen gör alla och det kommer vara svårt att skapa avkastning där. Du måste se förbi det och se på investeringar från ett annat håll. Vi gillar exempelvis trenden med ett ökat pensionssparande i Kina. Vi investerar i finanssektorn och försäkringsbolag som gynnas av ett högre sparande. Här har vi investerat i China Merchantbank och försäkringsbolaget Noa som vill bli motsvarande UBS i Kina.”

”Vi tror att de lokala kinesiska investerarna är en underskattad faktor som kommer att växa i betydelse för börsens utveckling. De kinesiska hushållen har ett högt sparande och behöver sprida riskerna på flera tillgångsslag. Det kommer sannolikt att skapa en ökad efterfrågan för aktier, jag ser även att utländska investerare nu har börjar öka sin exponering mot kinesiska aktier.”

”Det finns en stor potential med det kinesiska resandet när det normaliseras. Och det är viktigt för den globala ekonomin. 165 miljoner kineser reste under 2019 året före covidutbrottet. Kineserna spenderade 255 miljarder dollar under sina resor.”

Går den kinesiska statens regleringar mot sitt slut?

”Flera sektorer har reglerats för att bolagen och ägarna blev alldeles för giriga. Det var tydligt i utbildningssektorn och delar av tekniksektorn. Inom utbildningssektorn var priserna oerhört höga för extra utbildning och de som behövde det mest hade inte råd. Staten gick då in och reglerade priserna så det skulle vara tillgängligt för alla – en form av kontroll genom reglering. En kontroll genom reglering är att spelbolagen nu har byggt in tjänster som begränsar speltiden för barn och ungdomar.”

”Inom spelsektorn hade Tencent sex nya spelsläpp förra veckan, vilket vi inte sett på en lång tid och det visar på en ny era – vi är sannolikt igenom det värsta vad gäller regleringar för spelsektorn. Den kanske viktigaste signalen om att vi man har nått ett slut är att många teknikbolag har anpassat sig till de nya kraven som exempelvis i Ant Financials. Jag tror vi kommer att få se en börsintroduktion av Ant Financials, men den kommer att vara på helt andra värderingsnivåer.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -