Makroveckan: Svag krona förvånar

Makroveckan Det nya börsåret har inletts påfallande starkt pådrivet av lägre amerikanska inflation och sjunkande energipriser i Europa. Nu väntar en lite lugnare makrovecka och allt mer av marknadens fokus lär riktas mot den kommande rapportfloden.

Den svenska börsen fortsätter att dundra på uppåt och steg med 4,1 procent under veckan som gick. Positivt var det också på de flesta övriga håll och Stoxx600 var upp med 1,7 procent och S&P500 med 2,7 procent. Årets uppgång närmar sig därmed tvåsiffrigt i Sverige och i EMU-området medan den amerikanska börsen är upp med ungefär hälften.

Räntorna har sjunkit och den amerikanska tioårsräntan handlas nu till strax under 3,5 procent.

Normalt sett brukar kronan stärkas rejält när riskaptiten är stor men den har fortsatt att tappa mot euron som nu kostar 11,25 kronor. Mot dollarn har däremot kronan stärkts en bit och en dollar kostar 10,38 kronor.

Att kronan inte gått starkare är dessutom lite förvånande mot bakgrund av att den svenska inflationen nådde en ny, och överraskande hög, topp i decembermätningen. Därmed lutar det också kraftigt åt att Riksbanken drämmer till med en räntehöjning med 0,50 procentenheter den 9 februari.

Att optimismen på finansmarknaden just nu ligger på mycket höga nivåer hänger i högsta grad samman med att inflationen i USA vänt ner och att energipriserna i Europa sjunkit kraftigt. Till detta ska dessutom läggas förhoppningar om att Kina ska återvända som draglok till världsekonomin nu när landet släppt på Covid-restriktionerna.

Kinas ekonomi väntas dock ha utvecklats mycket svagt mot slutet av förra året och det lär vi bli varse när BNP-siffrorna för fjärde kvartalet, och annan viktig statistik, släpps under natten mot tisdag. Att den kinesiska tillväxten ändå väntas ta fart under loppet av 2023 har fått råvarupriserna att piggna till. Brentoljan kostar nu 84,5 dollar per fat och kopparpriset steg med runt 9 procent under veckan som gick. En del av prisuppgångarna på råvaror kan dock hänföras till en allt svagare dollar.

Bank of Japan lämnar ett intressant penningpolitiskt besked på onsdag. Banken försöker nu krypa ur den ultralätta penningpolitiken och även om det sker i små steg kan det bidra till lite turbulens på finansmarknaderna. Banken sitter med extremt stora innehav av finansiella tillgångar och det blir inte lätt att börja banta portföljerna utan följdeffekter på marknaden.

Vi på Placera ser också fram med lite extra nyfikenhet på det räntebesked som den norska centralbanken ska lämna på torsdag. Banken väntas ta en paus gällande räntehöjningar och i så fall är risken/chansen stor att Riksbankens styrränta kommer att var högre än den norska motsvarigheten efter att Riksbanken, som de flesta förmodar, kommer att höja räntan i februari. Vi på Placerar ser ett sådant ränteläge som lite skevt givet de olika ekonomiska förutsättningarna mellan länderna.

World Economic Forum inleds på måndag. Vi räknar inte med några större utspel som kommer att ha några större effekter på marknadshumöret. Det brukar det i alla fall inte bli även om ambitionerna bland talarna är stora.  

Måndag

Tomt på makroagendan. World Economic Forum i Davos inleds. Vi väntar oss många fina ord men väldigt lite som ger några större effekter på det kortsiktiga finanshumöret. ECB-chefen Christine Lagarde håller dock några tal senare i veckan.

Tisdag

Mycket fokus lär hamna på de kinesiska BNP-siffrorna och annan statistik som publiceras under natten mot tisdag. Analytikerna räknar med att det var en dyster avslutning på 2022 men räknar samtidigt med att den kinesiska tillväxten tar ordentlig fart under 2023 när effekten av släppta Covid-restriktioner börjar synas. ZEW-index i Tyskland väntas ha stigit.

Onsdag

Japans centralbank lämnar penningpolitiskt besked och väntas ta ytterligare något försiktigt steg mot att strama åt den extremlätta penningpolitiken. Det kan ge negativa effekter på finansmarknaden eftersom Bank of Japan strösslat marknaderna med färska pengar under lång tid och nu sitter med gigantiska tillgångar.  Inflationssiffror från Storbritannien och EMU-området. Sjunkande producentpriser i USA kan e lie positiva börseffekter men viktigare är vad Beige book säger om arbetsmarknad och löner.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked och en majoritet av analytikerkåren räknar med att banken tar en paus och låter räntan ligga still. Däremot har banken flaggat för att det kan komma ytterligare räntehöjningar under våren så osvuret är ändå bäst. Inflationen i Norge har trots allt fortsatt uppåt. ECB:s publicerar penningpolitiskt protokoll och vi letar efter signaler kring hur stor majoritet som finns kring att drämma till med fortsatt stora räntehöjningar.

Fredag

Tyska producentpriser på nedgång lär spä på hoppet om att inflationstoppen i EMU-området möjligen kan vara passerad. Sjunkande energipriser bidrar i högsta grad till detta. Bostadsmarknaden i USA väntas ha svalnat ytterligare mot slutet av 2022.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -