SEB ser slutet på räntehöjningarna

Makrokomentar Den globala ekonomin ska, enligt SEB, gå igenom en förhållandevis mild recession under 2023. Samtidigt räknar man med att även återhämtningen blir förhållandevis svag, trots att slutet på räntehöjningarna numera är nära.

Den svenska storbanken SEB släppte en färsk konjunkturprognos på torsdagsmorgonen. Fortfarande räknar banken med att den globala tillväxten bromsar in under 2023 men ser inte samma allvarliga recessionshot som tidigare.  En mild recession är numera huvudscenariot, enligt banken.

Det finns flera skäl till att den globala ekonomin ser ut att undvika en djupare recession.

En riktigt svår energikris i Europa ser ut att kunna undvikas, även om prisnivåerna på energi troligen kommer att hållas uppe på rejält höga nivåer under överskådlig tid. Den riktiga energimardrömmen ser ändå ut att kunna undvikas. Att Kina börjat öppna upp sin ekonomi bidrar också till att hålla uppe den globala tillväxten under 2023. Och slutligen tror SEB att inflationen kommer att vända ner redan i närtid och att centralbankerna därmed närmar sig slutet på räntehöjningarna.

De flesta centralbankerna når, enligt SEB, sin räntetopp redan under årets första kvartal med ECB som det stora undantaget. Det är framför allt hotet om en seg kärninflation i EMU-området som väntas bidra till att ECB genomför några ytterligare stora räntehöjningar under inledningen av 2023. Ett räntescenario som dessutom ECB-chefen Christine Lagarde har gjort sitt bästa för att bekräfta under ett flertal tal under de senaste veckorna.

För Riksbankens del ser SEB en höjning med 0,50 procentenheter på februarimötet men efter detta ska räntetoppen vara nådd. Ett osäkerhetsmoment är dock om tuffa ECB-höjningar tvingar Riksbanken att följa efter med ytterligare höjningar. Däremot ser SEB inte de svenska löneförhandlingarna som något större problem utan räknar med löneökningar på 4,5 procent. Visserligen högre än under de senare åren men ändå lägre löneökningar än i exempelvis Tyskland.  

Men det är knappast några guldår för världsekonomin som SEB ser framför sig. USA lyckas med nöd och näppe undgå en teknisk recession och tillväxten i EMU-området väntas landa kring nollan. Värst drabbade i väst blir i sin tur Sverige och Storbritannien där BNP-väntas sjunka med 1,2 procent under 2023.

Att det blir en förhållandevis mild recession i år och att många problem i världsekonomin kvarstår bidrar också till att 2024 väntas bli ett förhållandevis svagt tillväxtår i världsekonomin.

En betydande riskfaktor för tillväxten det här årets tillväxt är att de omfattande räntehöjningar som genomförts trots allt kommer bita hårdare än många har väntat sig. De räntehöjningar som hittills genomförts är mer att lika vid de penningpolitiska åtstramningarna under 1970-talet än de åtstramningscykler vi sett under de senaste decennierna. Här sticker dessutom Sverige ut med betydligt större räntekänslighet än de flesta likartade ekonomier.

Och här ser väl även vi på Placera den största risken för svensk ekonomi. Svenska löntagare har, förutom räntekänsligheten, även en av de sämsta reallöneökningarna i Europa.  Dessutom är Sverige ett av de länder - hittills är väl bäst att tillägga - som har de blygsammaste finanspolitiska satsningar under 2023.

enligt oss finns konjunkturriskerna fortsatt på nedsidan. Framför allt vad avser svensk ekonomi.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -