Så investerar Englands Warren Buffett

Aktier Att lyckas få bra avkastning över tid är något som inte alla investerare lyckas med. Placera har med inspiration från boken Investing for Growth listat några tips och tankar som kan vara till hjälp för långsiktiga investerare.

Investing for Growth är skriven av den brittiske fondförvaltaren Terry Smith. Efter ett flertal framgångsrika decennier inom finansbranschen grundade Smith fondbolaget Fundsmith 2010.

 

Terry Smith 

Fonden Fundsmith Equity som Terry Smith förvaltar föll nästan 14 procent i fjol vilket är sämre än MSCI World Index nedgång på 8 procent. Men om vi lyfter blicken och kollar från när fonden startade så har den gått betydligt bättre än världsindex. Fundsmith Equity-fonden har levererat en avkastning på 480 procent medan MSCI World Index är upp 255 procent. Terry Smith kallas för Englands Warren Buffett. Här är några av hans tips och tankar. 

Köp vinnaren 

Vänta tills du vet vem vinnaren är i en bransch och köp den, då får du oddsen på din sida. Bolag som vi just nu vet är vinnare inom sina branscher är exempelvis Hermes, Apple och L'Oréal. För att kunna upptäcka vilket bolag som är branschens vinnare kan investerare analysera vem som tar marknadsandelar, har högst marginaler (brutto -och rörelsemarginal) och genererar högst avkastning på totalt kapital (ROA). Det är viktigt att du jämför bolag som är verksamma inom samma sektor. 

Utdelning är inte alltid bra

Att utdelningar trillar in på kontot är en skön känsla men det behöver inte alltid vara det bästa för dig som aktieägare. Många utdelningsinvesterare kritiserar snabbväxande bolag för att de inte ger någon utdelning till sina aktieägare. Ett bolag som kan återinvestera sina pengar i verksamheten till en hög avkastning borde inte dela ut pengar. Dessutom är det skatt på utdelningar vilket gör att aktieägarna förlorar en del av pengarna varje gång likvida medel skyfflas ut. Om Warren Buffetts Berkshire Hathaway hela tiden hade delat ut en stor andel av sin vinst skulle långsiktiga investerare i bolaget inte fått en lika fin totalavkastning.  

Vänta på köpläge

Många av kvalitetsbolagen brukar handlas till en premie mot marknaden och vi som investerare vill köpa dessa bolag när marknaden inte uppskattar dem. Det finns ett flertal händelser som kan få en aktie att bli mindre älskad av aktiemarknaden. Exempelvis kan det vara att ett högt värderat kvalitetsbolag som presterar ett svagt kvartal vilket bidrar till att sentimentet kring aktien rasar. I detta läge får långsiktiga investerare chansen att köpa in sig i bolaget till en rabatt. Samma sak gäller när det är generell panik på marknaden. Exempelvis kunde man plocka upp kvalitetsföretaget LVMH på 290 euro per aktie under coronakraschen och sedan dess har aktien gått upp över 150 procent. 

Free cash flow yield

Ett bolags vinst kan ganska enkelt justeras av finanschefen genom exempelvis avskrivningar. Vinsten ingår i nämnaren på p/e-talet vilket gör att p/e-talsvärdering ibland kan bli missvisande. Detta gäller såklart även det inverterade nyckeltalet earnings yield. Kassaflödet är däremot svårare att manipulera och därför anser Terry Smith att free cash flow yield (det fria kassaflödet i procent av marknadsvärdet) är ett bra mått. Terry Smith menar att vi som investerare teoretiskt äger det fria kassaflödet men bolaget kan allokera det hur de vill. Det fria kassaflödet kan exempelvis användas till att investera i verksamheten, amortera av lån eller delas ut till aktieägarna.  

För att räkna ut fritt kassaflöde tar man kassaflödet från den löpande verksamheten och subtraherar med capex (investeringar). Sedan dividerar vi det fria kassaflödet med antalet aktier och får då ut fritt kassaflöde per aktie. För att sedan räkna ut free cash flow yield delar vi fritt kassaflöde per aktie med priset på varje aktie. Vi vill ha en så hög free cash flow yield som möjligt. 

Största bolagen i fonden  Vikt i, %
Microsoft 8,4
Novo Nordisk  6,4
L'Oréal 5,5
Philip Morris  5,4
Estee Lauder 4,8
IDEXX 4,6
ADP 4,5
PepsiCO 4,3
Stryker 4,3
McCormick  4,2
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -