Johnson Outdoors till frilufts-portföljen

Aktieanalys Det lilla amerikanska bolaget Johnson Outdoors har en låg värdering men de cykliska inslagen i verksamheten kan fortsätta pressa aktien.

Friluftsbolaget Johnson Outdoor grundades 1970 av Sam Johnson Jr. och börsnoteringen skedde 1987.

Sams farfarsfar Samuel Curtis Johnson startade år 1886 parkettgolvsföretag S.C. Johnson Company. Några decennier senare började företaget sälja vax till trägolv och affären blev mycket lukrativ. Under 1970-talet diversifierade Johnson Company sin verksamhet till områdena finans (Johnson Financial Group), hygienprodukter (Johnson Professional) och friluftsbranschen (Johnson Outdoor). 

Johnson Outdoor knoppades sedan av och familjen Johnson är än idag största ägaren i bolaget Sedan 1999 är Sams dotter Helen Johnson-Leipold VD för företaget och på grund av det höga familjeägandet är likviditeten i aktien dålig.  

Johnson Outdoors är en global aktör inom friluftsprodukter. Om du har fiskat eller campat ute i skogen, är det möjligt att du någon gång använt Johnson Outdoors produkter.

Johnson Outdoors börsvärde uppgår till 700 miljoner dollar och på ett års sikt är aktien ner runt 25 procent. Sedan toppnoteringen i april 2021 har aktien mer än halverats. Under 2020/2021 fick Johnson Outdoors affär ett rejält lyft på grund av pandemin. 

På rullande tolv månader omsätter koncernen 745 miljoner dollar och rörelsemarginalen ligger i dagsläget på 8 procent. Totalt sett har bolaget 1 500 medarbetare och försäljningen sker till 80 olika länder. Johnson Outdoors verksamhet är indelad i fyra olika områden: Fishing (70 procent av intäkterna), Diving (11 procent), Camping (10 procent) och Watercraft (9 procent). 

Inom Fishing-segmentet säljs bland annat båtmotorer till fiskare, ankare, nedriggare (används för att fiska på djupt vatten) och ekolod. Här äger koncernen varumärkena Minn Kota, Humminbird och Cannon. På grund av problemen i leveranskedjan tog segmentet stryk. Problemen har bland annat bidragit till lageruppbyggnad (för att kunna leverera produkterna) och marginalkontraktion. 

Diving-området består av varumärket Scubapro som bland annat säljer dykdräkter, snorkelutrustning och UV-kläder. Bolaget har gynnats av att fler kunnat resa efter återuppöppningen av samhället. 

Camping erbjuder, genom varumärkena Eureka! och Jetboil, produkter som exempelvis gasdrivna spisar (används framförallt för backpacking) och tält. Inom det sista området Watercraft ingår varumärkena Old Town och Ocean Kayak. Här finns kajaker och kanoter som är inriktade mot fiske och jakt. 

Bolaget levererar starka kassaflöden och balansräkningen ser robust ut med en nettokassa på 70 miljoner dollar. Johnson Outdoors har en förvärvshistorik och det är inte omöjligt att något nytt bolag snart kommer adderas in i koncernen. 

Johnson Outdoor delar kvartalsvis ut pengar till aktieägarna och direktavkastningen ligger idag på 1,7 procent. 

De flesta av Johnson Outdoors produkter är sällanköpsvaror och i sämre tider finns det stor risk att efterfrågan minskar. Samtidigt håller utmaningarna i leveranskedjan på att försvinna vilket kan motverka en potentiell vinstminskning. En annan risk på kortare sikt är lagret som byggts upp behöver skrivas ner på grund av vikande efterfrågan. 

Friluftstrenden är inte bara en corona-fluga utan en trend som kommer hålla i sig i många år framöver. Långsiktigt bör detta vara gynnsam för bolaget. 

Johnson  2022A 2023E 2024E
Oms till,% -1 -1 3
Ebit marg,% 8 8 11
Ev/sales 0,6 0,9 0,8
Ev/ebit  9 10 8

 

På innevarande års prognoser handlas aktien till en ev/ebit-multipel till 10 och ev/sales uppgår till 0,9. Multiplarna ligger i dagsläget runt det historiska snittet. I jämförelse med svenska Thule värderas Johnson Outdoors till en rejäl rabatt. Thule har en ev/ebit på 20 baserat på 2023 års prognoser. 

För långsiktiga investerare är Johnson Outdoors ett intressant aktiecase men på kortare sikt känns det svajigt. Värt att notera är att nästa rapport släpps imorgon den tredje februari och då lär vi få en uppdatering kring hur efterfrågan ser ut.   

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Johnson Outdoors Inc Neutral 69,24 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -