Uppförsbacke väntar för Nolato

Aktieanalys Plastspecialisten Nolato tampas med både konjunkturavmattning och fimpade e-cigaretter vilket pressar lönsamheten. En marginalåterhämtning lockar men kan ta sin tid.

Som underleverantör och partner till andra bolag med produkter i polymera material, som plast och silikon, skulle man kunna tänka sig att Nolato lever ett ganska nyhetsfattigt liv på börsen. Men sin vana trogen har Nolato en förmåga att vara exponerad mot nischer som upplever kraftiga rörelser både upp och ned.

Produkter kopplade till mobiltelefoner handlade det ofta om längre tillbaka i tiden medan det de senaste åren är det e-cigaretter, Vaporiser Heating Products, som har rört om i grytan.

Efter en boom för den här relativt nya produkten blev Ukrainakriget något som hämmade försäljningen i Östeuropa tidigare i år. Nästa bakslag kom när storkunden inom området i somras beslutade sig för att ta in fler leverantörer än Nolato av så kallade VHP-produkter.

Efter det stötte Nolato på ny patrull i höstas när kraven för att få tillverka VHP-produkter i Kina skärptes. Det stoppade Nolatos produktion, men i början av december fick bolaget sitt tillstånd och kunde återuppta tillverkningen.

De multipla VHP-motgångarna syns tydligt i affärsområdet Integrated Solutions siffror för fjärde kvartalet, som Nolato redovisade igår. Omsättningen i affärsområdet faller med hela 72 procent och marginalen mer än halveras från 13 till 6,1 procent.

Nolato Integrated Solutions

Bedömningen från Nolato är att VHP-delen kommer att fortsätta påverkas av lägre efterfrågan i Östeuropa och av storkundens ´dual sourcing´ strategi, med volymer som ligger kvar på samma nivå under innevarande kvartal som i fjärde kvartalet.

Tuff situation ytterligare en tid med andra ord men lyckligtvis står Nolato på två ben till: Medical Solutions samt Industrial Solutions. Medical är det klart största och även det stabilaste affärsområdet. Här har tillväxten fortsatt men mixen är just nu oförmånlig och rörelsemarginalen fortsätter att krypa ned jämfört med samma period året före, från 10,5 till 9,6 procent.

Industrial växer också, men enbart tack vare valuta och prishöjningar. Volymtapp och en ryckig produktion hos kunderna trycker ned affärsområdets marginal från 6 till knappt 3 procent.

Sett till hela koncernen och hela 2022 innebar bokslutet att omsättningen faller lite jämfört med 2021 och att rörelsemarginalen justerat för engångsposter går ned från 11,4 till 8,4 procent. Ingen katastrofnivå för en kontraktstillverkare kan man tycka men faktum är att Nolato, trots sin exponering mot ryckiga nischer, har hållit en imponerande stabil nivå i många år vilket har skruvat upp förväntningarna.

Genomsnittet för marginalen de föregående fem åren ligger på 11,5 procent med ett snävt utfall nära snittet, och dessutom en bra bit över marginalmålet som är 10 procent över en cykel. Även kassaflödet avviker nu rejält mot de tidigare goda åren och här vill man gärna se att bolaget kan frigöra kapital ganska snabbt igen när produktionen löper mer effektivt och lagernivåerna kommer ned.

När Nolato kan vara tillbaka på tvåsiffriga rörelsemarginaler återstår att se men givet att bolaget flaggar för fortsatt svaghet inom e-cigaretter och även för tuffare industrikonjunktur som påverkar Industrial Solutions så kan det ta lite tid. Bolaget har enligt egen utsago intensifierat arbetet med att sänka kostnaderna och höja effektiviteten men det kommer sannolikt ändå mynna ut i att 2023 blir ett mellanår.

Ett år där vinsten står och stampar, vilket är vad analytikerna som följer bolaget hade räknat med även inför rapporten.

  2021A 2022A 2023E 2024E
Intäkter, Mkr 11610 10774 11380 12489
Rörelsemarginal % 11,5 8,4 8,5 10,1
Vinst/aktie, sek 3,7 2,6 2,8 3,7
Utdelning/aktie, sek 1,9 1,9 1,9 2,2
Källa: S&P Global        

 

Räknat på den rapporterade vinsten per aktie för 2022 ligger p/e-talet på 21 efter kursfallet som följde på rapporten. Snittprognoserna för 2023 kommer sannolikt att hyvlas ned en del efter rapporten vilket bör ge en vinst i samma härad som under 2022 och därmed samma p/e-tal för det här året.

Det är ingen anmärkningsvärt hög nivå i Nolatos egen värderingshistoria och stabiliteten inom Medical tillsammans med ett bra track-record av långsiktig tillväxt gör att man kan svälja en multipel som drar åt det högre hållet. Innan en uppvärdering kan ske tror vi dock att Nolato måste ha tagit sig igenom några bleka kvartal till och då kan den förväntade återhämtningen under 2024 förhoppningsvis få fäste i aktiekursen också.

Den negativa marginaltrenden tillsammans med risken för att väntan på en återhämtning blir längre än befarad gör oss däremot tveksamma till att gå in i aktien, trots att de senaste dagarnas kursfall har raderat ut årets uppgång.

Vi avvaktar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 53,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -