Ränteoro i USA inför tisdagssiffrorna

Makroveckan Efter några veckors jojo-resa på den svenska börsen hoppas vi på lite mer lugn under veckan som kommer. Avgörande för hur det blir med detta är var de amerikanska inflationssiffrorna för januari landar på.

Det svänger rejält på den svenska börsen. Efter en uppgång på drygt 4 procent veckan innan så backade den svenska börsen med 4,2 procent under veckan som gick. S&P500 var ner med 1,1 procent och Stoxx600 med måttliga 0,6 procent.

Oljepriset har rört sig uppåt efter att Ryssland aviserat produktionsneddragningar och Brentoljan handlas nu kring 85,5 dollar per fat.

Att börsyran gjorde en liten paus kan i hög grad hänföras till att ränteoron i framför allt USA har återvänt. Något som diverse Fed-ledamöter har varit en starkt bidragande orsak till efter en rad aggressiva utspel som fått ränteförväntningarna att skjuta i höjden. Nu väntas Fed-räntan toppa på lite drygt 5 procent och en första räntesänkning dröja till en bit in på 2024. Även de långa amerikanska räntorna har letat sig uppåt och tioårsräntan handlas nu kring 3,74 procent.

Mot den bakgrunden blir det också mycket stort fokus på den amerikanska inflationssiffran för januari som publiceras på tisdagseftermiddagen. Lär vara en viss nervositet på finansmarknaden innan den siffran publiceras och en hel del rörelse efter att siffran publicerats. Väntat är visserligen att inflationstakten ska dämpas ytterligare men osäkerheten är stor och även en liten avvikelse från konsensusprognosen kan få stort genomslag på marknadsrörelserna. Anekdotisk information tror vi har bidragit till att marknadsaktörerna justerat upp sina prognoser en aning under de allra senaste dagarna. Framför allt gäller detta hur månadsförändringen mellan december och januari ser ut.

Att den svenska börsen gick så svagt under förra veckan hänger nog till ganska stor del samman med de amerikanska ränterörelserna och det faktum att det fanns lite extra fallhöjd efter tjurrusningarna veckan innan. Sen kom dessutom Riksbankens överraskande tuffa penningpolitiska besked som lite extra lök på laxen. Att Riksbanken gick ut relativt hårt fick dessutom den svenska kronan att stärkas rejält även om den rörelsen inte ska överdrivas. Fortfarande är det en lång bit kvar innan kronan återtagit någon större del av fallet under 2022. Nu handlar euron till 11,18 kronor och dollarn till 10,47 kronor. Men kanske kan riksbankschefen Erik Thedéen ge kronan lite skjuts när han håller tal på tisdag.

Även från brittiskt håll kommer intressanta inflationssiffror under veckan. Huvudnumret och det som kommer att sätta tonen för finansveckan är dock tveklöst den amerikanska inflationssiffran.

Måndag

SEB:s boprisindikator fortsatte uppåt i februarimätningen och har nu stigit med 30 punkter på två månader Så kanske finns det lite hopp för sveks bostadsmarknad trots allt. Vi på Placera räkna dock med att bostadspriserna fortsätter svagt ner under kommande månader. Riksbanken räntehöjningar biter.

Tisdag

Allt fokus ligger på den amerikanska inflationssiffran för januari. Inflationstakten väntas ha dämpats något men osäkerheteten är stor inför utfallet. Säkrast att räkna med orolig börsen inför publiceringen och sen lär det röra sig rätt kraftigt åt ettdera hållet när utfallet har kommit. Nivån lär i vilket fall vara obekvämt hög ur Federal Reserves perspektiv. Riksbankschefen Erik Thedéen håller tal men lär inte bjuda på några nyheter.

Onsdag

Brittiska inflation väntas leta sig ner en bit men fortsatt ligga på mycket hög nivå. Vi ser vissa likheter mellan Sverige och Storbritannien ur inflations- och räntesynpunkt och håller därför lite extra koll på denna siffra. Detaljhandels- och industriproduktionssiffror från USA som ger en bild av hur amerikansk ekonomi utvecklats i början av året i hårda siffror.

Torsdag

Nyanmälda arbetssökande per vecka har legat på mycket låga nivåer under lång tid och det talar för att arbetsmarknaden är fortsatt stram. Både marknaden och centralbanken går och hoppas på et lite tick uppåt. Producentpriserna i USA ligger numera på hanterbara nivåer och bidrar till att många tror på ett mer dämpat inflationstryck framöver.

Fredag

Detaljhandelsiffror från Storbritannien och det väntas ha varit en fortsatt dämpa utveckling i inledningen av året. Arbetslöshetssiffror från Sverige men än så länge väntas ingen uppgång men enligt Riksbankens prognoser ska den leta sig uppåt senare under året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -