Köp den eviga uppköpskandidaten

Aktieanalys Specialglas- och ampulltillverkaren Gerresheimer är en evig uppköpskandidat på tyska börsen. I juni misslyckades ett inofficiellt bud från riskkapitalbolaget Bain Capital. Budet var alltför snålt.

Gerresheimer tillverkar och levererar glas- och plastprodukter till läkemedelsindustrin, medicinteknisk industri, kosmetikaindustrin och till livsmedelsindustrin.

Företaget har en mycket stark position på marknaden och har verksamhet över hela världen samtidigt som man saknar en riktigt huvudägare. Största ägare är nederländska kapitalförvaltaren NN Investment Partners som kontrollerar drygt 12 procent av aktierna.

Gerresheimer tillverkar produkter som injektionsflaskor, infusionssystem, droppflaskor, doseringsbehållare, ögondroppar, medicinburkar, pillerburkar och munvårdsprodukter.

Bolagets huvudkontor ligger i Düsseldorf. Gerresheimer har en lång historia. Företaget grundades redan år 1864 av apotekaren Heinrich Emanuel Merck.

Heinrich Emanuel Merck

2023 väntas omsättningen växa med knappt 10 procent samtidigt som vinsten per aktie väntas öka med drygt 30 procent.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 1 817 1 986 2 125 2 290
Rörelsemarginal, % 9,32% 11,60% 13,00% 14,10%
Vinst/aktie EUR 3,06 4,13 5,36 6,42
Utdelning EUR 1,25 1,37 1,58 1,82
Källa: Marketscreener        
       

Av Gerresheimers omsättning kommer lite drygt hälften från plastprodukterna och den andra hälften från segmentet glasprodukter.

Geografiskt fördelas försäljningen på så vis att knappt 60 procent går till Europa, knappt 30 procent till Nordamerika och resterande del går till tillväxtmarknader.

Gerresheimeraktien hade en väldigt bra resa under pandemin. Det var nämligen i deras ampuller som större delen av världens coronavaccin förvarades.

Hittills i år är Gerresheimeraktien upp drygt 30 procent. Marknadsvärdet uppgår till 2,6 miljarder euro.

Aktien bevakas av åtta analytiker. Sju av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 91 euro. Det motsvarar en uppsida på drygt 10 procent till vad aktien handlas idag.

I september/oktober förra året var aktiekursen och värderingen extremt pressad.

Det som tryckte ner kursen kraftigt hösten 2022 var framför allt de höga gaspriserna. Gerresheimer är en stor konsument av gas som används vid glas- och plasttillverkningen.

De höga gaspriserna hann dock aldrig drabba bolaget eftersom Gerresheimer säkrat upp sina gasköp med långa kontrakt på terminsmarknaden.

Efter kursuppgången handlas Gerresheimer till ett p/e-tal på 20 för innevarande år.

De kommande åren spås Gerresheimer växa både omsättning, vinst per aktie och utdelning samtidigt som rörelsemarginalerna stiger. Samtidigt finns bolaget ständigt med i uppköpsspekulationer, vilket är en extra bonus för investerare.

Bolagets starka ställning inom behållare för läkemedel som till exempel inhalatorer, ampuller, insulin- och adrenalinpennor ses som mycket attraktiva segment att äga särskilt av riskkapitalbolag.

Lyckas Gerresheimer hålla i tillväxttakten är aktien köpvärd på nuvarande nivå. Försiktiga investerare inväntar med fördel nya nedgångar på börsen innan de köper.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Gerresheimer AG Köp 83,56 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -