Balder sänkt till skräpobligationsstatus

Företagsobligationer Balders obligationer har fått sänkt kreditbetyg av Moody’s, trots att bolaget genomfört åtgärder för att stärka sin balansräkning. Nu återstår att se vad följderna blir för det pressade fastighetsbolaget och obligationsmarknaden i stort.

Kreditvärderingsföretaget Moody’s sänkte Balders obligationer till Ba1 från Baa3, vilket i sig kanske inte säger så mycket, men är av stor betydelse, eftersom det är en sänkning från det som kallas investment grade till speculative grade eller junk bonds, som det ofta kallas – skräpstatus alltså.

En viktig gräns eftersom många investerare och fonder inte får investera fonder med så låga kreditbetyg.

Hittills har händelsen inte gett några större effekter på prissättningen på obligationerna.

”Indikativt kan vi se att kreditriskpremien hittills idag har stigit med mellan 0,1 och 0,2 procent beroende på löptid”, säger Louis Landeman, kreditanalyschef på Danske Bank.

Louis Landeman

Att fastighetssektorn är pressad av de högre räntorna är inget nytt och att det påverkar obligationsmarknaden är ganska väntat. Men hittills har stora kallduschar kunnat undvikas då kreditvärderingsföretagen gett utsikter för bolagen, som de kunnat rättat sig efter, till exempel genom att sälja fastigheter och genomföra nyemissioner.

Louis Landeman tror att det sänkta betyget kommer att kunna leda till högre finansieringskostnader för Balder.

”Moody’s nedgradering är naturligtvis negativ. Samtidigt var nedgraderingen relativt väl flaggad och därmed inte en jättestor överraskning. Exakt hur stor priseffekten blir på obligationsmarknaden återstår att se.”

Balder har sedan fyra år tillbaka inte något samarbete med Moody’s.

”Moody’s rating på Balder är lite speciell jämfört med andra kreditbetyg i fastighetsbranschen, då kreditinstitutet utvärderar Balder utan ett pågående samarbete med bolaget, säger Louis Landeman.

Eftersom samarbetet är avslutat har de ingen relation där de kan påverka Moody’s.

Balder var inte nöjd med Moody's betygsättning.

Balder har de senaste månaderna vidtagit flera åtgärder för att stärka sin balansräkning och förbättra sin likviditet. Moody’s har dock inte ansett att de åtgärderna varit tillräckliga och anser att den svagare räntetäckningsgraden och relativt hög belåning gör nedgraderingen nödvändig.

Balder har fortfarande det högre kreditbetyget BBB med negativa utsikter från Standard & Poor’s.

”Vi tror att den ratingen har en viss stabiliserande effekt på marknaden. Det kan också möjliggöra för investerare att fortsätta att äga Balders obligationer trots Moody’s nedgradering”, säger Louis Landeman, som gissar att de investerare som har problem med Moody's nedgradering redan sålt sina Balderobligationer.

Vissa köpare, både såväl svenska som utländska, fonder och institutionella investerare, kan rentav tycka att Balders obligationer är attraktiva, eftersom marknaden kan uppleva att bolaget blivit straffat och uppskattat de åtgärder som Balder vidtagit för att stärka finanserna.

”Jag har uppfattningen att investerarna generellt tycker att Balder gjort bra grejer senaste tiden”, säger Louis Landeman. 

De kapitalstärkande åtgärderna och en mer optimistik räntesyn, har återspeglats i kreditriskpremien på fastighetsobligationerna, som sjunkit på senare tid. De lite mer skuldsatta fastighetsbolagen handlas nu, beroende på löptid, på en ränta kring 7 procent.

Avgörande för framtiden blir huruvida Moody’s bestämmer sig för att behandla fler bolag på samma sätt som Balder, enligt Louis Landeman.

”Om de kommer ha samma krav för nyckeltalen på andra bolag ser vi en uppenbar risk att fler kreditbetyg i den svenska fastighetsbranschen kan komma under press framöver. Men det kan också leda till att fler väljer att samarbeta med andra kreditvärderingsinstitut än Moody’s.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -